Groep B - ronde 2

Er zijn niet veel schaaktoernooien die 's ochtends om 9 uur al met een ronde beginnen, maar het ONJK is er één van. Midden in de schoolvakantie betekent dat voor veel kinderen, zeker voor degenen die niet in de buurt van Borne logeren, dat ze toch weer de wekker moeten zetten.

Toch leidt dat bijna nooit tot echt te laat komen. Volgens Meneer Aart is er 3 jaar geleden bij het ONJK voor het laatst een nul uitgedeeld voor te laat komen.

Ook vandaag in de B-groep zat iedereen weer min of meer op tijd achter het bord. In de tweede ronde mogen de winnaars van de eerste ronde onder elkaar uitmaken wie tot de voorlopige kopgroep gaan behoren: de 100%-ers met twee punten. Aan het eind van de ronde bleken dat er nog maar 5 te zijn.

Het is een goede gewoonte om niet meerdere ronden achter elkaar dezelfde spelers te bewieroken, maar voor de Bosschenaar Thomas Mollema maken wij graag een uitzondering. Had hij in de openingsronde 21 zetten nodig om mat te geven, vanochtend deed hij het in 3 zetten meer (als dat zo doorgaat is het in de laatste ronde mat in 45). En in fraaie stijl: met 15...g5 zet zwart een koningsaanval in waar wit volstrekt niets tegenover weet te stellen. Uiteindelijk wordt de spartelende witspeler ge-h-lijnd en matgezet door dezelfde pion die wij op zet 15 al leerden kennen.

En omdat dit matbeeld zo origineel is vergroten wij het even uit:

Blijkbaar kun je in in dit ONJK ook een bye opnemen, althans Jasper Zwirs nam er een op en gaf zijn partij tegen de 350 punten lager gerate Xadya van Bruxvoort na 13 zetjes remise.

Quirine Naber zorgde voor een van de grote verrassingen van de ronde: ze knoopte met 300 punten minder Hawkie Chang op.

Daar laten wij het dan ook maar bij, ongetwijfeld is er over de middagronde meer te vertellen.