Groep D, ronde 7

De zevende ronde: de we-zijn-op-de-helft!-ronde. Wie zal deze laatste ronde van vandaag zonder kleerscheuren doorstaan? Zal het Jasper lukken het gat met de concurrentie nog meer te vergroten? Lees verder en kom erachter!

Een kleine 20 minuten na het begin van de ronde stormt Remy Dinh helemaal enthousiast de kleedkamer in waar de ploeg uit Spijkernisse hun kamp heeft opgeslagen. Remy is met deze ploeg op schaakkamp in Hengelo, zoals wel meer deelnemers aan dit ONJK. De oplettende toeschouwer/speler kon deze groep de eerste dag herkennen aan hun rode shirtjes, maar ik heb vandaag niemand betrapt op het dragen van zo'n shirt. Remy is veelal achter het schaakbord en op het volleybalveld te vinden, en wil later graag iets met computers en techniek doen (Red: misschien moet je eens hier in de persruimte met Daan Stam gaan praten Remy ;)). Op een dag hoopt Remy Anish Giri te verslaan, maar deze ronde heeft hij Ivo Weidema verslagen op bord 25! Dan is het ook niet zo gek als je enthousiast naar je trainers rent ;)

Ondertussen zijn Giselle Fransen en Ilse Geene klaar met hun partij. Ze vertelden mij dat ze een hele grappige, spannende, enge partij gespeeld hadden, dus ik ging met ze mee analyseren, want zo'n partij wil ik graag zien! Uiteindelijk bleek het met het grappige, spannende en enge wel mee te vallen (toch dames? :p) maar in de analyse bleek dat als Ilse doorgespeeld had i.p.v. remise had aangenomen, er toch nog wel eens enge dingen konden gebeuren. Oordeelt u zelf. Ilse speelde 12...Lxc3 waarna het remise was. Maar dit had er ook kunnen gebeuren:

Nu heeft zwart zetten als 14..Ld7 of 14..Da5, waarna wit moet op gaan passen geen stukken te verliezen. Maar aan de andere kant heeft wit ook nog mogelijkheden op een koningsaanval, dus spannend wordt het dan zeker! 

Voor de oplettende lezer: De naam van Giselle kwam gisteren ook al voor in een verslag. Toen ging het erom dat Meri en Ting Ting trots zijn op hun winstpartij tegen Giselle. Deze reporter heeft nu een antwoord van Giselle: Giselle is er trots op dat ze op het Erasmustoernooi van Ting Ting gewonnen heeft. Ik denk dat we hieruit kunnen concluderen dat Ting Ting en Giselle wel aardig aan elkaar gewaagd zijn. Giselle is ook een van de deelnemers aan het Spijkernisse-schaakkamp in Hengelo, waar ze in één van de nachten ineens veertien spinnen op haar tent had! Als een echte meid gilde ze de longen uit haar lijf en toen moest supertrainer Werner komen om de spinnen weg te jagen.

Een andere groep schakers die prominent aanwezig is op dit ONJK, is de groep van De Drie Torens uit Gent (België). Onder andere Fardin Hematyar speelt bij deze vereniging. Fardin is 11 jaar en is naast schaken ook erg goed in judo. Ook skypet hij graag met Annelies, Niels en Lars (ook van de vereniging) en dan gaan ze samen Minecraft spelen. Later kunnen we Fardin misschien wel terugzien als advocaat, want dat lijkt hem een leuk beroep. Fardin moest deze ronde tegen Gerbrich Kroon, waartegen hij een goeie aanval opzette. Gerbrich vond echter net op tijd een goeie verdedigende zet, en wist zo de aanval af te slaan en zelfs de partij naar zich toe te trekken.

Een andere speler van De Drie Torens die op dit ONJK te bewonderen is, is Iris Schelleman. In het vorige verslag kwam haar naam al even ter sprake, want ze was een voor haar doen goed toernooi aan het spelen. Iris heeft deze vakantie nog niet zo veel gedaan, maar ze is wel twee weken op vakantie naar Frankrijk geweest. Ze leest graag dikke boeken, en dan het liefste oorlogsverhalen. Ze is het meest trots op haar deelname en scores op het NK-D en het Open Belgisch Kampioenschap. Deze ronde heeft ze op bord 3 tegen Robin Rechardt remise gespeeld. Toen ik bij haar analyse kwam kijken vertelde haar trainer mij haast in tranen hoe trots hij was dat Iris zo goed speelde. Nu ben ik zelf ook trainer, dus ik ken dat gevoel :) 

Een beetje zoals Joris en de Draak mocht Sjoerd van Roon vanmiddag op bord 1 aantreden tegen Jasper Beukema. Sjoerd komt uit Den Bosch en is op dit moment aan het leren hoe hij spellen moet programmeren op de computer. Wat voor een spellen precies weet hij nog niet, maar enthousiast is hij zeker. In 2011 is Sjoerd ONJK-kampioen geworden van de E-categorie, hier is hij dan ook erg trots op. In de partij tussen hem en Jasper ging de strijd lange tijd gelijk op, maar ook in deze ronde wist Jasper een beslissend voordeel te pakken en behield zo zijn perfecte score. Olivier Verheyen wist een bord lager te winnen van Sebastiaan Janse, wat dus betekent dat de top 2 volledig gedomineerd wordt door onze zuiderburen. Op de derde plaats staat nu Derk Kouwenhoven, die door zijn winst tegen Joppe Visch op 5.5 uit 7 staat. Iris' remise brengt haar nu op 5 uit 7. Maar omdat haar concurrenten Dominique en Pascalle het punt deelden en Ting Ting verloor, betekent dit dat Iris 1.5 punt voorstaat op het eerstvolgende meisje. 

 

Sjoerd van Roon

 

De dag zit er alweer op! In de top van het klassement is de grote vraag of iemand Jasper nog kan stoppen, en wie de strijd om de tweede en derde plek zal gaan winnen. Bij de meisjes heeft Iris zich vandaag losgewerkt van haar concurrenten, en de komende dagen zullen we zien of ze deze voorsprong kan behouden of dat Ting Ting, Pascalle of Dominique toch nog bij haar in de buurt kan komen. Voor nu een prettige avond iedereen, slaap lekker en tot morgen bij de achtste ronde! 

 

De rust is wedergekeerd in zaal 1