Groep EF/GH - ronde 4

Bij aanvang van de vierde ronde zijn er nog acht deelnemers die een 100% score hebben. De meesten daarvan zijn nauwelijks een verrassing te noemen, maar er is één naam die opvalt. Dat is Constantijn Beukema die de eer van de GH-groep hoog (op de ranglijst) houdt. In deze ronde kan hij zijn tanden zetten in een partij tegen Lucas Nguyen, waarvan we inmiddels wel weten dat hij een aardig potje kan schaken.

Er zijn nog geen 5 minuten om of de eerste partij is alweer afgelopen. Maar wacht eens even, dat is toch niet ... Ja hoor, het is Tijn de Jong die vanochtend ook al een miniatuurtje heeft gewonnen. Dit keer was zijn tegenstander Sam Plevier, die deze partij het liefst snel zal willen vergeten. 

Marrit Adema speelt deze ronde tegen Benjamin Faybish Wessel Adema speelt tegen Kylian Bijvank

Terwijl Marrit Adema op een van de hogere borden haar partij speelt ontstaat er discussie aan bord 21 tussen haar broertje Wessel Adema en Kylian Bijvank over paardsprongen. Waar stond het paard nou precies voordat het op a4 belandde, en huh, dan moest die toch zojuist op c3 hebben gestaan. Met een beetje hulp van de wedstrijdleider komen beide heren er wel uit en kan er verder worden geschaakt.

Op bord 7 speelt Tommy Tran met de witte stukken tegen Onno Elgersma. Hoewel Tommy een veel hogere rating heeft dan Onno, wil dat nog niet op voorhand zeggen dat Onno kansloos is. Bij de NK F in Roosendaal is Onno verrassend derde geworden en dat betekent dat hij iedereen moeilijk kan maken in deze groep. Gelukkig voor Tommy niet dit keer, want Tommy wint de partij overtuigend.

En dan een verrassende uitslag op bord 2. Nathaniel Faybish overspeelt zijn tegenstander Rembrandt Bruil op grandioze wijze in niet meer dan 20 zetten. Tegen die tijd eindigt de lijdensweg van de witte koning op veld d5, ver weg van zijn troepen. Met deze partij heeft Nathaniel een duidelijk visitekaartje afgeleverd!

De zaal begint al aardig leeg te raken als op bord 18 wordt geclaimd. Volgens Frits Geelhoed heeft zijn tegenstander Vanessa Wiemann een onregelmentaire zet gedaan en nu vraagt hij zich af of hij ook de partij mag claimen. Wedstrijdleider Ewout Kanger legt hem uit dat dat alleen bij snelschaken en rapid zo werkt, maar nu moet hij toch echt nog even doorspelen. Daarvoor moet Frits nog wel even aan de bak want hij staat een dame tegen een toren achter. Toch is het nog lastig genoeg voor beiden om dit eindspel goed uit te spelen. Uiteindelijk lukt het Vanessa wel om haar overwicht in materiaal om te zetten in winst.

Zijn broer Thijs Geelhoed heeft evenmin succes op het eerste bord tegen Jonas Hilwerda. Een paar minuten voor vijf wordt de zwarte koning van Thijs mat gezet op veld a1. Daarmee zit het er voor vandaag weer op. Morgen starten we gewoon weer om 9 uur met de vijfde ronde.