Groep EF/GH - ronde 6

Marthijn Kooistra
Marthijn Kooistra is net begonnen aan zijn partij tegen Marrit Adema

In de zesde ronde staat een belangrijke partij op het eerste bord op het programma tussen Siem van Dael en Jonas Hilwerda. Siem won vorig jaar de GH-groep en Jonas won toen de EF-groep (samen met Sven ter Stal). De uitslag van deze partij is dus belangrijk, want als spelers met evenveel punten uit 13 partijen eindigen, dan wordt eerst naar het onderlinge resultaat gekeken.

Dan na 15 minuten wordt uw verslaggever even z'n a propos gebracht. Op het notatiebriefje dat ik krijg staat dat Jochem Schoppen zijn partij tegen Rembrandt Bruil heeft gewonnen. Het ratingverschil is zo'n 600 punten en dus zou dit een spectaculaire uitslag zijn. Daarom snel de zetten invoeren in de computer om te kijken wat er is gebeurd.

Toch geen verrassing, dus. Jochem heeft geen zin om het vervolg af te wachten: 12...Ke8 13.Pbc7+ en zwart moet zijn dame geven om mat te voorkomen.

Als vervolg op ons feuilleton over wedstrijdbriefjes: vanochtend had Nargiz al wat problemen om z'n handtekening op de goede plek te krijgen, maar vanmiddag had hij het redelijk op tijd in de gaten (foto)...

Aan de topborden wordt op bord 3 de partij tussen Constantijn Beukema en Nathaniel Faybish beslist in een miniatuurtje.

Wit speelt 10.Pxd4?? en moet gedacht hebben dat zwart weliswaar zijn dame kan pakken, maar dat hij datzelfde aan de andere kant kan doen. Misschien interessant was 10.Lxf6 Lxf6 11.Pxe5!? Lxd1 12. Lxf7+ Kf8 13. Pxd7+ Kxf7 14.Texd1 maar wellicht is ook dat te pretentieus. In de partij volgde nog 10. ... Bxd1 11. Bb5 c6 en wit heeft niets meer (0-1).

Het is vanmiddag al vroeg rumoerig in de zaal. Niet zozeer in de speelzaal zelf maar wel in de analysezaal. Dat heeft ook te maken met het andere speeltempo in de ABC groepen waardoor veel van de oudere kinderen nu klaar zijn met hun partij. Ook in de EF/GH groep wordt nog maar op een enkel bord gespeeld. Op het vierde bord valt net een beslissing: Benjamin Faybish wint van Tristan de Haas. Op het eerste eerste bord zijn nog maar 18 zetten gespeeld in de partij tussen Siem (wit) en Jonas. De strijd draait volledig om het centrum: wit heeft zijn pionnen op d4 en e4, zwart op d5 en e5. Aan beide zijden kan de koning momenteel twee kanten op rocheren, dus het lijkt wel een spelletje chicken-run. Dat is een gevaarlijk spelletje waarbij twee auto's heel hard op elkaar af rijden en wie het eerst remt of uitwijkt heeft verloren.

Vanuit de stelling in bovenstaande diagram wordt in rap tempo afgewikkeld naar een min of meer gelijk eindspel, waarbij de pionnenstructuur van zwart een meer solide indruk maakt. Of het ook genoeg is voor meer dan een half punt zal nog moeten blijken. Mogelijk dat Jonas in deze partij toch last gaat krijgen van tijdnood, want na 26 zetten staat er bij hem amper nog één minuut op de klok.

Siem van Dael en Jonas Hilwerda
Siem van Dael en Jonas Hilwerda in een van de toppartijen in de EF/GH-groep

Een paar zetten later blijkt Jonas echter prima tegen de druk bestand. Terwijl hij zijn kloktijd rond de 1 minuut weet te houden, speelt hij a tempo een prachtig schijnoffer, wat hem een pion oplevert:

De toren mag niet genomen worden vanwege de paardvork op f2. Siem moet daarom berusten in pionverlies. In de stelling die nu ontstaat heeft Jonas een 3-tegen-1 pionnenmeerderheid op de koningsvleugel en het moet gek gaan als hij dit voordeel niet gaat verzilveren. Dat doet Jonas even later dan ook (0-1)