Groep EF/GH - ronde 9

Vandaag is de vijfde dag van het ONJK. De kans is groot dat er aan het eind van de dag nog meer duidelijk is over wie de kanshebbers zijn voor de eindoverwinning in de EF en de GH groep. In beide groepen zijn vijf geldprijzen te verdienen, zoals iedereen wel zal weten. Wat niet iedereen weet is dat er in de EF-groep en in de GH-groep ook twee tickets te verdienen zijn voor het NK-jeugd: één voor de jongens en één voor de meisjes. Hieraan zijn wat algemene voorwaarden verbonden. Zo moet de winnaar van een groep wel de Nederlandse nationaliteit hebben en gelden er leeftijdsgrenzen. Het gaat te ver om alle details hierover in dit verslag te zetten. Ik zal volstaan met te vertellen dat de KNSB vanzelf contact opneemt met de prijswinnaars wanneer dat aan de orde is.

Nou moet ik bekennen dat ik mij in mijn verslaglegging wat eenzijdig heb gefocusd op de top van de EF-jongens. Hoog tijd dus om ook een rondje langs de andere velden te maken!

EF-jongens

Hierover kunnen we kort zijn. Als het Jonas Hilwerda lukt om in de negende ronde te winnen van de huidige nummer 2, de Belgische Nathaniel Faybish, dan kan het kampioenschap hem bijna niet meer ontgaan. Jonas heeft gewonnen van de nrs. 2, 3 en 6 in het klassement en tot nu toe slechts een half puntje afgestaan aan de nr. 4 Lucas Nguyen. Verliest hij, dan geeft dat zijn directe concurrenten de kans om op dichtbij of zelfs op dezelfde hoogte te komen. Dat geldt uiteraard voor Nathaniel, maar ook voor Siem van Dael, Lucas Nguyen en nog zes spelers die op 6 punten uit 8 wedstrijden staan.

EF-meisjes

Met een gedeelde vijfde plek is Alisha Warnaar momenteel met een uitstekend toernooi bezig. Zij heeft net een serie van drie overwinningen achter de rug en wie weet of zij vandaag haar zegereeks kan voortzetten. Bovendien heeft Alisha in de vorige ronde goede zaken gedaan door haar directe concurrent om de meisjes-titel te verslaan, Arjuna Bertholee. Daardoor is Alisha nu een vol punt los van Arjuna en heeft zij 2 punten meer dan die andere favoriet, Circe Janse. Circe speelt momenteel niet haar beste toernooi met net iets te vaak (duur) puntenverlies.

 

GH-jongens

Miguel Angel Garceran Wang (Hong Kong, 2005) heeft zich brutaal gesetteld tussen het rijtje achtervolgers dat momenteel de vijfde plek in het totaalklassement deelt met 6 uit 8. Miguel Angel begon het toernooi met 1 uit 3, maar sindsdien heeft hij vijf partijen op rij gewonnen! Op zijn beurt wordt Miguel Angel in het GH-klassement op één punt achterstand achtervolgd door vier kinderen: Constantijn Beukema, Daniel Kutchoukov, Vanessa Wiemann en Nils Neisingh. Opvallend dat van al deze kinderen Constantijn veruit de hoogste TPR heeft. Er is dus nog niets beslist! Luuc van Steenhoven zal zich dit toernooi vooraf anders hebben voorgesteld. Hij begon als rating-favoriet in de GH-groep maar hij moet het tot nu toe doen met 4,5 punten.

GH-meisjes

Ze kwam al even voorbij: Vanessa Wiemann (Duitsland, 2005). Vanessa heeft in het klassement voor meisjes in de GH-groep al een gat geslagen van 2 punten op haar achtervolgers, Stella Honkoop, Kimmily Tran, Mei Jing Garceran Wang en Selma Bertholee. Vanessa beleefde een goede start van het toernooi met 3 uit 4 en heeft mede daardoor nog niet tegen een van de andere meisjes uit de GH-groep gespeeld. Een 50% score uit de resterende partijen is voor Vanessa waarschijnlijk voldoende om de eerste prijs mee te nemen naar Duitsland.

Ronde 9

Het lijkt wel een dagelijks ritueel! Er is er een jarig hoera hoera en weer niet bij ons in de groep. Het is Harm-Jan Kootstra die in de D-groep speelt. Vorig jaar waren we zijn verjaardag een beetje vergeten, maar nu wordt hij toegezongen door iedereen (lees: velen) in de zaal. En dan kan het gaan beginnen. Nou ja, beginnen, voor sommigen is het wel heel snel ook weer afgelopen. Alisha Warnaar komt een beetje bedremmeld naar de wedstrijdtafel nadat ze (eerlijk gezegd verpletterend) verslagen is door Rembrandt op het derde bord. Alisha: "hij stond vanaf het begin veel actiever. Nou ja, hij heeft ook nog eens een veel hogere rating." Wat ons betreft én wat Alisha betreft zien we haar later in dit toernooi gewoon weer terug op de live-borden. Haar concurrent om de EF-meisjestitel, Arjuna Bertholee wint later op de ochtend wel haar partij tegen Vanessa Wiemann en komt daarmee op gelijke hoogte met Alisha.

Raaf Mestrom komt even een pen lenen. Hij heeft net zijn partij gewonnen tegen Constantijn Beukema. Gelukkig maar voor Raaf, want aan z'n gezicht te zien zit hij er een beetje door. "Ben je een beetje moe?" vraag ik nog. "Ja", zegt hij met een diepe zucht. Nou Raaf, pak een kop koffie ... o nee het is een jeugdtoernooi.

David Bouman DGT-klok Joost van der Noorda

De partij tussen David Bouman en Joost van den Noorda gaat heftig heen en weer. Joost staat eerst met twee torens tegen toren/loper en beiden hadden nog vijf pionnen. Vervolgens geeft Joost zijn toren weg. Oeps! Een paar zetten later geeft David zijn loper weg, waarschijnlijk omdat hij dacht dat hij zo kon promoveren met z'n pion. Beide proberen hun pionnen één voor één te promoveren maar aangezien ze vergeten voor rugdekking te zorgen, vliegen de pionnen van het bord af. Wat overblijft is een een eindspel van K+T tegen K+T+pion in het voordeel van Joost. Joost lijkt dus goede kansen te hebben, ware het niet dat hij zijn toren weg geeft en even later ook zijn laatste pion. Dit eindspel is wel besteed aan David en het punt is 'in the pocket'.

Rond half elf wordt er nog maar aan een paar borden geschaakt. In de partij tussen Lucas Nguyen en Siem van Dael op het tweede bord is een interessant pionneneindspel ontstaan:

Als het Lucas lukt om op de damevleugel een vrijpion te creëren, dan wordt dat voor Siem een vervelend handenbindertje die hij op zal moeten halen met z'n koning. Dat geeft Lucas de kans om de zwarte koningsvleugel leeg te roven. In de partij kiest Lucas een origineel (ander) winstplan dat hem even zo goed het volle punt oplevert.

Miguel Angel staat een stuk achter tegen Benjamin Faybish en zojuist is daar een pionvork bovenop gekomen waardoor Miguel Angel nog een paard gaat verliezen. Dat is iets te veel van het goede en hij geeft op. Opgeven komt niet veel voor in deze groep en is meestal ook niet aan te raden. Zeker 90% van de partijen wordt beslist doordat spelers meerdere stukken eenvoudig weggeven. Een voorsprong van één of twee stukken zegt dus niet altijd iets.

Jonas Hilwerda staat 2 pionnen voor tegen Nathaniel Faybish. Nathaniel heeft enige compensatie doordat de witte koning niet kan rokeren, maar het is de vraag of hij dit kan gebruiken om iets dreigends te creëren. Zodra het Jonas lukt om zijn koning in veiligheid te brengen is het verder een kwestie van techniek - en dat is Jonas wel toevertrouwd. Als er een paar zetten later het een en ander is afgeruild staat Jonas inderdaad gewonnen. Hij besluit om dit keer even de voet van het gaspedaal te halen en met een eeuwig schaak de remise veilig te stellen. Jonas: "Ik kon rokeren en dan kon hij zijn koning na 30. 0-0 Tb7 verdedigen. Ik wilde dit keer gewoon geen risico lopen. Ik heb nu al tegen de top 6 gespeeld en daar heb ik een goed resultaat tegen gehaald." Oftewel: een goed bekeken remise van Jonas, die naar verwachting in de komende ronden tegen zwakkere spelers komt te spelen (op papier) dan hij tot nu toe tegenover zich heeft gehad.

Opvallendste nieuwsfeit in de strijd om de GH-titel: alle titelkandidaten verliezen deze ronde hun partij!