Groep EF/GH - ronde 11

 

New kids on the block


Ze waren er al die tijd wel, maar nu schuiven ze op naar de digitale borden: Thijs Geelhoed (foto links) en Jochem Schoppen (foto rechts). Thijs heeft tot deze ronde 8 punten verzameld, Jochem één puntje minder. We zijn benieuwd hoe ze het er in deze ronde vanaf brengen! Verder in deze ronde de kraker op het eerste bord tussen de broertjes Faybish.

In de zaal klinkt een luide snik. Nils Neisingh heeft net een dame weggegeven in zijn partij tegen Lu LiQin en hij is vooral heel erg boos op zichzelf. Wedstrijdleider Thomas Hummel besluit uit piëteit de klokken even stil te zetten en met Nils kort de zaal te verlaten. Nadat Nils weer tot zichzelf is gekomen is hij in staat om de partij voort te zetten - voor zover dat nog zin heeft natuurlijk. Luttele minuten later gaan de stukken in het spreekwoordelijke doosje.

Tim Warnaar speelt een snelle remise tegen Sara Martinez. Kennelijk had Tim zoveel haast om weg te komen, dat hij helemaal vergeten is om zijn wedstrijdbriefje in te leveren. Gelukkig kan Tim in de analyseruimte worden onderschept... Dan komt Chantal van Schooten bij de wedstrijdtafel. Ze heeft net haar partij gewonnen tegen Niek van der Noorda en de manier waarop dat ging daar is ze best trots op:

Er volgde 1. Dxc6+ d5. Chantal: "Hij mocht van mij best de pion slaan, maar dan sloeg ik 'm gewoon terug." De partij ging verder met het verrassende 2. Kh1!?? Dg2# Wellicht dat we in een latere reconstructie van deze partij nog nieuwe informatie krijgen... Chantal is blij en Niek niet. Dat was Niek sowieso al niet want nadat hij gisteren zijn sleutelbeen heeft gebroken bij het voetbaltoernooi, gaat hij vandaag zonder punten terug naar Hardenberg.

Zou Quinten Salomons het verslag van de 10e ronde hebben gelezen, dan had hij geweten wat hem tegen Siem van Dael te wachten stond. Nu valt ook hij ten prooi aan het Evans gambiet van Siem en de zwarte koning vindt na 28 zetten zijn Waterloo op veld h3. Lucas Nguyen is een pion voor gekomen tegen Thijs Geelhoed en hij had er nog een heel stuk bij kunnen krijgen: 

Lucas heeft net het paard op f6 geslagen en nu speelt Thijs 17... Lxc3?? wat meteen een stuk verliest na 18. Lxc3. Lucas ziet het niet maar hij blijft wel beter staan. Als zo rond een uur of half zes sommige deelnemers misschien al wel aan het avondeten zitten, heeft Lucas zijn overwicht vergroot tot maar liefst vier pionnen in een toreneindspel. Thijs probeert de partij nog wat te rekken, maar de situatie is hopeloos (1-0).

Mei Jing Garceran Wang en Stella Honkoop hebben op bord 29 de volgende stelling bereikt:

De witte stukken staan in een kluitje rond de zwarte koning en het is voor Mei Jing best even een puzzel hoe ze het beste verder kan gaan. Met 47. Lc7+ Ka7 48. Tb8 Dxb8 49. Lxb8 Txb8 zorgt ze voor een grote afruil van stukken en dat is een verstandige strategie. Als uw verslaggever luttele momenten later nog eens terug keert naar het bord, blijkt ook nog eens de zwarte toren op magische wijze verdwenen te zijn. Mei Jing zet de h-pion in beweging die natuurlijk niet te stoppen is (1-0). Ondertussen zijn er op de topborden ook weer twee partijen geëindigd. Zowel Jonas als Nathaniel winnen in een recht-toe-recht-aan stijl van hun tegenstanders, die kansloos worden gelaten. Rembrandt Bruil gaat door de tijd in zijn partij tegen Thijmen Bourgonjen (0-1) waarmee Thijmen zich ook meldt in de achtervolging op de koploper.

We zijn zo langzamerhand in het eindspel van dit toernooi terecht gekomen en nu begint bij velen ook de vermoeidheid parten te spelen. Her en der bleke gezichten en ook op de hogere borden worden er meer stukken weggeblunderd. Met het deelnemersveld nog zo dicht bij elkaar zal het er in de laatste ronden ook om gaan wie zijn/haar vermoeidheid het best de baas is. We zullen het zien op de laatste dag!