Dagverslagen 2014

De B-kampioenen

Siem van Dael Dewi Vermeulen

Hoe oud ben je? 10 jaar 16 jaar
In welke klas zit je? In groep 7. Ik ga naar 5 Havo.
Waar woon je? In Reuver dat ligt in Limburg. In Aalst, dat ligt bij Zaltbommel.
Waar logeer je tijdens het ONJK? In hotel Van der Valk met mijn moeder en vader. In het HMC-kamp bij de scouting in Holten.
Heb je al eerder aan het ONJK meegedaan? Ja, in de E-groep en ook in de D-groep. Ja, vorig jaar voor het eerst, ook in de B-groep.
Bij welke club speel je? Tegelen HMC Den Bosch
In welk team en klasse? In het 1e (LiSB). In het 6e, een jeugdteam.
Hoe lang schaak je al? Sinds mijn 4e jaar. Nog niet zo heel lang...
Hoe heb je schaken geleerd? Ik zag in een speelgoedwinkel een bord met stukken en toen ben ik het gaan proberen. (Red.: oeps, helemaal vergeten te vragen. Je mag het mij nog mailen, Dewi!)
Van wie krijg je training? Van Petra Schuurman en Boris Vrieze in Eindhoven, en eerder stertraining van de KNSB. Van Brent Burg en soms van René Olthof
Hoeveel tijd besteed je aan schaken? Zo'n 10 uur per week. Niet heel veel, andere dingen zijn ook belangrijk.
Heb je nog andere hobby's? Ja, ik vind voetbal ook leuk. Ja, volleybal, bij een club.
Wat was je beste of leukste partij van dit toernooi? (Red.: oeps, ook vergeten te vragen. Je mag het mij nog mailen, Siem!) Die tegen Chiel Koster, en die keer dat onze voorbereiding precies op het bord kwam.
Wat is je beste schaakprestatie tot nu toe? Nederlands kampioen cat. H (2x), NK cat. G, NK Rapid. De KNSB-jeugdclubcompetitie in Den Bosch.
Wat wil je later worden? Schaakgrootmeester! Iets met chemie, scheikunde.
En als dat niet zou lukken? Dan wil ik in een ziekenhuis gaan werken, als chirurg. Dat gaat lukken.
Wat is je volgende schaaktoernooi? Ik mag in oktober naar het EK jeugd in Batumi, dat ligt in Georgië. Ik heb nog geen plannen, school begint zo weer.

 

Interview met de ONJK-D-kampioenen

 1. Jullie zijn de kampioenen! Een eerste reactie?

  Mick: ik ben blij!

  Anna: dat had ik niet verwacht!

   

 2. Hoe vonden jullie het toernooi gaan?

  Mick: ik vond het wel goed gaan, maar ik vond het wel jammer dat ik van Dries verloor. Ik was niet helemaal wakker doordat de partij tegen Rembrandt zo lang duurde.

  Anna: Ik vond het wel goed gaan, maar ik gaf soms kleine dingen weg of zag kleine dingen niet, maar verder vind ik wel dat ik goed gespeeld heb.

   

 3. Was er een partij waar je extra trots op bent?

  Mick: die tegen Jonas, want dat was uiteindelijk de beslissende partij.

  Anna: de partij tegen Alisha – ik won best wel snel en ik vond het een fijne partij.

   

 4. Is er een partij waar je liever niet meer teveel aan terug denkt?

  Mick: tegen Dries gaf ik gewoon een stuk weg..

  Anna: tegen Marlinde, want ze had kunnen winnen tegen mij... ik gaf mijn kwaliteit weer weg en kon nog meer verliezen.

   

 5. Had je op voorhand gedacht kampioen te worden?

  Mick: een beetje, maar ik wist dat het heel erg moeilijk zou worden want ik had veel concurrenten.

  Anna: ik had het aan het begin stiekem gehoopt, maar ik had niet gedacht dat het echt zo zou zijn...ik wist wel dat als ik het echt wilde ik er echt voor moest gaan.

   

 6. Als jullie zelf geen kampioen geworden waren, wie had je dan verwacht kampioen te worden?

  Mick: Jonas.

  Anna: Annelies.

   

 7. Zijn jullie wel eens zenuwachtig geweest voor een partij op dit toernooi?

  Mick: Bij de partij tegen Jonas was ik wel zenuwachtig, want het was een belangrijke partij.

  Anna: Vooral deze twee laatste rondes, en dan vooral de een-na-laatste ronde want toen moest ik heel vaak naar het toilet.

   

 8. Wat doen jullie dan met die zenuwen?

  Anna en Mick: Even opstaan, een rondje lopen en de benen strekken.

   

 9. Krijgt de beker een mooie plek bij jullie thuis?

  Mick: de grote bekers gaan bij mij altijd op de open haard.

  Anna: mijn speciale bekers komen op een half-hoge lange kast in de woonkamer.

   

 10. Hebben jullie speciale dingen die meer geluk brengen, zoals bijvoorbeeld een geluksshirt of een gelukspen?

  Anna: Ik heb een geluksketting met mijn naam erop. Die doe ik altijd om met schaken en ik denk dat hij geluk geeft omdat ik geloof dat ie geluk geeft.

  Mick: Nee.

 

 1. Wat eten en drinken jullie tijdens de partij?

  Mick: Taksi, Brinky, boterhammen eet ik ervoor.

  Anna: ik drink water en sap. Ik eet voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd krijg ik geen honger.

 

 1. Wat is jullie geheim dat jullie zo goed zijn?

  Mick: ik train veel!

  Anna: oefenen oefenen en oefenen, en natuurlijk je familie die je steunt, dat is wel belangrijk. En natuurlijk goed slapen!

 

 1. Welk ander toernooi zouden jullie nog wel eens willen winnen?

  Anna: NK C

  Mick: Gesloten NK

 

Wat is het volgende toernooi waar je aan mee gaat spelen?

Anna en Mick: geen idee.

Anna: mijn moeder weet precies welke toernooien ik speel.

Mick: hee!  Mijn moeder ook,  ze vraagt dan of ik ergens aan mee wil doen en dan regelt zij het.

Anna: ja, onze moeders zijn een soort managers...maar dan...mamagers!

 

 1. Gaan jullie volgend jaar weer meedoen met het ONJK?

  Mick: ik denk het wel.

  Anna: Ik weet het bijna wel zeker!

KAMPIOENUUUUUH!!

 

Groep D, ronde 13

De aller- aller- aller- allerlaatste ronde van dit ONJK 2014! Het is nog enorm spannend in zowel het algemeen- als in het damesklassement; in deze ronde worden pas de winnaars bepaald!

Inmiddels is de wedstrijdtafel al weer aardig bezaaid met verloren voorwerpen. Wie is er een grijze bidon, een pakje Wicky (geel) of een blauw-oranje pet kwijt? Deze kunt u tot het einde van deze ronde ophalen bij de wedstrijdtafel!

 In deze laatste ronde gaan de beslissingen pas vallen. Anna M., Annelies, Ilse en Pascalle hebben allevier 7 punten, dus er zal moeten worden gewonnen wil één van deze dames de titel op gaan eisen (en eventueel een ticket naar het gesloten NK verdienen). Anna M. en Ilse spelen deze ronde tegen elkaar, en ze zijn na iets meer dan een uurtje spelen klaar. Anna heeft gewonnen, en door deze winstpartij maakt zij dus een enorm goeie kans om kampioene te worden! 

Op bord 30 spelen deze laatste ronde Mark Warnaar en Lennart Molanus. Lennart won de vorige ronde nog van Jarno Bruins, maar moest deze keer toch het hoofd buigen voor Mark. Jarno daarentegen heeft zijn laatste wedstrijd gewonnen van Tetske Hofstra en komt daarmee op een mooie 4.5 punt!

Lennart Molanus

Jarno Bruins

Mark Warnaar

Tetske Hofstra

Om 13:00 uur zijn Annelies en Pascalle nog bezig. Annelies speelt tegen Quinten Salomons. Ze verliest net op dit moment een kwaliteit (die stomme lopers ook altijd..), maar ze geeft de moed niet op en probeert zich dapper een weg door de witte stelling te banen. Pascalle speelt een paar borden verder tegen Levi Nies. Ze staat een kwaliteit voor, maar de wedstrijd is nog zeker niet beslist. Wordt vervolgd dus.

Mick op bord 1 heeft een snelle remise gespeeld tegen Tim Grutter, en hiermee heeft hij het kampioenschap veilig weten te stellen, gefeliciteerd Mick! Doordat Mick donderdag gewonnen heeft van Jonas Hilwerda en onderling resultaat als eerste geldt, is Mick dus alsnog kampioen ook al zou Jonas nog evenveel punten scoren als Mick. 

Tommy Tran is vandaag lekker bezig. Won hij vanochtend nog van Levi Nies, vanmiddag werd ook Dries Wedda aan de zegekar gebonden. Zo komt Tommy op 9.5 punt uit, wat, gezien het feit dat Rembrandt en Job Emans remise hebben gespeeld, genoeg is voor een vierde plaats. 

Robbert Decruyenaere en Abedin Heij maken er een lange partij van: Robbert komt snel naar de wedstrijdtafel toe gerend om nog wat notatieblaadjes te halen. Maar net op het moment dat Robbert van plan is aan het tweede blaadje te beginnen, geeft Abedin toch maar de strijd op. 

Ilse Geene kwam eerder vandaag met een hele slimme vraag richting de wedstrijdtafel. Waarom moeten de spelers eigenlijk het witte notatievel inleveren en mogen ze de gele houden en niet andersom? De gele is veel minder goed leesbaar (doordrukvel), dat is irritant met analyseren! Tsja...nou, wedstrijdleider Thomas zocht het even uit en kon deze ronde een antwoord aan Ilse presenteren: de notatieblaadjes zijn en blijven in wezen van de organisatie, en de organisatie wil graag de witte blaadjes houden voor publicatiedoeleinden...dus, mocht iemand het zich ooit nog afvragen, hierom dus :-)

Op het moment dat ik de zaal uit wil lopen, kijk ik nog even snel op de borden van Annelies en Pascalle. Annelies staat inmiddels een volle toren achter en moet proberen met koning en loper de witte stukken af te houden. Dit kan dus nog hoogstens eindigen in remise, niet genoeg om Anna M. bij te halen. Pascalle staat nog steeds haar kwaliteit voor (en ze heeft een pionnetje meer), dus ze heeft goeie kansen om deze wedstrijd met positief resultaat af te sluiten, wat ze even later ook doet.

Omdat Pascalle en Anna niet tegen elkaar gespeeld hebben, gaat het nu om weerstandspunten. Anna heeft er drie meer dan Pascalle, en hiermee is Anna kampioene geworden! Een eerste reactie van Anna: "ik wil iedereen graag bedanken voor het winnen voor hun partijen zodat ik meer weerstandspunten kreeg" :-)

 

De C-kampioenen

Xander Pauwels: Open Nederlands Kampioen tot en met 14 jaar!

Xander Pauwels heeft groep C van het ONJK 2014 gewonnen met een score van 8.5 uit 9! Met deze geweldige score staat hij een punt los van de nummer 2, Derk Kouwenhoven. Ik heb Xander even kort geïnterviewd.

Xander is 14 jaar en heeft schaken van zijn vader geleerd, die hij inmiddels qua niveau al voorbij is. Hij woont in Ruiselede, dat in West-Vlaanderen, België ligt. Zijn club De Drie Torens heeft een samenwerkingsverband met de Nederlandse club Landau Axel, dat in Zeeuws-Vlaanderen(helemaal in het zuiden van provincie Zeeland) ligt, vlak tegen België aan. Xander zit op de middelbare school in België, en moest mij het scholensysteem daar even uitleggen. Hij doet de Rechten/Latijn-variant van het Algemeen secundair onderwijs (als ik het goed gehoord heb). Xandes hobbies naast schaken zijn computeren en tijd met zijn vrienden doorbrengen. Op het laatste Belgische Kampioenschap is hij 3e geworden, iets dat mij erg goed in de oren klinkt, maar Xander vond zelf dat hij 2e had moeten worden. Xander heeft als doel om een van de beste Belgische Grootmeesters te worden. Hij traint een paar uur in de week met onder andere Nick Dubbeldam als zijn trainer. Verder steekt hij voor training minimaal een half uur per dag in het schaken. Zijn voorbeelden zijn Gary Kasparov en Mikhail Tal, het tactische genie met al zijn offers. Xander heeft duidelijk geleerd van zijn voorbeelden, want hij heeft in zijn partijen meerdere malen offers gevonden die de partij beslisten.

Xander’s mooiste partijen vindt hij die van de laatste ronde tegen Sjoerd van Roon en die van ronde 3 tegen Iris Schelleman. Over de laatste partij heeft Xander te zeggen dat hij vond dat hij goed gespeeld had, en er vanaf de pion voorsprong vertrouwen in had dat het goed ging komen. Xander schrok nog wel van Sjoerds 34e zet La5, maar na goed rekenen kwam hij er achter dat hij geen gevaar liep en de partij won. De partij is bijgevoegd:

 

Ook de partij tegen Iris vond hij goed. Hij geeft toe dat Iris grote kansen had om de partij te winnen, maar Xander was ook erg tevreden over zijn eigen spel, toen hij eenmaal uit de problemen was. Vooral de onderpromotie tot een paard was erg knap gevonden. Ook deze partij is nog even bijgevoegd:

Xander Pauwels in ronde 9

Iris Schelleman: Open Nederlands meisjeskampioen tot en met 14 jaar!

Iris Schelleman is op het laatst nog met de hakken over de sloot Open Nederlands kampioene geworden op in groep C van het ONJK. Iris stond bij de meisjes een lange tijd onbetwist bovenaan, maar met een minder einde van haar kant en een sterk einde van Ting Ting Lu werd het nog erg spannend. Iris dacht na het verlies van haar laatste partij dat ze geen kampioen was geworden. Ting Ting Lu, waar ze met de rug naar toe speelde, stond namelijk al de hele partij veel beter en leek op een vol punt af te stevenen. Toen die partij eenmaal afgelopen was had Iris aangenomen dat Ting Ting gewonnen had. Ting Ting had echter erg ongelukkig pat gespeeld, waardoor beide meiden op 5.5 punt eindigden. Toen Iris daar achter kwam, was de opluchting groot, ze wist namelijk wel dat ze veel meer weerstandpunten had dan Ting Ting, en dat de stand op weerstandpunten bepaald ging worden.

Iris is 13 jaar, speelt bij Landau Axel en bij de Drie Torens in Gent. Ze is clubgenoot van algemeen kampioen Xander Pauwels, waar ze ook tegen gespeeld heeft. Ze zit in klas 2 van het gymnasium op SSG de Rede. Haar hobbies zijn fietsen, boeken lezen en natuurlijk schaken. Iris krijgt een paar keer in de week les, zowel individueel als in groepen. Haar trainers zijn Nick Dubbeldam en Wim Sinke. Hoeveel zelfstudie ze kan doen hangt af van hoe druk ze het heeft op school. Als ambitie heeft Iris gesloten Nederlands kampioene te worden, wat ze volgend jaar in mei weer kan proberen. Iris heeft per 1 mei 2014 een grote ratingsstijging gehad(+315 ratingpunten voor de KNSB rating), en is daarmee in haar leeftijdsklasse op het NK een van de favorieten.

Iris is tevreden over haar spel, en als een echte schaakliefhebber heeft ze haar partij tegen Xander Pauwels(hierboven weergegeven in het interview met Xander) als mooiste gekozen. Die partij verloor ze, maar mede door de mooi gevonden zetten van Xander vindt ze die partij duidelijk boven de andere uitsteken. Helaas sloeg aan het einde van het toernooi de vermoeidheid toe bij Iris. Ze speelde ongeveer elke ronde erg lange partijen, die soms wel langer dan 4 uur duurden. In haar partij tegen Bart Dubbeldam blunderde ze zomaar haar extra pion weg, en tegen Derk had ze misschien wel remise kunnen houden vond ze. Ook de laatste ronde tegen Lars had ze zeker niet hoeven verliezen als ze gewoon torens had geruild. De pionnendoorbraak van Lars vond ze goed gevonden, al baalde ze wel dat ze verloren had.

Iris tijdens de partij


De 2 kampioenen tegen elkaar

De beslissing

Aan het eind van het toernooi begint de vermoeidheid langzaam toe te slaan bij sommige spelers, zo kwam bij veel partijen de beslissing al vroeg.  Omdat dit de C-groep is, zijn er (gelukkig) nog niet zo veel sallonremise na een paar zetten, maar wordt er gestreden om het volle punt.

Zo stond bij Bart Dubbeldam en William Boudry al vroeg het bord in brand. William koos een zeer gewaagde opening waarmee hij aangaf aan Bart voor het volle punt te gaan. Bart kon geen grip krijgen op de ongewone pionnenstructuur van William en werd al snel onder de voet gelopen door het zwarte leger. Jammer voor Bart, die zo al vroeg op de dag op 6.5 blijft steken. William voegt zich bij Bart met 6.5 punt. De partij is bijgevoegd:

Ook Thijs de Bock werd overompeld door een zet van Mark Honkoop die hij niet zag aankomen en Olivier Verheyen drong Ruben Bourgonjens stelling binnen en dwong hem op de knieën. Ook wat lager in het klassement vielen er snelle beslissingen. Julia de Roo kon een kwaliteit voorsprong tegen Kamiel Ferson snel uitschuiven en Nicolien Boekhoudt deed hetzelfde in een SBO-onderonsje tegen Eva Zijdemans.

Remmelt Hofstra kwam goed uit de opening tegen Zowie Zijdemans en won zelfs een stuk. Helaas wilde hij iets te snel deze voorsprong uitbouwen, en miste dat zijn gepakt kon worden. Na de damewinst schoof Zowie met zijn ervaring de partij uit.

Dat betekent dat Remmelt helaas op nul punten is blijven steken. Remmelt speelt nog maar net een jaar bij zijn club in Leek, speelt hier op het ONJK voor het eerst mee samen met zijn broer (B-groep) en zusje (D-groep). Zijn doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig, want elke ronde zat hij gewoon weer met nieuwe moed op zijn achter het bord, en hij wil volgend jaar gewoon weer meedoen. Leuk dat je meedeed Remmelt, en veel succes volgend jaar!

Remmelt Hofstra(wit) in grote concentratie tegen Zowie Zijdemans

Om de 1e plek bij zowel het algemeenklassement als bij de meisjes waren de laatste beslissende borden lang bezig. Xander Pauwel kreeg op het bord veel verzet van Sjoerd van Roon, die zichzelf waarschijnlijk nog wel graag in de prijzen zag vallen met 7 uit 9. En ook Iris heeft het lastig tegen Lars de Haas, terwijl Ting Ting Lu, haar achtervolger, erg goed stond tegen Oseb Merkon.

Ondanks het goede spel van Sjoerd wist Xander stukje bij beetje de kleine foutjes af te straffen. 1 pion voorsprong werd uitgebouwd naar 2, en na een massale aanval waar Sjoerd op alles op niks speelde wist Xander zich te handhaven en het volle punt binnen te slepen. Daarmee is Xander met 8.5 uit 9 onbetwist de nieuwe Open Nederlands Kampioen in Groep C! Gefeliciteerd

Bij de meisjes was de spanning te snijden. Uiteindelijk is Iris op weerstandpunten meisjeskampioene geworden in de C-groep. Iris verloor na een goede partij in het eindspel. In plaats van de torens af te ruilen koos Iris voor een extra pionwinst. Waarschijnlijk geen ramp, maar bij torenruil was ze vrij zeker van winst. Even later ging het mis voor Iris toen Lars een mooie doorbraak vond. Aan de 2 extra pionnen had Iris niks, want de vrijpion van Lars was alleen te stoppen door een torenoffer. Lars schoof het netjes uit.

De grootste pech had Ting Ting Lu tegen Oseb Merkon. Al vanuit de opening stond Ting Ting beter en was winst erg dichtbij. Net toen Ting Ting dacht dat ze er helemaal doorheen was, trapte ze in een pat-truuc van Oseb. Helaas voor Ting Ting werd het dus remise, en geen winst. Hierdoor kwam ze op gelijke hoogt met Iris, wat niet genoeg was voor de titel.

De eindstand in de top is alsvolgt:

1e Xander Pauwels met 8.5 uit 9

2e Derk Kouwenhoven met 7.5 uit 9

gedeeld 3e met 6.5 uit 9: Bart Dubbeldam, William Boudry en Lars de Haas

Eindstanden van het ONJK 2014

  1e 2e 3e 4e 5e Beste meisje
A Max Warmerdam Zyon Kollen Thomas Mollema Renzo Finkenflugel Daniel Weber Annelies Cuvelier
B Siem van Dael Bas de Feijter Geert van Hoorn Eelke de Boer Rolf Corstjens Dewi Vermeulen
C Xander Pauwels Derk Kouwenhoven Bart Dubbeldam William Boudry Lars de Haas Iris Schelleman
D Mick van Randtwijk Jonas Hilwerda Rembrandt Bruil Tommy Tran Tim Grutter Anna Martinez
EFGH Benjamin Faybish Victor Muntean Onno Elgersma Lucas Nguyen Liqin Lu Nina de Putter

In de A-groep delen Zyon en Thomas de tweede plaats
In de B-groep delen Siem, Geert en Bas de 1e plaats. Siem is Open Nederlands Jeugdkampioen op basis van onderling resultaat.
In de C-groep delen Bart, William en Lars de 3e plaats
In de D-groep delen Mick en Jonas de eerste plaats. Mick is Open Nederlands Jeugdkampioen op basis van onderling resultaat.
In de EFGH-groep delen Onno en Lucas de 3e plaats

 


 

Annelies Cuvelier, Open Nederlands Jeugd Meisjes Kampioen t/m 20 jaar

Annelies Cuvelier werd meisjeskampioen in de A-groep met 4 uit 9, ze bleef Xadya van Bruxvoort met twee punten voor. In het onderlinge duel won Annelies ook. Zelf was ze tevreden over haar toernooi, tegen de lagergerate spelers won ze en bij een paar partijen wist ze te presteren tegen hogere spelers. Naar eigen zeggen heeft ze ook geluk gehad in mindere stellingen, maar geluk dwing je af als kampioen.

Annelies met pupillen

Vooraf wist ze dat het spannend zou worden om beste meisje te worden, omdat ook Louise Beukema op de deelnemerslijst stond. De ratings in België zijn anders dan hier in Nederland, spelers met een lage rating zijn hier vaak sterker dan in België. In België is ze de afgelopen drie keer meisjeskampioen geworden, maar dat was omdat ze enige meisje was.

Ze overnacht in de Krikkenhaar, met haar clubgenoten van LSV-Chesspirant. Ongeveer acht jaar geleden heeft ze ook enkele keren meegespeeld aan het ONJK en altijd veel plezier gehad. Ze heeft het gevoel dat het toernooi vroeger groter was en er meer liveborden waren. Voor haar is het vooral leuk om hier te spelen omdat ze zo tegen andere tegenstanders komt te spelen, zo kan je met een andere instelling schaken.

Ze traint al 5 á 6 jaar niet meer en heeft weinig ambitie meer. Aan het trainen zelf beleeft ze meer plezier, wat ze nu ongeveer twee jaar doet. Jonge kinderen beter leren schaken vindt ze erg leuk.

Annelies woont in België, Merelbeke en dat ligt in de buurt van Gent, waar ze aan de universiteit Wiskunde studeert. Volgend jaar verwacht ze al af te studeren, wat vrij vroeg is aangezien ze nog maar 21 is. Vroeger heeft ze enkele klassen overgeslagen, wat het vroege afstuderen verklaart. Ze weet nog niet goed wat ze na het afstuderen wil gaan doen, “maar dat weten de meeste mensen nog niet op hun 20e”.

Voor Annelies is het de laatste keer dat ze mee mocht spelen, maar volgend jaar komt ze terug, dan als trainer.

Max Warmerdam, Open Nederlands Jeugd Kampioen t/m 20 jaar

Max Warmerdam werd open Nederlands kampioen tot 20 jaar, met 7,5 punt bleef de nog maar 14 jarige Max Zyon Kollen en Thomas Mollema met een punt voor. Het bleef tot op het einde spannend, Max speelde remise en bij een overwinning van Thomas zou Thomas, op weerstandspunten, eerste zijn.

 
Max na zijn laatste partij

Over het hele toernooi is Max wel tevreden, op zijn laatste twee partijen na. Naar eigen zeggen komt dit misschien door vermoeidheid. In de laatste ronde nam hij genoegen met remise in een lastige stelling, ook kijkende naar het bord van Thomas, die iets minder stond.

Max vindt het ONJK altijd een leuk toernooi, vanwege het voetballen en het snelschaken tussen de partijen door. Hij overnachte in de Krikkenhaar, wat georganiseerd was vanuit Topsport Brabant. Hier zat geen trainer bij, hij moest alles zelf analyseren en voorbereiden.

Boris Friesen is zijn privétrainer, waar hij eens in de twee weken mee traint. Bij de KNSB trainingen is Petra Schuurman zijn mentor. Komend seizoen switcht hij van privétrainer, dit wordt Frank Erwich. Ambities heeft hij niet met schaken, “ik zie het wel”. Deze zomer speelt hij waarschijnlijk nog een weekendtoernooi in Goch, 4-7 september.

Max woont in Tegelen en schaakt voor Venlo SV. Afgelopen jaar speelde hij in de 3e klasse en mocht hij enkele keren invallen in het eerste team, 1e klasse. Komend seizoen zal hij vast in het eerste team zitten, echter is dit team gedegradeerd, Max is komend seizoen dus te vinden in de 2e klasse.

Op school gaat hij volgend jaar naar 3 TVWO, TVWO is tweetalig onderwijs. De meeste lessen krijgt hij dan ook in het Engels. Ondanks dat hij goed is in Engels, is hij beter in de exacte vakken, zoals Wiskunde en Natuurkunde, Scheikunde heeft hij nog niet.

Met zijn overwinning verdient Max een vrijplaats voor de A-groep bij het gesloten NK. Of hij hier daadwerkelijk gaat spelen weet hij nog niet, op deze manier is het lastig om een EK-ticket te verkrijgen, waar hij graag naartoe gaat. Het is dus nog niet zeker op Max bij het gesloten NK in de A- of de B-groep meespeelt. 

 

Mihi Vlad is naar Nederland gekomen toen hij vier jaar oud was. Daarvoor woonde hij in Roemenië. Nu in Haarlem waar hij lid is van ChessCool. Daar krijgt hij training van Ad Gorissen. Afwisselend behandelen ze onderwerpen uit stap 3+, 4, 4+, 3 vooruitdenken en 4 vooruitdenken. Hij speelt in de laatste ronde tegen zijn clubgenoot Stella Honkoop die in Assendelft woont. Zij doet op de club stap 3+ en stap 3 vooruitdenken. Samen volgens ze ook nog de stertraining die gegeven wordt door Sietske Greeuw.

Stella gaat elke maandag korfballen en ook soms schaken bij de club in haar woonplaats. Op vrijdag gaat ze naar de clubavond van ChessCool. Mihi speelt basketbal en doet aan breakdance. Soms gaat doet hij op woensdag mee aan de freerun. Op de andere dagen houdt hij van computeren en ook speelt hij met loombandjes. Zijn trampoline staat niet in de tuin maar op een groot veld. Alle kinderen van de straat mogen daarop spelen. De trampoline van Stella stond wel in de tuin, maar is nu verkocht. Daardoor is er meer plaats om te voetballen. Toch is het wel jammer dat de trampoline er niet meer is.

Stella heeft leren schaken van haar vader. Haar broers Mark (C groep) en Gilian (D groep) doen ook mee aan het toernooi. Haar moeder probeert ook te leren schaken. Zij oefent met stap 2. Ook Mihi heeft leren schaken van zijn vader, maar die is niet zo goed. Zijn moeder kan helemaal niet schaken. Omdat Mihi thuis enigst kind is heeft hij geen broers en zussen die meedoen aan het toernooi.

Deze week verblijven ze op de camping, maar niet op dezelfde. Mihi heeft zijn tent opgezet op camping Mooi Delden. De Caravan van Stella staat bij camping Molke. Daar zit ook Luuk van Steenoven, maar over hem later meer.

Stella zou het liefst hebben dat haar moeder aardappelschijfjes met wortel en worst klaarmaakt. Bij Mihi is zuurkool met gehakt favoriet. Ook de volgens Mihi Roemeense Boeuf salade is erg lekker. Daar zit veel mayonaise en biefstuk in .

Stella wil graag haar juf leren schaken en ze denkt dat de juf wel heel goed kan worden. Mihi wil graag tegen zijn moeder schaken, maar dan moet hij het haar eerst leren. Beiden willen ze graag winnen van hun clubgenoot Luuk van Steenoven. Dat is een goede vriend van Mihi en bovendien een goede schaker. Stella heeft al een keer van hem gewonnen maar zou dat graag nog eens over doen.

Verslag EFGH Ronde 7

Klokslag 12 uur begonnen de matadoren aan de laatste ronde. Eva was bijna als eerste klaar. Ze had echter 1 probleempje. Ze wilde een pion promoveren , maar de torens en dame stonden nog op het bord. Gelukkig vond verslaggever Jarno nog ergens een dame en kon Eva de partij uitmaken.

Aan kop bij de meisjes gaat Kimmily Tran. Zij had een half puntje voorsprong op haar vrouwelijke concurrenten en zou bij winst in de laatste ronde op Liqin Lu kampioene zijn. Het liep echter anders. Liqin was een maatje te groot en Kimmily moest na lang spelen opgeven.

Nina de Putter (op de foto in het blauw) en Janne Allaart wisten hun partij wel te winnen en gingen op de valreep Kimmily voorbij. Hierdoor is op weerstandspunten Nina de Putter kampioen geworden bij de meisjes in de EFGH groep.

Van de koplopers waren Victor en Kylian als eerste klaar. In een echte aanvalspartij was het Victor die zijn tegenstander sloopte.

 

links:

Muntean - Bijvank

rechts:

Faybish - Beukema

 

Benjamin Faybish won van Constantijn Beukema:

 

Lucas Nguyen speelde een goede partij tegen Onno Elgersma. Ondanks ernstige buikkrampen kreeg Lucas toch nog een gewonnen stelling. Hij kon echter niet de winnende voortzetting vinden en maakte remise. Benjamin en Victor kwamen daarmee uit op een score van 6 uit 7.

Uiteindelijk bleek dat Benjamin Faybish de meeste weerstandspunten had en kampioen is van de EFGH groep.

Weitere Beiträge ...