Groep B ronde 6

Dringen aan de top

"De Boer alleen kop" luidde aanvankelijk de titel van mijn verslag van ronde 5. Ik had vaag het gevoel dat daar iets niet aan klopte, maar ik kwam er pas na het eind van ronde 6 achter wàt. En daar had ik Schaakvader de Boer nog voor nodig ook. Weliswaar had hij alleen de klok horen luiden, maar na enige gezamenlijke tekstanalyse ontdekten we de fout: het woordje 'aan' was weggevallen.
Hoe dan ook, dat foutje kan ik nu niet meer maken, want na de pré-voetbalronde gaat er niemand meer 'alleen aan kop'. 'De Boer' veroverde door subtiel spel tegen Bas de Feijter [foto] een verdwaalde witte loper (20.Lc5? en 23...d4!). Op zet 34 was de omsingeling voltooid, de loper viel eraf en het punt had eigenlijk binnen moeten zijn, maar Bas bleef vechten en creëerde aardig wat kansen op Eelkes verzwakte koningsvleugel. Op zet 43 had Bas zijn tegenspel kunnen bekronen middels Df3! (met de dreiging 44.Dh3+). De dappere witspeler koos echter voor het ook niet slecht ogende 43.Pe4 (onderbreekt de diagonaal en lonkt naar f6), maar juist dat gaf zwart de kans weer los te komen met 43...Pxb4. Drie zetten later echter ontglipte Eelke (in voortdurende tijdnood, hij had het al een paar keer op de laatste seconde laten aankomen) een verschrikkelijk grafzet: 46...Da6?? en het is opeens mat in vier.

Curieus is nog dat wit op de laatste zet op 3 manieren mat in één kan geven (huiskamervraag: noem de andere 2 en zeg welke jij gekozen zou hebben).

Rolf Antonio

In het gesloten Frans is het vaak een goed plan om je f-pion van f2 naar f5 te duwen. Niet in één beurt uiteraard, dat zou de wedstrijdleider op zijn beurt geen goed plan vinden. Rolf Corstjens nam er wel heel ruim de tijd voor: op zet 7 sprong de dappere verkenner naar f4, maar blijkbaar waren er nog 35 zetten voor nodig om het thematische veld f5 te bereiken. Als tussenspel werd een aantal diepzinnige manoeuvres met de h-pionnen uitgevoerd. Het verblijf op f5 was echter van korte duur, één zet later al vestigde de witte pion zich op f6. Daar had ie onmiddelijk moeten worden gearresteerd (43...Pxf6! met ruime compensatie. Dat gebeurde echter pas 9 zetten later - toen er in het zwarte kamp al geen hoop meer was.

Carsten Tijmen

Eén van de hoofdwetten van dit soort rondeverslagenschrijverij is dat je nooit meer dan 2x achter erkaar dezelfde figuren hoofdpersoon laat opdraven, en dat je niet continu de bovenkant van het klassement belicht. Vooral die laatste neiging is moeilijk te onderdrukken, maar vandaag is het in tweevoud gelukt.

Aan bord 14 had de zwartspeler heel listig zijn d-pion vergiftigd, kijk maar eens hoe fraai wit in de val loopt.

Aan het laatste bord tenslotte werd een een slecht getimed 10...Le6 van de zwartspeler kordaat afgestraft, waardoor hekkensluiter Tijmen ook van de nul af kwam.