Groep C ronde 1

In groep C werd de 1e ronde gestart met 48 deelnemers, waarvan er maarliefst 15 meisjes om de meisjestitel strijden. Ratingfavoriet is de Almeloër Simon Elgersma(1922), met op een aardige ratingafstand Xander Pauwels(1794) en Sjoerd van Roon(1774). Bij de meisjes is op papier Iris Schelleman(1599), meisjeskampioen van de D’tjes vorig jaar, de favoriet. We zullen aan het eind van het toernooi zien of rating ook echt bepalend is voor de eindstand!

Op de topborden hadden niet alle favorieten het even makkelijk:

Op bord 1 won Simon Elgersma al snel materiaal tegen Tim Schuttevaer, die de opening niet helemaal goed behandelde, waarna Simon het rustig afmaakte in het eindspel.

Op bord 2 kreeg Xander Pauwels een afruilfrans op het bord, wat betekent dat het spel de eerste paar zetten niet super scherp gaat worden, misschien wel een slimme keuze van Ting Ting Lu. De partij ging een lange tijd redelijk gelijk op, waarna er op het oog wat fout ging bij Xander, omdat hij een kwaliteit verloor. Gelukkig voor Xander kon hij wat pionnetjes meesnoepen, die de kwaliteit achter erg goed compenseerden. Uiteindelijk toch nog een winst voor Xander.

Op bord 3 ging Sjoerd van Roon meteen vol er in tegen Thomas Kanger. Sjoerd combineerde goed  rekenen met een paar basisprincipes van het schaakspel zoals: de pion loopt rechtdoor, afruilen als je voorstaat en nieuwe stukken in de aanval betrekken. De partij is bijgevoegd:

 

Op bord 4 speelde Sang Nguyen erg rustig op een voordeeltje tegen Torsten van Ham. Er vielen wat gaatjes in de pionnenstelling, waarna Sang eerst 1 pion, en evenlater de 2e pion ophaalde. Torsten verdedigde kranig, maar vond 2 pionnen achterstand wel genoeg en gaf op.

 

Op de overige borden hadden de ratingfavorieten het ook lang niet altijd eenvoudig. Op bord 5 ging het in een goede stelling fout voor Ruben Bourgonjen tegen Zowie Zijdemans, waarna hij in remise moest berusten.

Eliza de Jong, Gerbrich Kroon en Meri Bahadoer wisten zelfs een vol punt af te pakken van hun hoger gerate tegenstanders.