Groep C ronde 2 ‘’Russian Roulette’’

Voordat ik in ga op de partijen van deze ronde wil ik nog wat toevoegen aan het verslag van ronde 1, ik heb daar namelijk vergeten Julia de Roo te noemen. Julia was namelijk ook een van de spelers die een half punt van een sterkere tegenstander wist af te pakken. Thomas Moerman moest zelfs alle zeilen bijzetten om de pion die hij in de opening had verloren weer terug te winnen. Helaas voor Julia verloor ze in ronde 2 van Zowie Zijdemans.

Julia de Roo in ronde 2 tegen Zowie Zijdemans

Russian Roulette, een spel waarbij er 1 kogel in een revolver wordt gedaan, en spelers omstebeurt de trekker overhalen. Wanneer je de trekker overhaald en je krijgt de kogel, dan ‘’verlies’’ je. Sommige spelers deze dag moeten zich een beetje gevoeld hebben als bij het spel Russian Roulette: Ineens gaat het fout, terwijl het ook volledig anders had kunnen gaan.

Bij sommige spelers kwam de kogel al erg vroeg, nog in de opening:

Op bord 23 speelden Remmelt Hofstra en Daan van der Noordaa tegen elkaar. Er ging iets goed mis bij Remmelt, want al vrij snel stonden er wat stukken van hem naast het bord.

Niels Schelleman truucte Meri Bahadoer in de opening, waardoor Niels eerst 1 stuk voor kwam, en later nog 1.

Op bord 6 werd er een Belgisch onderonsje gespeeld tussen Olivier Verheyen met wit en William Boudry met zwart. Vanuit een Caro-Kann kwamen Olivier en William in een structuur van een doorschuif-frans terecht, met het grote voordeel voor William dat zijn witveldige loper al ontwikkeld was (in tegenstelling tot de gewone doorschuifvariant van het Frans, waar de loper nog op c8 staat). Dit leverde William al snel een paar pionnen op, je zou kunnen zeggen dat dit al beslissend was voor de partij, maar William maakte het ook nog rustig en goed af. Het begin van de partij is bijgevoegd:

Dan op bord 1, daar ging het er hard aan toe. Thijs de Bock speelde met wit tegen Simon Elgersma. Vanuit het Frans werd de ‘’Russian Roulette’’- variant gespeeld, zoals GM Viktor Moskalenko hem noemt in zijn boek ‘’The Flexible French’’. Russian Roulette is waarschijnlijk een aardige titel voor deze partij, want beide spelers hadden grote kans de kogel te krijgen. En net als met het echte spel Russian Roulette, komt de kogel op een onverwacht moment, in dit geval voor Simon op het allerlaatste moment. De partij is bijgevoegd:

 

 

Xander Pauwel schuift voor de volgende ronde door naar bord 1 na zijn winst tegen Joppe Kroon. Sjoerd van Roon won tegen Tycho Bruggink en ook Sang Nguyen wist te winnen. Na ronde 2 zijn er nog 11 spelers met een 100% score.

Bij de dames staat alleen Iris Schelleman nog op 100%