Groep D, ronde 10

Met een halfuurtje vertraging begint ook uw verslaggeefster weer met deze ronde :-) Goed dat ik niet zelf meedoe, dan zou ik nu mijn wedstrijd al verloren hebben! Gauw naar de speelzaal om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. 

De eerste spelers zijn al klaar, en er ligt zelfs al een blaadje met een "S" op de wedstrijdtafel! Om nog meer kinderen aan te moedigen hun mooie partijen in te leveren heb ik even (zeer professioneel ahum) met Paint iets moois geknutseld:

De partij met de "S" is van Alisha Warnaar en Anna Martinez. Alisha zag de vorige ronde een mat in ééntje over het hoofd, maar ze speelde het daarna alsnog goed uit, maar deze ronde heeft ze wel een wat grotere kluif aan Anna. Alisha begaat een typisch openingsfoutje in de Siciliaanse opening; je loper op c4 laten staan terwijl er een kaper op de kust (de dame op c7) ligt...Anna liet er geen gras over groeien en speelde het professioneel uit!

Op bord 7 vandaag een Belgisch onderonsje: Dries van Malder tegen Robbert Decruyenaere. Dries wint deze Belgische battle, maar wat hun partij opmerkelijk maakt is niet zo zeer de partij zelf (al zal die ook wel supervetgaafretecool zijn), maar het feit dat door één van de spelers het "logo" van het ONJK een beetje verbouwd is. Boven de notatieblaadjes staat Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap, maar een van deze Belgische spelers heeft Nederlands veranderd in Hollands. Jongens jongens jongens toch. Hieronder een lesje topografie (bron: mijn aloude vriend Wikipedia):

Holland is een streek in het westen van Nederland, die tegenwoordig opgedeeld is in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. Die twee provincies zijn echter niet helemaal gelijk aan de streek Holland. De plaats Woerden is bijvoorbeeld meerdere malen veranderd van provincie (tussen Zuid-Holland en Utrecht) en ligt nu in de provincie Utrecht. Een ander voorbeeld is de plaats Vianen, die tot 2002 in Zuid-Holland lag en tegenwoordig in Utrecht. Op 30 november 2011 telden de beide provincies bij elkaar 6.259.901 inwoners op een landoppervlakte van 5485,72 km², wat resulteert in een bevolkingsdichtheid van 1141 inwoners per km².

 

Jullie zouden niet eens hier in Borne spelen als het het OHJK zou zijn geweest! ;-)

Mick opent deze ronde al vroeg de aanval op de zwarte stelling van Tommy Tran. Tommy, die gisteren nog het rondeverslag haalde met zijn geweldige matzetten-met-loper-en-paard-talent, moest deze ronde toekijken hoe Mick genadeloos door zijn stelling walste. 

Tommy Tran

Op bord 5 vindt men deze ronde de wedstrijd Sam van Dongen - Tim Grutter. Af en toe is het handschrift meer hiëroglyfen dan leesbaar Nederlands, maar met wat fantasie is er wat van te maken :-) Sam denkt dat hij met 16.Dxa7 nog snel een aanval op kan bouwen, maar precies deze zet zorgt ervoor dat Tim de kans krijgt om zijn paard op d4 veilig terug te spelen naar c6 - als Sam niet Dxa7 maar iets als Pxd4 had gespeeld, had hij zijn stuk wel behouden. Als hij dan vervolgens een nieuwe aanval gaat proberen op te bouwen heeft het meer kans van slagen, want de dame kan in haar uppie niet heel veel op a8. Later zien we dit ook doordat Tim met 21...Da6 de witte aanval compleet om zeep helpt.  En met een stuk meer tikt Tim het als een echte professional uit. 

Tim Grutter

Rembrandt en Jonas delen het punt op bord 2, waardoor Mick nu inmiddels een punt voorsprong heeft op zijn achtervolgers. Hiermee lijkt het kampioenschap al bijna veiliggesteld, maar je weet nooit wat er allemaal nog kan gebeuren!  Annelies en Job Emans delen het punt waardoor Annelies en Anna nu met zijn tweeën het damesklassement aanvoeren. Achter hen staan Pascalle, Ilse en Marlinde, van wie de laatstgenoemde even een grote inhaalslag aan het maken is na een beetje een valse start gehad te hebben. 

Op naar de laatste ronde van vandaag!!