Zofyra Joosse is een meisje uit Souburg. Ooit ging haar broer Xander, die nu in de D groep speelt, met een vriendje mee naar de schaakclub en een week later ging ze zelf ook mee. Daarvoor had ze op school al de spelregels geleerd. Ze speelde deze ronde tegen Liqin Lu uit Capelle aan de IJssel, die het schaken van leraar Jan Sijbesma op school heeft geleerd. Inmiddels is meester Jan met pensioen maar geeft hij nog wel schaakles op school. Liqin speelt bij SSV-Klimop in zijn woonplaats.

 

Daar krijgt hij nog steeds les van Jan Sijbesma. Hij is bijna klaar met stap 4+. Samen met ongeveer 10 anderen van de club is hij hier op schaakkamp. Zijn zus Ting Ting doet mee in de C groep. Hun ouders zijn thuis van de rust aan het genieten. Tu Tran, de vader van Tommy en Kimmily zorgt voor het eten. Hopelijk staan er aardappels met vissticks op het menu.

Zofyra krijgt op de club les van Martin, die niet echt de stappenmethode volgt. Af en toe bespreekt hij een onderwerp uit stap 3 maar vaak ook bespreken ze gespeelde partijen. Deze week logeert ze in een groot huis waar 32 mensen in passen. Alle bedden zijn ook echt vol, voornamelijk met mensen van de Drie Torens en Landau-Axel. Ongeveer 20 doen er mee aan het toernooi. De rest is er voor de begeleiding. Twee ouders zorgen, soms met wat hulp van anderen, voor het eten. Frietjes zijn natuurlijk altijd lekker, maar dat heeft Zofyra gisteren al gegeten.

De ouders van Zofyra verblijven in een hotel in de buurt. Af en toe komen ze even kijken. Thuis heeft ze twee konijnen die een wel heel groot hok hebben. Ze mogen namelijk door de hele tuin lopen. In de tuin staat ook een kleiner hok, zodat de konijnen kunnen schuilen als dat nodig is. De pianojuf van Zofyra is gestopt met lesgeven dus binnenkort krijgt ze les van iemand anders.

Als het mooi weer is gaat Liqin lekker buitenspelen met zijn vrienden. Daar heeft hij best veel tijd voor want naast schaken heeft hij geen andere clubs waar hij lid van is. Als het slecht weer is gaat hij schaken trainen zodat hij nog beter kan worden.  Graag wil hij winnen van Lucas Nguyen want die heeft een hoge rating. Ze spelen vaak tegen elkaar en de vorige keer won Liqin maar dat was omdat Lucas een blunder maken. Nu wil hij winnen zonder dat Lucas blundert. Zofyra wil graag winnen van Magnus Carlsen, al kon ze even niet op zijn naam komen. Winnen van de wereldkampioen. Ja, wie wil dat nou niet?