Voor Ilse Geene en Marlinde Waardenburg is het dit jaar al de derde keer dat ze op een NK tegen elkaar spelen. Op het NK D in Rijswijk en NK C in Rotterdam speelden ze ook al tegen elkaar. Beiden wonnen één keer. Vandaag zaten ze aan bord 13 en kwam er een remise bij.

Marlinde komt uit Coevorden. Die plaats heeft wel een schaakclub, maar de jeugd is niet zo goed. Daarom speelt Marlinde ook op vrijdagavond bij de volwassenen, met een aangepast speeltempo. Omdat vrijdag de clubavond is speelt ze alleen als ze op zaterdag geen toernooi heeft. Ilse woon in Voorburg, vlak bij den Haag. Daar is wel een club maar ze speelt in Delft. Er zijn veel clubs in de buurt en Ilse weet nog niet precies waar ze volgend seizoen gaat spelen. Soms valt ze in bij het jeugdteam dat in de volwassenencompetitie speelt. En dat is meestal niet zo leuk voor de volwassenen want Ilse heeft een goede score. Vaak zijn deze wedstrijden op doordeweekse avonden en dat is niet zo handig als je de volgende dag naar school moet.

Ilse heeft vrij veel huiswerk, maar gelukkig is er ook tijd om leuke dingen te doen met vriendinnen. Een ijsje halen bijvoorbeeld, of naar de bioscoop gaan. Ook de stad is aantrekkelijk en bij iemand thuis gewoon gezellig zitten kletsen is ook niet verkeerd. In de vakanties logeren de vriendinnen graag bij elkaar. Marlinde heeft nog geen huiswerk en is ook veel met vriendinnen te vinden. Bij iemand thuis, in de stad, een ijsje halen. Het kan allemaal. Marlinde speelt één keer in de week badminton en Ilse doet aan hockey. Wedstrijden zijn meestal op zaterdag, soms op zondag. Als er tegelijk ook een schaaktoernooi is kiezen beide dames voor schaken.

Marlinde heeft toen ze acht jaar was leren schaken van haar oudste zus Lisanne die in de B groep meespeelt. Hun andere zus Feline speelt in de C groep. Bram Klapwijk is haar trainer. Hij komt bij de familie thuis en ook op de club in Hardenberg geeft hij training. De stof is op stap 3+ en stap 4 niveau. Bram maakt ook veel eigen materiaal. Verder bekijken ze veel partijen en openingen. Ilse heeft leren schaken van haar broer Joris, die in de A groep meespeelt. Ilse was toen zes jaar. Op de club en thuis krijgt ze afwisselend les van Ted Barendse en Pauline van Nies. Die gebruiken zowel de stappenmethode als eigen materiaal. Ook bekijkt vooral Ted de gespeelde partijen.

Deze week verblijft Ilse op Camping Twentse Es, waar ze nog geen andere schakers heeft gezien. Ze is daar samen met haar broer en haar vader. Die zorgt voor het eten. Het liefst eet ze friet met een kroket en mayonaise. Ilse denkt dat er vandaag spaghetti op het menu staat. Marlinde heeft het liefst pizza, maar dat zit er niet in want logé Gerbrich Kroon lust geen kaas. Daarom gaat de vader van Marlinde vanavond bami maken. Marlinde slaapt deze week gewoon thuis.

Marlinde wil graag haar vriendin Eileen leren schaken, want ze zou het leuk vinden als haar vriendin ook goed kan schaken. Ilse wil haar vriendin Veerle schaken leren, gewoon omdat dat gezellig is. Graag wil ze winnen van haar broer Joris, gewoon omdat ze hem dan kan uitlachen. Op toernooien spelen ze eigenlijk nooit tegen elkaar. Marlinde wil graag winnen van haar oudste zus Lisanne, maar daar speelt ze niet zo vaak tegen. Wel speelde ze de afgelopen twee keer tijdens het NK C tegen Feline. Vorig jaar in de laatste ronde. Dit jaar in de eerste ronde. Dat laatste is prettiger want dan heb je het alvast gehad.