Wist-je-dat?

In 2007 mocht opa ook weer opdraven om stukjes te schrijven, tevens was hij uitgenodigd als begeleider bij een van de vele schaakkampen die rond het toernooi georganiseerd worden. In dit Rotterdamse kamp werd geslapen in tenten die we naast het afgehuurde scoutinghuis hadden opgezet. Dit keer was de tent van opa trouwens wel van goede kwaliteit.

In die tijd was het gebruikelijk om naast de dagverslagen ook wist-je-datjes in het bulletin af te drukken. Vooral ene Hiddo was zeer bedreven in het verzamelen van dit soort leuke, maar nutteloze, feitjes. Van opa werd ook verlangd dat hij wat wist-je-datjes zou aanleveren.

In het kamp waren twee jongens nogal verliefd op een meisje dat ook in het toernooi meespeelde. Dat was natuurlijk wel iets voor de roddelrubriek en opa schreef het op. Door de gekozen woorden wist niemand echt wie er nou bedoeld werden, behalve de twee jongens zelf.

De twee jongens vonden het niet echt leuk dat ze in op deze manier in het bulletin kwamen. Dat merkte opa toen hij terugkwam in het kamp. Zijn tent was leeggehaald en al zijn spullen waren ergens verstopt. Gelukkig wel in het kamp, maar vooral de spullen die hoog in de boom hingen was opa niet zo blij mee. Opa heeft namelijk hoogtevrees.

Toen opa wilde gaan slapen stond hem nog een verrassing te wachten. Er lagen allemaal stenen onder de tent. Dat lag niet zo lekker en in het donker moest opa proberen de stenen onder de tent vandaan te halen. Dat lukte aardig, maar toch had opa de volgende ochtend last van zijn rug. Blijkbaar was er toch een steen blijven liggen. Au!

Sindsdien schrijft opa eigenlijk nooit meer een wist-je-datje!