B-groep Dag 6

Ronde 9

 

Erik Smedema
Last but not least

 

Het laatste verslag staat natuurlijk in het teken van de kampioenen. Zoals elk jaar is er een prijs voor de eerste vijf en natuurlijk is er ook een meisjeskampioen. Het leuke was dat er met ingang van de laatste ronde er nog helemaal niks was beslist. Sterker nog, alle meisjes hadden nog kans om meisjeskampioen te worden!

Xayda van Bruxvoort, Halana Vlaming en Katarina Sucikova stonden op 4 punten en Louise Beukema, Villa Siu en Monica Reichardt stonden op 3,5 punt. Al vrij snel in de partij maakte Katarina een fout, wat ervoor zorgde dat er een extra stuk van wit naast het bord belandde. Katarina geloofde er niet meer in en aangezien Monica en Villa tegen elkaar moesten, was het dus zeer waarschijnlijk dat er 1 titelkandidaat was afgevallen. Niet veel later wist Louise de druk op te voeren en haar partij te winnen. Xadya had qua loting de meest gunstige tegenstander getroffen, maar ineens was de partij remise verklaard. Was dit een berekende remise, nu ze wist dat Katarina verloren had? Of had ze juist niet door dat een punt waarschijnlijk genoeg was om het kampioenschap in de wacht te slepen? Hoe dan ook, Halana wist in een iets mindere stelling haar sterkere tegenstander op remise te houden, dus ook zij belandde op 4,5 punt. Aangezien Villa en Monica dus tegen elkaar moesten, zou je verwachten dat er nog een 4e meisje op dat puntenaantal uit zou komen. Ze konden het echter niet eens worden wie dat punt nou zou moeten krijgen en de partij eindigde in remise. Nu Halana, Xadya en Louise alle drie 4,5 punt hadden behaald, moesten weerstandspunten uitmaken wie de boeken ingaat als meisjeskampioen 2012. Met een minimaal verschil is de winnaar...

Xadya

Xadya! Toen ik in ronde 7 als volleerd stalker van iedereen foto's ging nemen, kreeg ik van haar te horen dat ze wel eens in het verslag wilde staan. Het was er niet van gekomen, maar dit maakt vast alles goed!

Ook de strijd om de eerste plaats was ongekend spannend. Mischa Senders stond een half punt voor op Stijn Gieben, Robin Lecomte en Timo Oehne. Om er een mooie laatste ronde van te maken, moest de wedstrijdleiding wel even worden omgekocht. Het resultaat was dat Mischa tegen Stijn moest optreden en ook Robin tegen Timo op het programma stond. In laatstgenoemde partij kwam na 29 zetten de volgende stelling op het bord:

De zwarte pionnen lijken op de winst af te gaan, maar zolang wit een pion op a2 heeft en een loper die de velden b3 en c2 kan dekken, is er niet zo veel aan de hand. Beide spelers haalden alles uit de kast om nog te winnen en er werd gevochten tot er alleen nog 2 koningen op het bord over waren. Met tegenzin werd het punt dan maar gedeeld.

De winnaar van het toernooi moest dus komen van het eerste bord. Stijn moest winnen om de eerste plek te bezetten.

Zwart heeft het loperpaar, maar kan niet door de witte defensie komen. Om ruimte te maken besluit hij tot 21...f5?! Na 22. gxf5 gxf5 23. Pxf5 Lxf5 24. exf5 a6 25. Ld2 T3c5 26. c4 Lf6 27. Td5 worden er nog meer stukken afgeruild, waardoor het onmogelijk is geworden om een vol punt te pakken. Ook hier werd het remise en daarmee is ook de winnaar van de B-groep bekend:

MiSa

Ik hoop dat ik voor iedereen die aan het toernooi heeft meegedaan mag spreken enzeggen dat het een geslaagd (maar vermoeiend) toernooi is geweest. Ikzelf vondhet leuk om de verslaglegging op me te nemen en ik hoop natuurlijk ook datjullie het leuk vonden om de verslagen te lezen. Als het volgend jaar net zospannend is als dit jaar, dan ben ik er volgend jaar zeker weer bij!

B-Groep Dag 5

Ronde 8 - Op zoek naar een titel

Erik Smedema

Welke schaker is dat niet? Ik in ieder geval wel, want de inspiratie begint na 7 ronden wel op te raken, maar gelukkig was er al vrij snel wat spektakel te vinden:

...en het is pat. Het is een beroemde patstelling die na slechts 10 al is bereikt. Er is nog een andere snelle patstelling die misschien nog mooier is, omdat er geen enkel stuk wordt geslagen:

Op bord 4 was het spel Kraak de Draak te zien. Peter Gerlagh liet zijn tegenstander zien hoe dat spelletje precies ging:

Tja, een titel… hij is erg dichtbij voor Mischa Senders! Met nog een ronde te spelen en met een half punt voorsprong op de concurrentie is hij de favoriet voor de winst. Morgen mag hij met wit tegen Stijn Gieben, wat ongetwijfeld een spannende pot op gaat leveren.

B-Groep Dag 5

Ronde 7 - Spelen!

Erik Smedema

Vanochtend kwamen de zware gebruikers binnenstrompelen en meteen vloeiden de opwekkende middelen weer rijkelijk. Dat was het moment waarop ik besefte dat ik nog niets over de Olympische Spelen heb geschreven. Het leek me daarom leuk om degene die als eerste het punt binnen had gesleept een gouden plak toe te kennen, degene met het 2e punt zilver te geven en de nummer drie brons. Dan had ik ook nog in gedachten om een platina medaille uit te reiken aan de speler die er het langste over deed om het punt te bemachtigen en een loden medaille voor de speler die de schwindelkoning tegenover zich trof. Bovendien kon ik op deze manier ook wat meer tijd bij de partijen doorbrengen.

foto1
Dit is veel te licht voor de websitebeheerders, inkloppers en het bulletinteam

Dit alles is natuurlijk makkelijker bedacht dan gedaan. Het betekent dat ik elk bord nauwlettend in de gaten moet houden, omdat het snel erg kan gaan. Maar aangezien ik ver van tevoren alvast wat foto’s aan het maken was van eventuele snelle winnaars, was ik erg content over mijn optreden, tot op het moment dat mijn oog opeens viel op een notatievel (liggend op een afstand waarop mijn ogen het accommoderen zeker de moeite vonden) waar duidelijk een 1 en een 0 op te lezen waren. Had ik dan toch de eerste winstpartij gemist? Verontwaardigd keek ik om me heen om te zien waar dat bord zich dan wel niet bevond, om tot de conclusie te komen dat dat precies twee meter van mij verwijderd was. Ik snel naar de analyseruimte, in de hoop dat ze de partij nog aan het analyseren zijn, maar dat was tevergeefs. Dan in de volgende ronde maar even snel een foto maken, want er is vast niemand die dat merkt.

De eerste pot had ik dus gemist, maar de 2e winstpartij kon me gelukkig niet ontgaan. Ik stond even bij die partij te kijken en uit mijn ooghoek zie ik dat er in de zaal wederom een beginstelling bij is gekomen! Dat ga je toch niet menen! Voordat ik weer op weg ging naar de analyseruimte om de zilveren medaillewinnaar te zoeken, zag ik ook een puntje verschijnen bij het bord waar ik stond te kijken. Een algehele blamage heb ik dus net kunnen voorkomen.

En dan nu het moment waar iedereen op heeft gewacht, de uitslag:

foto2

              foto5                            foto3                          foto4

           Monica Reichardt                                          Bart Warmerdam                                 Timo Oehne

 

Hopelijk is Richard Vedder nu weer trots!

Nu gaan we over naar de andere prijzen. Lang leek het erop dat er helemaal geen loden medaille uitgereikt kon worden, maar op het laatste moment kwam er een partij binnen die er eigenlijk wel twee zou moeten krijgen.

De witspeler, Josse Chaerle, heeft de hele partij goed gestaan, maar wordt nu getergd door tijdnood. Er volgde 58. Txf5 Pc3 en in plaats van het voor de hand liggende 59. Txc5 komt er 59. Tf7? Th1! Gelukkig heeft de witspeler ter herinnering op zijn notatieformulier gezet dat hij deze partij ritueel mag verbranden. Misschien verzacht de medaille de pijn een beetje.

Het was lang wachten, maar ook de winnaar van de platina plak is bekend! In een spannende pot die 61 zetten duurde haalde hij het punt binnen. Het niveau was nog erg hoog ook:

18. Pf5 Lxe5 19. Txd8+ Kxd8 20. Pxh6 Lxh2+ 21. Kf1 Tf8 22. Pe4 Lf4 23. Pxg5. De witspelers wist later in de partij de enige zwarte pion op de koningsvleugel op te halen en de twee vrijpionnen waren meer dan voldoende voor de winst. De platina medaille is dus voor Sven Dijkhuis!

Mocht er iemand ontevreden zijn over de verslagen, dan voldoet een mailtje naar de organisatie van de Olympische Spelen met de vraag of er een dopingcontrole kan komen. Op die immense tafel voor koffie, thee en andere middelen zou het me niet verbazen als er iets bij zou zitten wat het daglicht nauwelijks kan verdragen. Ik weet vrijwel zeker dat alle inkloppers dan wel kunnen opkloppen.

B-Groep Dag 4

Ronde 6

Erik Smedema

Nooit!

Voor aanvang van de wedstrijd is het voor veel spelers gebruikelijk om het openingsrepertoire van de tegenstander even grondig door te nemen (wat natuurlijk mede mogelijk wordt gemaakt door de inkloppers). Dit wordt gedaan om in een vroeg stadium al een voordeeltje te pakken, want een goed begin is immers al het halve punt. Hoewel de beoogde stelling zelden op het bord komt, geeft het toch rust en voldoening om te weten dat je er alles aan hebt gedaan om de wedstrijd te winnen. Nu de belangrijke fasen van het toernooi voor de deur staan, is het misschien tijd om het openingsrepertoire van de eerste vier borden onder de loep te nemen.

Op bord 4 vinden we in de partij Polak – Oehne een Caro-Kann. De witspeler heeft echter geen zin in de hoofdvariant en kiest met 1. e4 c6 2. Pc3 d5 3. Pf3 Lg4 voor de Mindeno Variation.

De partij duurde niet heel erg lang, want na 4. h3 Lxf3 5. Dxf3 e6 6. d3 Pd7 7. Ld2 Pgf6 8. g4 Lb4 9. 0-0-0 d4 10. Pb1 Lxd2+ 11. Pxd2 h6 12. Dg3 Db8 13. Dxb8+ Txb8 14. f4 e5 15. f5 is het… remise? Nee toch? Dit doet me denken aan mijn clubgenoot, die na een remiseaanbod van zijn tegenstander opstaat en “nooit!” door de zaal roept, zelfs in stellingen waar hij minder staat. Hij heeft het nog ver geschopt en hoopt ooit nog eens het 2e deel van de IM-titel in de wacht te slepen. Gelukkig maar dat hij er hier niet bij was, want hij zou beide spelers gratis een oplawaai hebben verkocht! Vooral met het oog op de aansluiting met de koploper is het geen sterke zet.

Meer spanning was er op bord 3, in de partij Gieben - Lecomte. Hier kwam een variant van de Draak op het bord, de Yugoslav Attack.

Even later komt de volgende stelling op het bord:

Zwart speelt hier 22…Tb8 met het idee om de b-pion op te spelen en lijnen te openen richting de witte koning. Nu lijkt 23. Lxd5 een leuk idee, maar zwart kan met 23…exd5 24. e6+ Kh7 25. exd7 b4 26. Tc2 Dxd7 een voordeeltje bereiken. Zwart durfde dit niet aan en besloot met 23…Tcb6 zijn plan voort te zetten. Doordat de koning nogal op de tocht stond, kon zwart de pion terugwinnen en ook hier werd remise overeen gekomen.

Ook op bord 2 kwam er een Siciliaan op het bord, en wel de Kan Variation (1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 a6 5. c4) In deze stelling mag zwart zijn 24e zet uitvoeren.

Zwart heeft in deze solide opening zijn stukken goed weten te ontwikkelen en kiest nu voor 24… b5 Een goed plan, want het voert de druk op de damevleugel op en opent de diagonaal a7-g1. Kennelijk was de witspeler onder de indruk van deze zet en speelt 25. Kf2? waarna zwart met 25…bxc4 26. Pxc4 Lxg3+ 27. hxg3 Lxe4 28. fxe4 Txc4 29. Txd6 Txd6 30. Txd6 Txe4 31. Lxa6 Da7+ een voordeeltje kreeg en het vervolgens met 32. Kf1 Te5 33. Dd3 Tf5+ 34. Ke1 Dg1+ 35. Kd2 Tf2+ 36. Kc3 Dc1+ 37. Kb4 Txb2+ 38. Ka4 Txa2+ 39. Kb5 Tb2+ 40. Ka4 Da1+ 41. Da3 Dxa3 42. Kxa3 Txg2 afmaakte.

Tenslotte komen we bij bord 1 aan, waar de Marshall Attack op het bord kwam. Het is een scherpe variant, waar zwart een pion geeft voor spel.

19…f4 20. Lxf4 Lxf4? Hier is juist 20…Txf4 de aangewezen zet. De gespeelde zet verliest gelijk na 21. Pxf3 Dxf3 22. Ld1.

De koploper is geklopt, dus we hebben een nieuwe koploper! Sterker nog, we hebben zelfs twee nieuwe koplopers: Mischa Senders en Tjark Vos. Ze mogen morgen tegen elkaar gaan strijden, maar om ervoor te zorgen dat ze niet besluiten in remise heb ik morgen een speciale gast uitgenodigd. Mocht je dus opmerken dat er een persoon door de speelzaal schreeuwt, dan weet je tenminste dat die persoon wel bij mij hoort.

B-Groep Dag 3

Verslag ronde 5

Erik Smedema

Gaar

Het maken van verslagen is best leuk om te doen, maar het is wel een aanslag op je concentratie. Ook het spelen van twee partijen per dag vergt veel energie. Dat was vanmiddag goed te merken bij de partijen, want waar gistermiddag veruit de meeste partijen in remise eindigden, leek het scorebord nu meer op een binaire code. Voor de spanning in het toernooi is dat goed, omdat de spelers tot het uiterste moeten gaan, want… er is een (ongedeelde) koploper: Jouke Bakker! Met een score van 4.5 staat hij een half puntje voor op vier spelers.

Om vandaag wat krachten te sparen schrijf ik even een stukje wat makkelijk wegtikt. Rond een uurtje of 14.00 kwam een fenomeen in de schaakwereld even buurten. Een kleurrijke gast (letterlijk en figuurlijk) en bovendien een goede vriend van me. Vorig jaar verzorgde hij de verslagen van de EFGH-groep en hij is altijd in om ingemaakt te worden op het voetbalveld. Ik heb het natuurlijk over Lennart Ootes!

Lennart die het DGT-meisje probeert te versieren:B-D3-R5-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan gaan we toch even naar de partijen kijken van deze ronde. Allereerst een korte partij op het 4e bord:

De witte lopers zijn ijzersterk en zwart heeft weinig ruimte. Om een hoop gedoe te besparen houdt zwart het hier maar voor gezien.

Op bord 12 trof Villa Siu een tegenstander met bijna 600 ratingpunten meer. Kennelijk maakte dat weinig indruk. In de Draak met tegengestelde rokades begonnen de witte – en zwarte pionnen een offensief.

Wit heeft tot nu toe alles goed gedaan, maar moet nog de goede zet vinden om het punt binnen te slepen. Dat is in deze stelling makkelijker gezegd dan gedaan. 25. Te1? Pc5 26. Ld3 Txa3 en wit verliest alsnog.

Tot slot was er op bord 16 nog goed spel te zien:

B-D3-R5-2Zwart staat zwaar onder druk, dus er moet iets gebeuren. Dat zag ook Monica Reichardt en na 17… Dxe5! 18. Dxe5 Pxe5 is het grootste gevaar geweken.

Morgen staat er in de middag het jaarlijkse voetbaltoernooi op het programma. Lennart zal er niet bij zijn om als kanonvoer te dienen, maar er zijn vast spelers die graag zijn plaats willen innemen. Tot morgen!