Kampioen Groep D

Kevin Nguyen, kampioen D categorie.

De kampioen van 2012 heet Kevin Nguyen en hij komt uit Rotterdam waar hij volgend jaar naar het Erasmiaans Gymnasium gaat. Kevin is 11 jaar en heeft op de basisschool een klas overgeslagen. Wiskunde en Scheikunde lijken hem de leukste vakken die hij gaat krijgen. Tekenen en Handvaardigheid lijken hem wat minder leuk dan de overige vakken, maar echt vervelend zal ook dat niet worden.

Op zijn achtste leerde Kevin schaken. Op school kreeg hij een korte cursus en thuis schaakte hij vooral met zijn vader. Een jaartje later werd hij lid van Omesimus, maar daar was hij de enige jeugdspeler. De enige met wie Kevin partijen speelde was zijn trainer. Daarom werd Kevin lid van schaakclub Klim-op waar veel meer jeugdleden spelen. Hij kreeg daar eerst les van meester Jan, maar nu krijgt hij privéles van Julian van Overdam en Harald van Dijk. Julian baseert zijn trainingen vooral op eigen ervaringen uit toernooien. Harald gebruikt vooral boeken om les te geven.

Interne competitie speelt Kevin op vrijdagavond bij Charlois Europoort, waar hij ook af en toe in thuiswedstrijden meespeelt met teams die uitkomen in de regionale bond. Ook op toernooien speelt hij vaak tegen senioren omdat het speeltempo bij jeugdtoernooien vaak te kort is. Volgend weekend gaat hij alweer in Roosendaal spelen.

Hier in Borne is het speeltempo wat langer dan op de meeste jeugdtoernooien en dat is dus voor Kevin goed te doen, al had hij het niet erg gevonden als het nog langer was geweest. Het is de derde keer dat Kevin meedoet. De vorige twee keren werd hij in de E-categorie vierde.

Samen met zijn broertje, ouders, twee ooms en tantes en de kinderen daarvan logeert hij in een hotel in Boekelo. Ook veel andere schakers uit Rotterdam en omstreken logeren daar. Een klein minpuntje is dat zijn broertje, met wie hij op de kamer ligt, snurkt.

De reden dat het nu beter gaat dan vorige jaren is overigens vrij simpel. Kevin is dit jaar serieuzer bezig met het schaken. Tussen de partijen door is hij meer bezig met voorbereiden en analyseren. Vorig jaar was hij vooral aan het spelen of voetballen. Dat laatste gaat hij overigens na het geven van dit interview ook doen.

Dit toernooi haalde Kevin elf punten uit dertien partijen. De partij tegen Marijn den Hartog noemt hij als zijn beste partij omdat hij daar gewoon eigenlijk steeds de beste zet speelde.

KeNg
Kevin Nguyen, die net zijn prijs heeft gekregen van de Burgemeester van Borne.

Als Kevin niet schaakt of naar school gaat is hij vaak in de tuin aan het voetballen met zijn broertje, al moet hij natuurlijk ook af ent toe huiswerk maken. Ook volgt Kevin pianoles en doet hij op maandag en woensdag aan “Tang so do”. De verslaggever heeft geen idee of hij de naam van deze sport goed heeft geschreven maar Kevin legt uit dat dit Koreaans karate is.

Als Kevin mag kiezen wat hij gaat eten komen er vooral Italiaanse gerechten ter sprake. Vooral lasagne en de spaghetti die zijn moeder maakt zijn erg lekker. Ook Vietnamese gerechten zijn favoriet. Zo is er een gerecht dat “pho” heet. Dat is een goed gevulde soep met mihoen, vlees, groenten en kruiden. De verslaggever heeft nog niet geluncht en begint bij het noemen alleen al te watertanden!

Meisjeskampioen D

Meisjeskampioen D - Sofie Hüttl

Sofie Hüttl is een meisje uit Ieper, een stadje in het zuiden van België, waar ze nu al vier jaar bij de plaatselijke schaakclub schaakt. Ze is begonnen nadat de club folders had uitgedeeld. Na de eerste proefles wist ze nog niet of ze wel lid wilde worden, maar na de serie van vijf proeflessen wilde ze niet meer stoppen. Op de club wordt Sofie getraind door Marc Daels en Regis Segers. Er zijn ongeveer 20 jeugdleden in Ieper, maar Sofie speelt ook al mee bij de volwassenen.

Dit toernooi logeerde Sofie bij de groep uit Gent en omstreken. Ook een aantal schakers uit Zeeland zat in deze groep. Er was een groot huis gehuurd waar ze met 32 personen waren. Ook de moeder van Sofie was de hele week aanwezig. Behalve de schakers waren er ook een aantal goede begeleiders mee. Na de partij werden in het Wooldrik de partijen geanalyseerd en wanneer de indeling beschikbaar was ook voorbereid op de volgende tegenstander. Dat voorbereiden gebeurde ook in het huis, na het voorbereiden was daar gelukkig wel genoeg tijd om te spelen.

Dat voorbereiden op tegenstanders had Sofie nog niet zo vaak gedaan maar ze heeft gemerkt dat het helpt. In zeker twee partijen kreeg ze precies op het bord wat ze voorbereid had en dat speelde dan natuurlijk wel erg makkelijk, hoewel er natuurlijk wel een aantal lastige tegenstanders waren.

SoHu2
Sofie, samen met haar trainer.

Dankzij dit alles vond Sofie dit toernooi uiteindelijk leuker dan ze van tevoren gedacht had. Het was overigens niet het eerste toernooi dat ze buiten België speelde want vorig jaar speelde ze al mee in de US-open, wat gespeeld werd in Orlando. Daar eindigde ze gedeeld eerste in haar groep. In november gaat ze meedoen aan het WK-jeugd in Maribor, Slovenië.

Bij het Belgisch jeugdkampioenschap won ze in april de tweede prijs. Hetzelfde deed ze op het Belgisch kampioenshap (waar dus ook volwassenen meededen). Hier speelde ze in de groep voor mensen met een rating onder 1500. Tegen volwassenen spelen is soms wel moeilijker dan tegen de jeugd omdat de volwassenen vaker variëren in hun openingskeuze.

Sofie gaat na de zomer naar de eerste klas van het lyceum in Ieper. Ze heeft niet zoveel zin in de wiskundelessen, eigenlijk een beetje vreemd voor een schaker. De lessen Nederlands, Frans en Engels kunnen haar dan weer wel interesseren, en met haar moeder spreekt ze Chinees.

De moeder van Sofie komt namelijk uit China en ook Sofie is er geboren. Eén keer in de twee jaar gaan ze daar dan ook naartoe om de familie te bezoeken.

Thuis heeft ze twee katten en 2 konijnen waar ze mee speelt als haar vriendinnen er niet zijn. Ook speelt ze graag op de Wii. Als ze mag kiezen wat ze gaat eten komt er pizza op tafel.

D-Groep Dag 6

Ronde 13

De laatste lootjes wegen dit toernooi ongeveer 2,5 gram per stuk. In tegenstelling tot vorig jaar, toen alleen de winnaars in de laatste twee ronden een lootje kregen, krijgt nu iedereen een kans om een prijs te winnen. Het enige wat je daarvoor moet doen is de prijsuitreiking afwachten en een beetje geluk hebben.

Ondanks dat het de laatste ronde is hebben de spelers er nog steeds zin in. Snelle remises zijn nauwelijks te bespeuren in deze groep. En waarom zou je ook, je moet toch wachten op de prijsuitreiking. Dus eerder klaar zijn heeft geen zin. Al scheelt het misschien wel dat je niet nog een zware partij hoeft te spelen.

Kevin Nguyen is kampioen geworden. Omdat zijn tegenstander Geert van Hoorn al snel een stuk weggaf werd het voor Kevin geen zware partij. Door deze overwinning eindigt hij op 11 punten. Daarmee scoort hij evenveel als Nicola Capone twee jaar terug. Vorig jaar deed Robin Lecomte iets beter met 11,5 punt.

Kevin verloor dit toernooi alleen van Jasper Beukema en speelde verder twee keer remise. Vanaf het begin van het toernooi nam hij de leiding en die heeft hij nooit meer afgestaan.

Jasper Beukema verliest in zijn partij tegen Sofie Hüttl een kwaliteit. De stelling is echter zo gesloten dat er voor Sofie niets meer in lijkt te zitten dan remise. Daarmee eindigen ze beiden op de tweede plaats, wat voor Sofie ook betekent dat ze de meisjestitel wint. Daar komt Pieter Verhoef nog bij. Hij weet Nathaniël Faybish in het eindspel te verschalken. De vijfde prijs is voor Geert van Hoorn.

Robin Reichardt en Dimitrios Loutragotis zijn als laatsten bezig dit toernooi maar dat komt waarschijnlijk omdat ze niet weten hoe ze in elkaars taal remise kunnen voorstellen. Robin is het Grieks nog niet machting en Dimitrios spreekt geen Nederlands. De stelling is wel zo dat er voor beiden geen doorkomen meer aan is.

 

D-Groep Dag 6

Ronde 12 - Op naar het einde

Na een lange week schaken is vandaag eindelijk de dag aangebroken waarop de prijzen echt verdeeld worden. Een soort van medal-race dus. Mooi om te zien is dat ook op de laatste dag iedereen op tijd is. In totaal zijn er maar 6 spelers te laat gekomen en meestal was dat niet meer dan een minuut. In voorgaande jaren is dat wel eens anders geweest en waren er veel meer spelers die op hun tegenstander moesten wachten. Een compliment aan de ouders en begeleiders is hier dus op zijn plaats.

De beruchte laatste ronde moet echter nog komen. Die begint niet zoals gebruikelijk was voor de tweede dagrondes om kwart over twaalf maar al om twaalf uur. Dit is luid en duidelijk gezegd door de hoofdwedstrijdleider en staat ook in het boekje vermeld. We zijn benieuwd welke spelers er niet goed opgelet hebben, maar daarover later wellicht meer.

Nog voor we goed en wel vertrokken zijn heeft Ruben Bourgonjen zijn kans op een topklassering al vergooid Zijn partij duurt niet langer dan 9 zetten. Geert van Hoorn kan het punt bijschrijven en straks nog fris en fruitig aan de laatste ronde beginnen.

Dat het een lang en zwaar toernooi is heeft soms gevolgen voor de krachtsverhoudingen tussen de spelers. Zo zien we een aantal die we vooraf als toppers of subtoppers bestempelden nu ergens in het achterveld verwoede pogingen doen om nog terrein goed te maken. Aan de andere kant zien we bovenin ook spelers die we daar niet zo snel zouden verwachten.

Het hangt er maar net vanaf hoe je lichaam het houdt in deze week. Slaap je goed of slecht? Blijf je lang op of ga je op tijd naar bed? Allemaal factoren die meespelen in de prestatie. Ook de spanning en nervositeit kunnen soms een woordje meespreken. Helemaal erg wordt het als je ziekjes begint te worden zoals Max Warmerdam gisteren ondervond. Vandaag voelt hij zich weer wat beter en gaat hij proberen om nog twee mooie partijen neer te zetten.

Dat de spelers vermoeid zijn blijkt ook wel uit de lengte van de partijen. Duurde het in de eerste ronde nog bijna een uur voordat de eerste partij klaar was, nu zijn er na een uur toch echt wel wat borden leeg. Er wordt over het algemeen iets sneller gespeeld en ook blunders zijn veel meer aanwezig.

In het klassement verandert er deze ronde best wel veel. Jasper Beukema verslaat namelijk Kevin Nguyen en staat nu nog slechts 1 punt achter. Ook Sofie Hüttl wint en zij komt gelijk te staan met Jasper. In de laatste ronde spelen Sofie en Jasper waarschijnlijk tegen elkaar. Wanneer twee spelers gelijk eindigen op de eerste plaats dan telt het onderling resultaat.

Kevin is dus bij winst of remise kampioen. Als Kevin verliest zijn er in de andere partij drie mogelijke uitkomsten. Spelen Jasper en Sofie remise dan is Kevin alsnog kampioen. Wint Jasper dan is hij kampioen en als Sofie wint gaan de weerstandspunten tellen (want Sofie en Kevin speelden remise). Een reuzespannende laatste ronde dus!

D-Groep Dag 5

Ronde 11

Nog geen kampioen

Aan het begin van de week had de wedstrijdleider enorm veel pennen op zijn tafel liggen. Nu heeft hij er nog maar eentje over, die hij gebruikt om de uitslagen te noteren. Schakers die een pen vergeten kunnen er nu dus geen meer “lenen”. De wedstrijdleider vraagt dan ook of iedereen die in de vorige ronden een pen heeft geleend deze alsnog terug wil brengen.

Nu we het toch over pennen hebben kunnen we ook eens kijken hoe de spelers schrijven. De meesten doen dat met hun blaadje aan de rechterkant en de pen in hun rechterhand. Enkelen schrijven met links en hebben hun blaadje dus ook links liggen. De schakers die hun richtingsgevoel kwijt zijn leggen het blaadje aan de linkerkant en schrijven met rechts. Of zou dat komen omdat de naambordjes aan de rechterkant in de weg staan?

Finn van Kolmeschate heeft er deze ronde niet al te veel vertrouwen in zo laat hij weten. Hij heeft namelijk al meerdere keren tegen Teun van der Klugt gespeeld en bijna altijd verloren. Een echte angstgegner dus voor Finn. Teun versterkt dit gevoel bij Finn nog eens door met een brede grijns aan te komen lopen. Gelukkig voor Finn eindigt de partij van vandaag in remise.

In het eindspel worden nog wel eens foutjes gemaakt. Marijn den Hartog kan daarover meepraten. Hij zette zijn stukken niet zo handig neer, waardoor Jorik Klein gratis een stuk kon meenemen. Terugslaan mag niet omdat dan de pion doorloopt.

Aan de top van het klassement is het mogelijk dat na deze ronde al een titel vergeven is. Voor de algemene titel is daarvoor een partij belangrijk. Als Kevin Nguyen wint van Sofie Hüttl is hij de kampioen van de D-groep. Sofie kan echter zelf ook al kampioen worden bij de meisjes. Daarvoor moet ze in ieder geval zelf een score neerzetten en dan nog even afwachten wat de andere meisjes presteren.

Esther ter Stal wint al vrij vlot haar partij, wat betekent dat Sofie alleen bij een overwinning zeker kan zijn van de titel. Daarvoor is ze dan nog wel afhankelijk van het resultaat aan bord 8 waar Fong Li Caljé zit te spelen tegen Olivier Verheyen. Kevin en Sofie komen echter in een eindspel terecht met ongelijke lopers, en zoals velen weten is dat geen ongelijke strijd. Door deze remise kan de verslaggever in ieder geval vanavond nog niet aan zijn winnaarsinterviews beginnen.

Wie wel al twee wedstrijden voor het einde kampioen was, is windsurfer Dorian van Rijsselberghe. Na negen van de elf races op het water van Weymouth (ver weg van London, maar wel Olympisch) had hij zoveel voorsprong op de rest van het veld dat hij niet meer in te halen was. Heel gek was dat ook niet want Dorian had in een veld van 38 windsurfers maarliefst zes keer gewonnen, twee keer een tweede plaats en één keer een derde plaats behaald. Hij was dus oppermachtig.

Kevin heeft dus na elf ronden tien punten behaald en dat is twee meer dan Sofie. Jasper Beukema heeft net als Sofie acht punten behaald. Zij zijn de enige twee die Kevin nog van de titel kunnen afhouden. Voor de tweede plaats lijkt het spannender te zijn want achter Jasper en Sofie volgen Pieter Verhoef, Geert van Hoorn en Robin Reichardt op een half puntje.

Sofie op haar beurt staat in de strijd om de meisjestitel precies twee punten voor op Esther ter Stal en Feline Waardenburg, die in deze ronde beiden gewonnen hebben. Fong Li Caljé haalde het deze ronde niet en heeft nu 5,5 punt, een halfje minder dan Esther en Feline.