Groep A ronde 2

Een heleboel regen en nog maar vier koplopers
 
De tweede ronde van het toernooi is de eerste ochtendronde in de hogere categorieën. Tot omzichtig spel of lelijke blunders leidde dat ditmaal niet: op alle borden werd er volop gestreden en alle partijen werden tot het bot afgekloven. Van vermoeidheid bij de spelers leek totaal geen sprake te zijn. Alleen uw vermoeide verslaggever was niet helemaal bij de les: hij was zijn ‘badge’ vergeten en werd zelfs tot tweemaal toe verzocht de speelzaal te verlaten.
 
Doordat iemand een regendans had gedaan, was er van de hitte van gisteren weinig meer over. De deur van de speelzaal was zelfs opengezet omdat het binnen warmer was dan buiten. Prima schaakweer derhalve, maar voor de buikglijbaan van morgen en het voetbaltoernooi van donderdag is het wel te hopen dat het mooie weer terugkomt.
 
Na de eerste ronde waren er nog negen koplopers, na de tweede nog maar vier. De gebroeders Haver speelden aan de eerste twee borden, allebei met wit. Toch gingen ze ieder hun eigen weg: Daan bouwde op het tweede bord een huisje tegen Jonas Hilwerda en leek wat beter te staan. Waarschijnlijk was het niet zo handig om zwart op c3 binnen te laten komen, want nadat zwart een paar pionnen had gesnoept, moest wit afwikkelen naar remise.
 
Betere zaken deed Bas, die in een Siciliaan veel ruimte veroverde op Quinten Ramacker. Hij wist echter niet meer te bereiken dan een iets beter dubbeltoreneindspel, waar hij nog wat van probeerde te maken. De zwartspeler zag zijn pionnen op de koningsvleugel ineens zwak worden, waarna hij het eindspel ook niet meer kon redden.
 
Meer succes hadden de zuiderburen aan bord 3 met Yordi de Block, die Joris Kokje in een modelpartij versloeg. In het Hollands zadelde hij zijn jonge tegenstander op met een dubbele f-pion, waarna hij zwarts pionnenstructuur verder fixeerde, zodat het zwarte loperpaar niet uit de verf kwam. Kokje ruilde de verkeerde stukken en bleef zitten met een slechte loper tegen een sterk paard, waarna hij een ware martelgang onderging.
 
De Jaspers kenden eveneens een voorspoedige ronde: Jasper Zwirs was succesvol tegen Kevin met de moeilijke achternaam. In een Maroczy-bind had zwart wits pionnenmeerderheid op de damevleugel vastgelegd. Ook had hij het loperpaar. Toch had Zwirs actief tegenspel en in wederzijdse tijdnood trok hij aan het langste eind toen Nguyen een loper niet kon terugslaan vanwege mat. Eveneens succesvol was Jasper Beukema. Hij versloeg Arno van den Bosch in een Grand Prix-aanval:
 
 
18. g4 Ten aanval! 18… Pc6 19. f5 Pe5 20. Th3 exf5 21. gxf5 Db5 22. Dg2 Pg4 Dreigt iets vervelends op f2. 23. Tf3 Pe5 24. fxg6 hxg6 25. Tf5 Door de penning op f7 is g6 het zwakke punt in zwarts stelling, dus gaat wit de verdedigers van dat punt uitschakelen. 25… Db6 26. Lf4 Pd3 27. Lc7 Dc6 28. Ld5 en opgegeven, want na 28… Dxc7 29. Dxg6+ Lg7 30. Tg1 is het einde oefening.
 
Minder succes met dezelfde opening had Erwin Kalle overigens, die zijn meerdere moet erkennen in Rembrandt Bruil, die de eerste ronde had moeten laten schieten. Zijn deelname zorgde voor een oneven aantal deelnemers en daarvan werd Mathijs Dubbeldam het eerste ‘slachtoffer’ (hij kreeg een bye).
 
Spannend werd de partij tussen Jip Damen en Jannes Carpentier. Daar leek het in de opening nog niet op: in het Frans verloor de witspeler een kostbare pion. Zwart speelde het daarna niet heel handig en moest gokken op een stukoffer voor een sterke aanval. De witte stelling kraakte in al haar voegen, maar het is me niet helemaal duidelijk of zwart ook echt gewonnen stond. Niet dat dat uitmaakte, want uiteindelijk liep wit na een kwaliteitsoffer mat.
 
In ieder geval gaan Bas Haver, Jasper Beukema, Jasper Zwirs en Yordi de Block de derde ronde in met een honderdprocentscore. Zij worden op een halfje gevolgd door Daan Haver en Jonas Hilwerda. De rest heeft één punt of minder.