Groep A ronde 5

De partij die je wist dat zou komen
 
Het ONJK vordert gestaag en bijna ongemerkt zijn we weer over de helft van het toernooi gekomen. De A-groep heeft dit toernooi al heel wat moois laten zien en hopelijk wordt de tweede helft net zo mooi. Helaas kan het niet altijd feest zijn. Met de rustdag in het vooruitzicht deden de spelers het in de vijfde ronde rustig aan.
 
De toon werd gezet door het topbord, waar de gebroeders Haver eindelijk tegen elkaar speelden. Gezien hun vorm was het onvermijdelijk dat ze elkaar een keer zouden tegenkomen. De invulling van de onderlinge partij was voorspelbaar: al snelschakend brachten ze een bekende zetherhaling op het bord, waarna ze in alle rust konden toekijken welke concurrenten dichterbij kwamen.
 
 
Heel lang hoefden ze daar overigens niet op te wachten: aan het tweede bord won Jasper Beukema van de aan liveborden-faalangst lijdende Steyn de Lange, die binnen 16 zetten een ruïne had gecreëerd en die de rest van de middag niet meer wilde zien. Door zijn overwinning schoof Beukema door naar de gedeeld eerste plek met 4 uit 5.
 
In het Belgische onderonsje tussen Jannes Carpentier en Quinten Ramacker had Carpentier niet bepaald een lekkere witbeurt. Hoewel zijn 1. b3 geen partij à la Larsen – Spassky opleverde, liep er al gauw van alles in het honderd. Ramacker peuzelde steeds meer witte stukken op, zonder zijn tegenstander nog ergens tegenkansen te geven. Zodoende nadert hij het leidende trio tot op een half punt. Diezelfde score van 3½ punt heeft Jonas Hilwerda, die Mathijs Dubbeldam versloeg.
 
Het andere Belgische onderonsje op de liveborden, tussen Yordi de Block en Josse Chaerle, eindigde in remise. Hierdoor haken beide spelers weer eventjes af in de titelstrijd, wat vooral voor laatstgenoemde zonde is nadat hij de vorige ronde remise gaf in een gewonnen eindspel (het livebord had het dus fout). Jasper Zwirs voegde na zijn avonturen in de vorige ronde eveneens een halfje toe aan zijn totaal. Tegen Joris Kokje stond hij gedrukt, maar was zijn stelling solide genoeg om nog een halfje te scoren. Met 3 uit 5 staat hij in de subtop.