Groep A ronde 8

Beukema op poleposition voor toernooiwinst
 
In een toernooi waarin de top goed aan elkaar gewaagd is, is een beetje geluk onontbeerlijk om voor de hoogste prijzen mee te doen. In de één-na-laatste ronde deed Jasper Beukema goede zaken, want hij won, terwijl concurrent Bas Haver op remise bleef steken.
 
Door het kleine deelnemersveld zorgde het Zwitserse indelingssysteem ervoor dat alle topwedstrijden al halverwege het toernooi hadden plaatsvonden. Van de koplopers mocht dan ook verwacht worden dat ze met wit zouden winnen, waardoor de slotronde ongemeen spannend zou worden. Maar stiekem hoopten de spelers natuurlijk op een misstap van hun concurrent.
 
Aanvankelijk zag het er voor Bas Haver gunstig uit: nadat tegenstander Joris Kokje zich had vergrepen aan de pion op b2, had hij de partij vrijwel meteen kunnen beslissen:
 
 
Na 8... Db4+ was 9. Ld2 Dc5 10. Pc7+ Kd8 11. Pb3 zo goed als winnend. Na het gespeelde 9. Dd2 was er niet veel aan de hand voor zwart.
 
Na de gemiste kans zat er niet meer voor hem in dan een remise, maar op dat moment leek het niet heel erg, want net als in de vorige ronde zag het er slecht uit voor Jasper Beukema. Jannes Carpentier lijkt dit toernooi met de partij beter te worden, want zonder veel moeite kreeg hij een goede stelling. Helaas voor hem vergreep hij zich toen aan een pion op f6 en dat werd hem meteen fataal:
 
 
Beukema greep direct zijn kans met 24. Dd6, waarna het mat niet meer te voorkomen was. Beukema dus ongedeeld aan de leiding met 6½ uit 8, een halfje boven Bas Haver.
 
Het betekende dat het peloton was uitgeschakeld voor de titel, maar dat maakte ze niet minder strijdlustig. Zo waren Daan Haver en Quinten Ramacker nog heel erg lang elkaar aan het uittesten in een toreneindspel. De hele partij had Haver een klein plusje, maar zelfs nadat hij een pion in de schoot kreeg geworpen, was het toreneindspel niet te winnen. Na 94 zetten nam Haver eindelijk genoegen met remise.
 
Kevin Nguyen rukte verder op in de subtop door een gedegen overwinning op Josse Chaerle, wiens Morragambiet weerlegd werd. De winstvoering was interessant: uiteindelijk werd wits enige toren op a6 op non-actief gezet, waarna zwarts toren wits stelling kaalplukte. Ook Jonas Hilwerda kwam op 5 punten na een leuke overwinning op Yordi de Block (die er waarschijnlijk wat minder hartelijk om kon lachen). Zwarts paard op e7 werd door de dame op f6, de loper op f8 en een paard op g6 belaagd. Uiteindelijk wist De Block er nog met kwaliteitsverlies vanaf te komen, maar dat was onvoldoende om de partij te redden.
 
Morgen de slotronde, waarin Beukema ten koste van Jonas Hilwerda het toernooi zal proberen te winnen. Bas Haver mag dan eveneens met zwart en wel tegen Jasper Zwirs. De rest doet niet meer mee voor de titel, maar wel voor het prijzengeld van 100 euro voor de derde plaats.