Groep C ronde 3 en 4

In ronde 3 raakten alle 7 koplopers hun 100%-score kwijt, alle topborden eindigden in remise.
Bij Iris Schelleman tegen Thomas Kanger ging dat niet zonder slag of stoot. Thomas offerde een stuk tegen 3 pionnen (de slag). Volgens Euwe is dat niet genoeg en wit kreeg ook nog een mooie aanvalsstelling in handen. 23.La7 echter gaf zwart de gelegenheid tot de droge tegenstoot Dxb5 en twee zetten later besloten de spelers tot remise.

In ronde 4 miste Klaas Jan Koedijk een mooie kans om mede-koploper te worden. Tegen Iris speelde hij al zijn paarden naar f5. De verzwakte zwarte koningvleugel had met 20.Lxg5 gekraakt kunnen worden. Pion f6 is overbelast, want op g5 terugslaan met de h-pion faalt op 21.Pg6+ Pxg6 22.Dh5 mat! Dus moet 20...fxg5 en dan dreigt na 21.Txe5 vernietigend 22.Txe7 gevolgd door (weer) Pg6+. Na het wel gespeelde 20.Lxb6 raakte wit gaandeweg het initiatief kwijt en belandde in een toreneindspel met minuspion dat nog verloren ging ook.

Zoals jullie weten zijn de meisjes in het ONJK bevoorrecht, zij dingen namelijk mee naar twee kampioenschappen. In het Meisjesklassement komt nu ook enige tekening in de stand: Iris Schelleman gaat niet onverwacht aan de leiding met 3½ uit 4, maar Anna Martinez en Ting Ting Lu zijn met een halfje minder nog volop in de achtervolging.

 

Girl power in de C-groep: links Merel Muller - Lorena Kalkman; rechts Pascalle Monteny - Ilja de Goede (ronde 1)