Groep D dag 5

WAT IS HET SPANNEND IN GROEP D!

Wing ki kwong going strong........

Het is spannend in groep D. Op zich logisch want het einde nadert. Met nog 2 ronden te gaan leidt Wing Ki Kwong met een score van 9,5. Op de voet gevolgd door Gilian Honkoop, Elmar Roothaan en Nathaniel Faybish.

Bord 1: Wing ki Kwong-Gilian Honkoop in ronde 9. Pas op met pionnen naar voor schuiven, ze kunnen namelijk niet terug . Er kunnen velden voor paarden vrijkomen! Zie partij:

Wing Ki speelde na 16...g4 17.Ph4 natuurlijk. Na 17...c5? werd de toch al niet zo'n rooskleurige stelling voor zwart nog slechter. Wing Ki had toen twee superpaarden. Bovendien liet d5-d6 niet lang meer op zich wachten, 1-0 (zie verder verloop van partij).

Bord 2 in de negende ronde: Thijmen Bourgonjen - Tim Grutter. Na een degelijk niet bijzonder actieve italiaanse opening, liet het middenspel ook niet veel vuurwerk zien. Al moet ik zeggen dat door beiden steeds kanp de meest voor de handliggende zet gedaan werd.

Thijmen liet zwart het loperpaar houden en na 33.b4 c5 volgde deze typische stelling. Het loperpaar zou een voordeel moeten zijn. Ik denk toch vanuit deze stelling dat deze twee jonge getalenteerde schakers terecht remise zijn overeengekomen. Wellicht zal er door betere schakers dan ik nog langer doorgerekend en gezocht worden, ik hoor het graag.

En dan op bord 1 in ronde 10: Leon Reina - Wing Ki Kwong. Een Morra-gambiet, dat bij de jeugd dit toernooi veel gespeeld wordt (ook in de FGH-groep heb ik gezien). Ze kwamen remise overeen maar er had voor Wing Ki meer ingezeten, zie partij.

16.Pg4? Pxg4! 17.Dxg4 b4! 18.Pe2 a5 19.Kh1 zwart staat nu duidelijk beter.
Men kwam in de partij bij zet 18 remise overeen, er volgt uiteindelijk f5.