FGH ronde 5

Levon Harutunian heeft gewonnen en rent vol vreugde door de zaal naar zijn vader toe, die hem omhelst. "Ik heb in 3!" roept hij. De wedstrijdleiders proberen te zorgen dat hij niet te veel mensen afleidt. Dit moet wel de kortste partij zijn van het ONJK dit jaar. Met Levon nog 24 minuten op de klok en zijn tegenstander nog 25 is de partij voorbij.
 
Daarentegen spelen Karsten Kluin en Joas Tiggelaar rustig zonder last te hebben van het rumoer. Helpen die oordoppen echt zo goed? We zullen het ze vragen!
 
 
Ongestoord spelen Karsten en Joas verder. Niks aantrekkend van de fotograaf die langs komt, of van mij. Joas lijkt Karsten in de houtgreep te hebben. Schaak! Schaak! Met zijn aanvalspogingen probeert hij mat af te dwingen. Echter wanneer Kasten een zet zijn koning niet hoeft te verplaatsen weet hij Joas aanvallende loper te pakken met een slim bedachte dubbele aanval. Het tij is ineens gekeerd. Toch geeft Joas niet op en blijft het proberen. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Maar op het moment dat Karsten zijn dame terug op het bord krijgt, komt toch de overwinning op zijn naam.
 
Boven op de tribune vraag ik Karsten nog eventjes wat over zijn gehoorkappen:
Ik: "Hoe lang heb je die gehoorkappen al?"
Karsten: "Een half jaartje?"
Ik: "En werkt dat goed? Hoor je andere mensen nog?"
Karsten: "Nee ik hoor eigenlijk helemaal niks als ik ze op heb"
Ik: "Dus je kreeg ook niet mee dat er helemaal aan het begin iemand mat in 3 had?"
Karsten: "Ehhh... Nee?"
Ik: "Zou je het andere mensen aanraden?"
Twijfelend zegt Karsten "misschien..."
 
Jinwen Bao speelt met zwart tegen Isabella Bertholee, hij zet uitdagend zijn loper zo neer dat als Isabella hem slaat hij haar toren kan slaan, maar ze trapt er niet in. Steevast goed nadenken helpt Isabella om zich niet van stuk te brengen. 
 
 
Maar Jinwen weet met zijn eerder behaalde voorsprong wel hoe hij moet spelen. Isabella weert zich dapper. Jinwen is wel gewend aan de aandacht en zit vaak met een brede grijns naar het publiek te kijken. Jinwen haalt de overwinning.
De laatste partij die nog bezig is is Stella Honkoop tegen Eline Roebers. Het gaat nog erg gelijk op en lijkt op een remise uit te lopen. Dan worden de dames geruild en ligt het bord open. In een pionnen wedloop is zwart toch net ietsje sneller en wint Stella van Eline.