FGH 2 - ronde 3

De ronde is nog maar net begonnen en al snel slaat Jet de Zoeten een toren. Ze loopt nu wel het risico haar paard en loper te verliezen. Als eerste slaat Sophia Jonkman Jet haar loper aan. Jet valt Sophia's paard aan maar besluit niet te slaan. Sophia daarentegen probeert haar kleine achterstand in te halen. 
 
 
Ondertussen staan Jet en Sophia nog steeds hetzelfde. Geen van beide neemt duidelijk het voortouw. Dan neemt Jet het initiatief en gaat aanvallender spelen. Sophia neemt haar tijd en denkt rustig na. 
 
 
Dan weet Jet Sophia's dame te bemachtigen. Al snel zet ze schaak. Nog een keer schaak. Sophia kan er een stuk tussen zetten, maar Jet kan met haar toren slaan. Weer een stuk winst. Jet zet telkens schaak en ondertussen ruimt ze daarbij de stukken van haar tegenstander op. Hoe lang kan Sophia dit nog volhouden?
 
Sophia probeert Jet af te leiden. Jet laat zich niet van stuk brengen. Schaak! Sophia die haar koning weg moet zetten verliest nu ook haar toren. Snel zet Jet mat. Gefeliciteerd.
 
 
 
In de tussentijd zat Joppe Allaart alleen aan zijn bord. Afvragend waar zijn tegenstander is zit hij te wachten. Na vijf minuten, en bericht van de tegenstander, wordt besloten dat Joppe gewonnen heeft. 
Na zijn niet gespeelde partij vraag ik hem op hij niet liever had willen uitslapen waarop hij resoluut nee antwoord. Hij had gewoon willen spelen!
Ik vraag nog even verder of hij gister bij het voetbal toernooi was, en dat was hij. Ondanks de hitte die hij omschrijft als "een beetje warm" vond hij het heel erg leuk. Hopelijk mag Joppe volgende ronde wel gewoon spelen.
 
 
 
Manasvita Basa denkt mat te zetten en stopt de tijd. Maar Florian Molanus ziet dat er nog een gaatje vrij is voor zijn koning en zet de tijd weer aan. Manasvita probeert haar voorsprong te vergroten. Florian houdt zijn toren goed op de zwarte vakjes. Schaakje na schaakje blijft Manasvita zetten en haalt zo Florians pionnen op. Florian blijft ondertussen ook aanvallen, een aanval kan soms de beste verdediging zijn!
 
 
Florian laat zijn laatste pion niet slaan. Met slimme trucjes weet Florian torens af te ruilen. Op dat moment heeft Basa alleen een loper over. Hiermee kan ze geen mat zetten en moet ze remise accepteren.
 
Lucas Hesse denkt een pion te promoveren tot dame. Hij zet een toren op z'n kop op bord. Echter wordt dit alleen bij thuisschakers gebruikt bij gebrek aan extra stukken. De wedstrijdleider, hoe jammer Lucas het ook vindt, zet zijn toren weer recht op. Een promotie tot toren dus. Maar geen probleem voor Lucas, eventjes later zet hij mat.
 
Aan het einde van de 3e ronde van het 2e toernooi zijn er nog 4 partijen bezig. Opvallend is dat alle jongens nog redelijk wat tijd over hebben, maar de dames in tijdnood zitten. Betekent dat dat ze langer nadenken? Of dat ze te lang nadenken? 
 
Marthijn Kooistra wint van Amelia Jonkman, enkel en alleen doordat ze door de tijd ging want ze had een grote voorsprong. Mei Jing Garceran Wang verliest van Felix Muntean. Stella Honkoop stond een stuk voor op Romayn Brandsma, maar moet uiteindelijk remise accepteren omdat er geen stukken overblijven om mat mee te zetten. Wendy Huang speelt tegen Yichen Han, met op dit moment een voorsprong en weet ook de winst te halen.
 
Statistisch gezien is het niet verantwoord om aan de hand van zo'n kleine steekproef te zeggen dat langer nadenken niet goed is, maar ik denk wel dat we kunnen concluderen dat je moet uitkijken met hoe lang je nadenkt. Met 25 minuten per persoon per partij, en slechts 10 seconde voor elke extra zet is tijd toch een belangrijke factor.