Bord 13 - dag 3

Deze rubriek zet elke dag de spelers van een partij op Bord 13 in de schijnwerpers. Op woensdag 5 augustus 2015 was Bord 13 van de GH-groep aan de beurt. Aan dat bord zaten twee meisjes:  Sophia Jonkman (H-groep) van schaakvereniging De Wijker Toren speelde met wit en Jet de Zoeten (G-groep)  van SV Voorschoten met de zwarte stukken.

Hoe ging jullie partij?

Sophia: “In deze partij maakte ik een groot foutje. Dat kostte me mijn dame.” 

Jet: “Ik maakte eerder in de partij ook een groot foutje. Daardoor raakte ik míjn dame kwijt. Maar aan het einde werd het toch ongeveer gelijk, en hebben we er remise van gemaakt.”

Wanneer hebben jullie schaken geleerd?

Sophia: “Toen ik zes jaar oud was. Ik heb het thuis van mijn vader geleerd, en ook van mijn oom.”

Jet: “Ik heb het ook op mijn zesde van mijn vader geleerd, want ik schaak nu twee jaar. Op school kregen we geen schaakles. Wel wil iedereen in mijn klas een potje tegen mij schaken, want ze willen graag van mij winnen. Dat is ze nog niet gelukt.”

Is dit jullie eerste ONJK?

Sophia: “Ja, dit is mijn eerste keer.” 

Jet: “Voor mij is het de tweede keer.  Vorig jaar werd ik meisjeskampioene in de H-groep.”

Waar logeren jullie?

Sophia: “Ik slaap met familie (vader, moeder, zus, nicht, tante en oom) in een huisje in de buurt.  Dat is leuk, maar ook een beetje eng. Het kan er spoken.”

Jet: “Wij staan met 24 mensen uit Voorschoten op camping Mooi Delden. Vier zijn er zondag komen fietsen uit Voorschoten (196 km), ook de schakers Carsten en Jip. Het is echt gezellig op de camping en we doen leuke spelletjes, zoals Weerwolven en Bluf.

Wat hebben jullie nog meer voor hobby’s?

Sophia: “Ik zit op tennis, en ik ga misschien op ballet of turnen, als ik mag kiezen.”

Jet: “Ik zit ook op hockey. Heel misschien ga ik wel op tennis.”

(Interview: Jos Damen. Foto: Anja Campmans, (c) CC-BY-SA)