Donderdag voetbaldag

Tijdens het ONJK is de donderdagmiddag altijd vrij. Vroeger ging bijna iedereen dan zwemmen en werden korte remises tijdens de donderdagronde ook wel “zwembadremises” genoemd. Ook werd er in die jaren in het Hulsbeek een doorgeefschaak-voetbaltoernooi georganiseerd. Daar heeft opa ook een keer aan meegedaan, zonder al te veel succes overigens.

Omdat veel kinderen vaak in voetbalshirts aan het schaken waren wilde de organisatie van het ONJK wel eens weten of de schakers ook echt konden voetballen of dat die shirts alleen maar voor de show waren.  Daarom wordt nu al jaren op donderdag een voetbaltoernooi georganiseerd.

Opa kan niet zo goed voetballen, dus wilde hij eigenlijk niet meedoen aan dat eerste voetbaltoernooi. Maar één van de teams had nog een keeper nodig en had gehoord dat opa dat best wel kon, dus werd opa in dat team opgesteld als keeper. Het team was zo goed dat opa het hele toernooi maar weinig ballen heeft hoeven tegenhouden en opa was dus lid van het eerste voetbalteam dat het ONJK voetbaltoernooi heeft gewonnen.Het jaar daarna speelde opa in bijna hetzelfde team, maar verloor hij de finale tegen de plaatselijke helden.

In die jaren was er bij het ONJK ook een Young-Masters groep. Daarin speelden in de eerste jaren tien, en later twintig, van de beste jeugdspelers van Europa mee. Maar dat waren meestal niet de beste voetballers. Hoewel ze wel veel lol hadden waren de resultaten meestal een stuk minder dan de resultaten op het schaakbord. hoewel er altijd wel een paar bij waren die wel een balletje konden trappen, werd het als team nooit echt een succes. Toch waren de “Young Bastards”, zoals ze zichzelf tijden het voetbaltoernooi meestal noemden, een gevreesde tegenstander.

Het was namelijk altijd weer oppassen voor lijf en leden als je tegen deze, over het algemeen, houten klazen in het veld stond. Tackles waren vaak te laat. Niet met opzet maar vaak gewoon uit onkunde. Als keeper heeft opa daar eigenlijk weinig last van gehad, maar het mag eigenlijk een wonder heten dat dit team nooit voor echte ongelukken heeft gezorgd...