Stop! Dit is een overval!

Stop! Dit is een Overval!

Het kan je zomaar gebeuren. Ineens sta ik voor je en overval je…met vragen!

Gewoon, omdat het kan. Omdat het leuk is meer te weten over wie hier allemaal zijn. Maar ook omdat ik soms gewoon heel nieuwsgierig ben naar wat je aan het doen bent. Of omdat ik iets zag gebeuren wat ik leuk vond. Of bijzonder. En als ik het dan op mijn heupen krijg, ja, dan gebeurt het! Dan overval ik je. Met vragen. En een fotocamera!

Dag twee eindigt met een snelschaaktoernooi. Iets nieuws in Borne, en het ziet er erg gezellig uit! Een bomvolle kantine. Net voor er gestart wordt komt Hanny Kollen binnen… Ja, mijn volgende slachtoffer!

Hanny, Stop! Dit is een overval!

“Oh, dan weet ik wat jij gaat doen! Jij komt vragen wat ik in de winkel van Nathan kom kopen!”

Hanny heeft duidelijk al gelezen wat Nathan vanmorgen allemaal vertelde. En het klopt, ik wil zeker de vraag van Nathan stellen. Maar eerst even iets meer over Hanny.

Hanny is de moeder van Zyon Kollen. Samen met hem komt ze al jaren op het ONJK.  Zyon speelde het ONJK in Hengelo als kleintje boven in het Stadhuis en later in het Rabo Theater, en schoof mee naar Enschede, de Universiteit en daarna naar Borne. Kortom: Hanny komt al heel wat jaren naar het ONJK!

Wat vond je de leukste locatie om als ouder mee te maken?

Qua sfeer Borne, qua locatie de Universiteit.

En dan de vraag van Nathan. Wat ga jij in de schaakwinkel van Nathan kopen?  Hij heeft echt alles wat met schaken te maken heeft.

“Een schaakbord in New York thema, dat zal hij toch wel hebben?”

Waarom zo’n schaakbord?

“Wij vinden alle schaakborden mooi, en met een thema is extra leuk. Zyon spaart ook schaakborden. Hij heeft er intussen een stuk of zestig.  Of ik wel eens naar New York zou willen? Ja zeker wel!”

Wat vond je als ouder het leukste toernooi om mee naar toe te gaan?

“Dat was echt het Inventi-toernooi in Antwerpen!”

Het wordt zonder enige twijfel meteen genoemd. Dat moet een speciaal toernooi geweest zijn…

“Dat was het ook, zeker ook voor de ouders. We mochten mee naar Antwerpen met alle ouders, en dat was echt een feestje! De kinderen werden allemaal aan een Grootmeester gekoppeld. Zyon won toen ook bij de <16. Dat toernooi was in 2009.”

Ik hoorde een moeder vandaag ergens zeggen dat ze het de eerste jaren altijd zo’n lange zit vond met toernooien. Dat was ze niet gewend van andere sporten van haar andere kinderen. Vond jij het toen Zyon pas begon met schaken ook zulke lange dagen als er een toernooi gespeeld werd?

“Ja, eerst wel. Maar na een paar keer leer je steeds meer mensen kennen, en dan is de dag steeds sneller om. En nu kom ik nog naar het toernooi hier terwijl Zyon niet zelf meer meespeelt om even bij te kletsen met de mensen die ik heb leren kennen!”

Je vertelde dat jij zelf niet actief schaakt. Was je verrast dat Zyon wilde gaan schaken?

Ja wel! We hadden een schaakbord in de kamer, en later zag hij de film “Lang leve de Koningin”, en toen was hij verkocht!

En dan de slotvraag: Wat mag ik de volgende die ik ga overvallen vragen?

“Waar ga je bij een meerdaags toernooi het liefst logeren?”