B-Groep Dag 2

Ronde 2

Erik Smedema

De ochtendmens

Ik sleep mezelf uit bed, strompel naar de badkamer, geef iedereen die binnen 10 meter afstand durft te komen een uitbrander en probeer met mijn ogen op half zeven mijn ontbijt klaar te maken. Het mag duidelijk zijn dat ik geen ochtendmens ben. Onderweg rammel ik met het laatste beetje energie nog even de winnaar van 1976 uit zijn bed, die dus kennelijk ook tot mijn type mens behoort. Nog even een paar minuten slaap pakken in de auto en dan in de speelzaal rustig het ontbijt naar binnen werken, natuurlijk onder het genot van een kopje koffie.

Aan de andere kant heb je degenen die om een uurtje of 7.00 opstaan en zonder enige vorm van cafeïne de dag beginnen met een rondje hardlopen, vervolgens vlug gaan douchen en eten, stofzuigen, het bed opmaken en alvast even naar de winkel gaan om boodschappen te doen, om vervolgens geheel uitgeslapen een kwartier te vroeg in de speelzaal te verschijnen.

Er is geen getraind oog voor nodig om te kunnen bepalen of iemand een ochtendmens of avondmens is. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik vandaag gelukkig niet de enige was met opstartproblemen. Talloze wallen en geeuwende schakers (en begeleiders!) vulden vanochtend de zaal. Nou wil ik niet meteen een link leggen naar dat een flink aantal spelers achter het bord zat te slapen, dus laat ik maar zeggen dat de schoolvakantie ook een steentje heeft bijgedragen aan het aantal avondmensen. Wat betreft het schaken hoeft dit trouwens helemaal geen nadeel te zijn, want het levert juist spannende partijen op. Zo vond ik op bord 7 de partij Kalle – Bakker.

foto1

Wit heeft hier een mooi loperpaar en een irritante f-pion. Na enige tijd te hebben nagedacht besloot wit tot 15. fxe6! Normaal gesproken vindt de gemiddelde Fransoos het niet erg als de f-lijn open gaat, maar na 15... fxe6 heeft wit 16. Pf4! Een fantastische zet, die ervoor zorgt dat zwart de rokade wel kan vergeten. Na 16...Pf8 en 17. Tf2 heeft wit groot voordeel. Jammer genoeg werd dit voordeel niet beloond met een punt.

Een topper die we nog niet hebben besproken dit toernooi, Mischa Senders, had het erg lastig op deze vroege morgen.

foto2

Hoewel wit niet duidelijk beter staat, heeft hij wel makkelijk spel, en dat is ook wat waard. Hij besluit een pionnenopmars te beginnen: 19. f5 a5 20. e5 Dc6 21. h4 Ta6 22. h5

Na een tijdje heeft de opmars een halt bereikt en is de volgende stelling op het bord gekomen:

Door de actieve stukken van wit heeft zwart nog weinig vrijheid over. Hij weet echter nog spel te creëren met 35… b3! Na het slaan van de pion gaat de a-pion promoveren en na doorschuiven heeft zwart een vrijpion. Met 36. a3 Lf1? gaat zwart hier alsnog in de fout, want de zojuist gestopte opmars had weer in beweging kunnen komen met 37. d5! (exd5 38. e6 fxe6 39. Pxe6 en de f-pion is niet meer te stoppen, of 37… 38. Lc4 d6 en de zwarte stukken kunnen weinig meer doen) De witspeler had deze zet gemist, al werd de zet een paar zetten later alsnog gespeeld, maar deze had toen al in kracht verloren. Remise was het resultaat.

 Tegen de ochtendmensen kan ik zeggen dat er zeker nog hoop is voor jullie, en wel in de middagronde. Dat is de tijd dat de cafeïneloze dranken, het hardlopen, het douchen en eten, het stofzuigen, het bed opmaken en het boodschappen doen hun tol beginnen te eisen.