B-Groep Dag 2

Ronde 3

Erik Smedema

Gemist

 

B-D2-R3-1Je ziet in rubrieken vaak stellingen met een winnende combinatie. Met enig redenen en met de voorkennis dat er iets leuks in de stelling zit, lukt het vaak wel om de combinatie te vinden. Nu is het anders als je zelf achter het bord zit. Je hebt dan immers geen hulpje bij de hand die vertelt wanneer je goed op moet letten, en er is simpelweg geen tijd om bij elke zet te kijken naar een combinatie. Het is daarom zeer waarschijnlijk dat er veel meer combinaties worden gemist dan dat er worden gemaakt. Laten we daarom eens kijken naar wat gemiste combinaties.

Ik liep wat rond in de zaal, toen ik op bord 6 opeens deze stelling tegenkwam. Nu lijkt 20. Pxd5 een gezonde pion te winnen, maar 20…Pxd4! is een goede counter. Na 21. Pxe7 Pxe7 Dd1 Txc1 heeft wit geen voordeel. Het gespeelde 20. Tf1 is dus een stuk beter. Deze combinatie had ík dus even over het hoofd gezien. Maar er gebeurden nog meer interessante dingen in deze partij. Na 20. Tf1 De8 21. g5 Ph4? 22. Dg4 Pf5 is de stelling als volgt:

De witspeler speelde hier 23. Pxd5, maar na 23…Dd7 24. Pxe7 Pcxe7 kan de zwarte toren binnenkomen en zijn de velden d5 en f5 gereserveerd voor de paarden, dus zwart heeft nog veel spel. De aangewezen zet hier is 23. Txf5! waarna wit twee prachtige pionnen en een paard voor een toren krijgt.

Tot slot ook nog een combinatie die niet gemist werd.

B-D2-R3-2De witspeler speelt hier niet nauwkeurig. Als eerst de lopers worden geruild kan wit met h5 gaan aanvallen, maar nu is dat te vroeg. De Slowaakse Katarina Sucikova beantwoordt h5 met Pxe4

Het toernooi is nu op 1/3, wat betekent dat de spelers nu ongeveer een gelijkwaardige tegenstander treffen als ze tot nu toe naar vermogen hebben gepresteerd. In de volgende ronde worden dus de eerste echte klappen uitgedeeld. Zorg dat je het niet mist.