C-Groep dag 2

Ronde 2

“Goud voor Dorian van Rijsselberge”

(Verslag ronde 2 groep C – Fons van Hamond)

Er zijn niet veel schaaktoernooien die 's ochtends om 9 uur al met een ronde beginnen, maar het ONJK is er één van. Midden in de schoolvakantie betekent dat voor veel kinderen, zeker voor degenen die niet in of in de buurt van Borne logeren, dat ze toch weer de wekker moeten zetten. Toch leidt dat bijna nooit tot echt te laat komen.

Ook vandaag in de C-groep zat iedereen weer min of meer op tijd achter het bord. In de tweede ronde mogen de winnaars van de eerste ronde onder elkaar uitmaken wie tot de voorlopige kopgroep gaan behoren: de 100%-ers. Aan het eind van de ronde bleken dat er nog maar 7 te zijn.

Maarten van Harten moest het (met nog maar 400 ratingpunten meer, gisteren waren dat er nog 550) opnemen tegen Sebastian Halfhide. Het werd een rustige wakker-word-partij, waarin Sebastian heel lang goed partij gaf. Pas ergens halverwege raakte hij een pionnetje kwijt, en dat werd nog een paar keer heen en weer geschoven, tot er Tpp tegen T overbleef: 1-0.

Svetlana Sucikova (een prachtige naam voor een Oosteuropese turnster) is een Slowaakse schaakster, een van de deelnemers die de O van het Onjk inhoud geeft. Ze deed een heel fraaie zet tegen Veron Roesink.

Veron dacht hier eerst even het paard op d5 te kunnen slaan (14...Lxd5), maar werd onaangenaam verrast door 15.exf5! Met 15...Lxg2 had hij de schade nog kunnen beperken, maar hij greep naar 15...Pf6 en bleef twee pionnen achter in een verminkte koningstelling. Net als Epke Zonderland later vandaag had onze 'Oosteuropese turnster' daar geen moeite meer mee.

foto1

Hawkie Chang wist een eindspel met een stuk minder tegen Verons broer knap remise te houden.

foto2