C-Groep dag 2

Ronde 3

Twee koplopers na ronde drie

Bij het begin van de derde ronde stonden nog 6 man en 1 vrouw op 100%. Hoeveel zouden er bij het begin van de vierde ronde nog over zijn?

Op bord één zien wij het Deense jeugdtalentje Filip Boe Olsen. Hij komt van ver, maar is toch al weer enkele jaren een vaste bezoeker van het ONJK. Hij is bevriend met zijn generatiegenoot Jonas Hilwerda, die ook een Deense vader heeft (en ook een jeugdtalentje is). Er zullen vast nog wel meer overeenkomsten zijn, maar die zijn mij nog niet bekend.

dag2c3foto1
Filip Boe Olsen

Tegen Maarten van Harten had Filip echter niet genoeg in de melk te brokkelen. Hij nodigde al vroeg (10.d5?) een zwart paard uit om op bezoek komen, maar eenmaal binnen gedroeg dat paard zich niet echt netjes: het maakte samen met zijn collega de Loper een witte pion buit. Filip vocht nog wel dapper terug, maar Maarten liet hem niet meer los en trok het punt binnen 40 zetten naar zich toe.

Twee van de andere vijf 2-punters, Jacob de Groot en Twan van der Togt hielden het zo rustig dat ze beiden hun 100% kwijtraakten. Jacob deed nog wel een schijnuitval met zijn dame, maar het had niet genoeg om het lijf: remise in 20.

Quinten Ramacker bleek na afloop de enige te zijn die Maarten kon bijbenen. Hij offerde tegen David Jongste in een Najdorf klassiek een loper op e6 en kreeg daar behalve de gebruikelijke 3 pionnen een langdurige koningsaanval voor. Net toen David het ergste achter de rug leek te hebben raakte hij onnodig zijn plustuk weer kwijt, en verloor het eindspel geruisloos.

Onderaan de ranglijst wachten nog vier deelnemers op hun eerste punt. Voor twee van die vier kan dat in de woensdagse ochtendronde komen.

Wist je dat... er sinds vandaag een grote doos (met een gleuf, zo merkte Jarno op z’n ‘Hiddoos’ fijntjes op) in de ABC-zaal staat, waar iedereen zijn of haar Wist-je-datjes in kan deponeren?

... dat morgen (woensdag) twee andere activiteiten dan schaken op het programma staan, namelijk het Raindropchesstoernooitje en (voor ouders) de workshop ‘mentale vaardigheden’?

... en dat donderdag alweer het Voetbaltoernooi losbarst?