C groep Dag 3

Schaken is geen sport

(Verslag ronde 4 groep C – Fons van Hamond)

 De afgelopen dagen heb ik veel aandacht besteed aan de hogere borden in deze groep. Maar dat blijf ik natuurlijk niet het hele toernooi doen. Ten eerste omdat jullie de partijen daarvan als het goed is allang hebben gevolgd of nagespeeld via de liveborden op de toernooisite, en ten tweede omdat de 'hogere' spelers in een groep toch al de neiging hebben vaker in het nieuws te komen.

 Wat dat volgen van de partijen betreft, gistermiddag bood de speellocatie wel een hele opmerkelijke aanblik. Voor het projectiescherm in de analysezaal zat welgeteld één iemand te kijken, terwijl in de kantine een hele massa mensen gebiologeerd op een ander beeldscherm was gericht: de turnfinale van OS London 2012, waar een Nederlander niet alleen aan meedeed, maar er ook nog hoge ogen in gooide.

Dat verschil in belangstelling geeft maar weer eens aan dat schaken geen sport is.

C-D3-R4-1C-D3-R4-2

Ziggy Zijdemans (wat prachtige naam, hij zou een mooi ijsdanspaar vormen met Epke Zonderland...) had een mooi mat tegen Esper van Baar:

 Alex van Kaam had geen tijd gevonden om te rokeren. Daar maakt Carsten van der Hoeven hardhandig gebruik van:

Maar zolang een koploper 100% heeft moet hij natuurlijk wel even worden genoemd. Vanochtend had de wedstrijdleiding een Belg ingezet om Maarten van Harten te stoppen, maar ook hem lukte dat niet. Quinten Ramacker, woonachtig aan de Brusselsesteenweg in het buurtschap Melle (LINK:http://nl.wikipedia.org/wiki/Melle_(Belgi%C3%AB)), kwam goed uit de opening maar gaf op zet 31 opeens een stuk weg.

Myron Roesink en Sourav Bhattacharjee delen nu de 2e plaats met 3½ uit 4.

Myron won met een mooi stukoffer van Jacob de Groot:

 40...e5!! 41.Txe3? Dh3 (oeps) en de matten op f1 of h2 kunnen niet allebei voorkomen worden.

C-D3-R4-3
 Sourav won van Twan van der Togt, hij kende het Marshallgambiet net iets beter. De slotstelling van deze partij lijkt wel wat op die van Myron: ook een ondekbaar mat op de onderste rij.