C-Groep Dag 3

Ronde 5

Van Harten stoomt door

(Fons van Hamond)

Na de vijfde ronde is Maarten van Harten een vol punt uitgelopen op het peloton. Hij won in werkelijk fraaie stijl van Sourav Bhattacharjee. Een modelpartij, waarin Maarten sterk strategisch spel combineerde met tactische dreigingen. Omdat dit zo’n goed trainingmateriaal is besteden wij aan dit gevecht even wat meer aandacht.

De partij begint ongeveer hier:

Zwart heeft sinds de bekende loperruil op e6 een dubbelpion, maar daar staat tegenover dat hij prettige druk heeft over de half open f-lijn en dat hij de invalsvelden voor het witte paard (d5 en f5) stevig onder controle heeft. Hoe gaat zwart zijn voordeel uitbouwen? Velen van ons zouden kiezen voor de standaardmethode: de druk op de koningsvleugel verhogen middels g7-g5 en h7-h5, het paard via g6 naar f4 brengen en met g5-g4 de witte stelling opblazen. Dat is ongetwijfeld een veelbelovend plan, maar Maarten kiest voor een tactischer methode: hij opent eerst even de d-lijn en positioneert een toren onaantastbaar op d4.
26...d5! 27.Tb3?
Sourav mist hier eigenlijk al zijn laatste kans op lijfsbehoud: 27. exd5 exd5 28.Tbe1. Door de druk tegen e5 is er voor wit dan nog enige hoop (28...Pg6 29.cxd5 Txa4).
27...dxe4 28.dxe4 Td8 29.Ted3 Td4! 30. De3
Die toren eraf slaan is ook geen optie, dan krijgt zwart een gedekte vrijpion op d4, een voorpost waar wit de rest van de partij last van houdt.
30...Pg6 31.g3 Tf7 32.Kf2 Tfd7 33.Ke2 (dan maar uit alle macht veld d3 blijven dekken) 33.Dd8 34.Tbc3
(een fout in praktisch verloren stelling)

diagram2

en zwart voltooit (huiskamervraag: is dit woord met die rare T op het eind wel goed gespeld?) zijn masterplan met de klap op de vuurpijl 34...Pf4+!! 35.gxf4 exf4 36.Dxf4 Txd3 37.Txd3 Txd3 38.e5 Dd4 (klein schoonheidsfoutje van zwart: 38...g5 wint ook nog een stuk) 39.Dxd4 Txd4 40.Ke3 g6 41.f4 Kg7 42.h4 h6 en wit wierp de handdoek in de ring, want door de zetdwang verliest hij pion c4 of f4.

Het meest opmerkelijke van de partij Roesink tegen Schaap was eigenlijk de slotstelling:

Zwart had zojuist 38...Ke4 gespeeld en... bood tot veler verbazing remise aan! Dat werd geaccepteerd, maar beide spelers verdienen hier mijns inziens een uitbrander, want er is in dit eindspel nog van alles mogelijk - zelfs Fritz 13 heeft enige moeite om het te doorgronden. Het stellingsoordeel is na lang rekenen inderdaad... 0.0, maar dat is voor een mens (en zeker voor een 13-jarige) op dit moment niet te zien. Je zou kwa pionneneindspel het nodige leren leren als je dit eindspel gewoon door zou spelen, en daarna samen analyseren.

Het duel der buitenlanders de Belg Ramacker tegen de Slowaakse Sucikova, is zeker het naspelen waard:

Zo, het verslag is weer lang genoeg en ik heb het door het webmaster voorgeschreven maximum van drie dia–grammen alweer overschreden. Nou vooruit, eentje dan nog: Casper Schoppen ging rechtstreeks op jacht naar de koning van Ziggy.

Ziggy speelde hier het voor de hand liggende 11...Pe6? en werd fraai uitgeteld met 12.Pxg7! Pxg7 13.Lxh6 1-0.

Er was echter nog een redding, maar die was moeilijk te vinden: 11...Pf6! en de witte aanval is afgeslagen (12.Pxf6+ Dxf6 13.hxg5 Dxf5).

Het wordt na ronde 5 ook tijd om de stand op te maken in het Meisjeskampioenschap. Dit klassement wortdt aangevoerd door Svetlana Sucikova met 3 punten, gevolgd door Lydia Dubbeldam met 2½.

Vandaag vond ook een nieuw nevenevenement (wie kan een woord bedenken met meer e's?) plaats: een workshop Mentale Vaardigheden, verzorgd door Annemarie Benschop [zie foto]. Wat de aanwezige ouders hiervan geleerd hebben, en of ze dit ook op de kids hebben overgebracht, dat zullen wij morgen op de borden zien.

foto1