Groep D

Meisjeskampioen D

Meisjeskampioen D - Sofie Hüttl

Sofie Hüttl is een meisje uit Ieper, een stadje in het zuiden van België, waar ze nu al vier jaar bij de plaatselijke schaakclub schaakt. Ze is begonnen nadat de club folders had uitgedeeld. Na de eerste proefles wist ze nog niet of ze wel lid wilde worden, maar na de serie van vijf proeflessen wilde ze niet meer stoppen. Op de club wordt Sofie getraind door Marc Daels en Regis Segers. Er zijn ongeveer 20 jeugdleden in Ieper, maar Sofie speelt ook al mee bij de volwassenen.

Dit toernooi logeerde Sofie bij de groep uit Gent en omstreken. Ook een aantal schakers uit Zeeland zat in deze groep. Er was een groot huis gehuurd waar ze met 32 personen waren. Ook de moeder van Sofie was de hele week aanwezig. Behalve de schakers waren er ook een aantal goede begeleiders mee. Na de partij werden in het Wooldrik de partijen geanalyseerd en wanneer de indeling beschikbaar was ook voorbereid op de volgende tegenstander. Dat voorbereiden gebeurde ook in het huis, na het voorbereiden was daar gelukkig wel genoeg tijd om te spelen.

Dat voorbereiden op tegenstanders had Sofie nog niet zo vaak gedaan maar ze heeft gemerkt dat het helpt. In zeker twee partijen kreeg ze precies op het bord wat ze voorbereid had en dat speelde dan natuurlijk wel erg makkelijk, hoewel er natuurlijk wel een aantal lastige tegenstanders waren.

SoHu2
Sofie, samen met haar trainer.

Dankzij dit alles vond Sofie dit toernooi uiteindelijk leuker dan ze van tevoren gedacht had. Het was overigens niet het eerste toernooi dat ze buiten België speelde want vorig jaar speelde ze al mee in de US-open, wat gespeeld werd in Orlando. Daar eindigde ze gedeeld eerste in haar groep. In november gaat ze meedoen aan het WK-jeugd in Maribor, Slovenië.

Bij het Belgisch jeugdkampioenschap won ze in april de tweede prijs. Hetzelfde deed ze op het Belgisch kampioenshap (waar dus ook volwassenen meededen). Hier speelde ze in de groep voor mensen met een rating onder 1500. Tegen volwassenen spelen is soms wel moeilijker dan tegen de jeugd omdat de volwassenen vaker variëren in hun openingskeuze.

Sofie gaat na de zomer naar de eerste klas van het lyceum in Ieper. Ze heeft niet zoveel zin in de wiskundelessen, eigenlijk een beetje vreemd voor een schaker. De lessen Nederlands, Frans en Engels kunnen haar dan weer wel interesseren, en met haar moeder spreekt ze Chinees.

De moeder van Sofie komt namelijk uit China en ook Sofie is er geboren. Eén keer in de twee jaar gaan ze daar dan ook naartoe om de familie te bezoeken.

Thuis heeft ze twee katten en 2 konijnen waar ze mee speelt als haar vriendinnen er niet zijn. Ook speelt ze graag op de Wii. Als ze mag kiezen wat ze gaat eten komt er pizza op tafel.

Kampioen Groep D

Kevin Nguyen, kampioen D categorie.

De kampioen van 2012 heet Kevin Nguyen en hij komt uit Rotterdam waar hij volgend jaar naar het Erasmiaans Gymnasium gaat. Kevin is 11 jaar en heeft op de basisschool een klas overgeslagen. Wiskunde en Scheikunde lijken hem de leukste vakken die hij gaat krijgen. Tekenen en Handvaardigheid lijken hem wat minder leuk dan de overige vakken, maar echt vervelend zal ook dat niet worden.

Op zijn achtste leerde Kevin schaken. Op school kreeg hij een korte cursus en thuis schaakte hij vooral met zijn vader. Een jaartje later werd hij lid van Omesimus, maar daar was hij de enige jeugdspeler. De enige met wie Kevin partijen speelde was zijn trainer. Daarom werd Kevin lid van schaakclub Klim-op waar veel meer jeugdleden spelen. Hij kreeg daar eerst les van meester Jan, maar nu krijgt hij privéles van Julian van Overdam en Harald van Dijk. Julian baseert zijn trainingen vooral op eigen ervaringen uit toernooien. Harald gebruikt vooral boeken om les te geven.

Interne competitie speelt Kevin op vrijdagavond bij Charlois Europoort, waar hij ook af en toe in thuiswedstrijden meespeelt met teams die uitkomen in de regionale bond. Ook op toernooien speelt hij vaak tegen senioren omdat het speeltempo bij jeugdtoernooien vaak te kort is. Volgend weekend gaat hij alweer in Roosendaal spelen.

Hier in Borne is het speeltempo wat langer dan op de meeste jeugdtoernooien en dat is dus voor Kevin goed te doen, al had hij het niet erg gevonden als het nog langer was geweest. Het is de derde keer dat Kevin meedoet. De vorige twee keren werd hij in de E-categorie vierde.

Samen met zijn broertje, ouders, twee ooms en tantes en de kinderen daarvan logeert hij in een hotel in Boekelo. Ook veel andere schakers uit Rotterdam en omstreken logeren daar. Een klein minpuntje is dat zijn broertje, met wie hij op de kamer ligt, snurkt.

De reden dat het nu beter gaat dan vorige jaren is overigens vrij simpel. Kevin is dit jaar serieuzer bezig met het schaken. Tussen de partijen door is hij meer bezig met voorbereiden en analyseren. Vorig jaar was hij vooral aan het spelen of voetballen. Dat laatste gaat hij overigens na het geven van dit interview ook doen.

Dit toernooi haalde Kevin elf punten uit dertien partijen. De partij tegen Marijn den Hartog noemt hij als zijn beste partij omdat hij daar gewoon eigenlijk steeds de beste zet speelde.

KeNg
Kevin Nguyen, die net zijn prijs heeft gekregen van de Burgemeester van Borne.

Als Kevin niet schaakt of naar school gaat is hij vaak in de tuin aan het voetballen met zijn broertje, al moet hij natuurlijk ook af ent toe huiswerk maken. Ook volgt Kevin pianoles en doet hij op maandag en woensdag aan “Tang so do”. De verslaggever heeft geen idee of hij de naam van deze sport goed heeft geschreven maar Kevin legt uit dat dit Koreaans karate is.

Als Kevin mag kiezen wat hij gaat eten komen er vooral Italiaanse gerechten ter sprake. Vooral lasagne en de spaghetti die zijn moeder maakt zijn erg lekker. Ook Vietnamese gerechten zijn favoriet. Zo is er een gerecht dat “pho” heet. Dat is een goed gevulde soep met mihoen, vlees, groenten en kruiden. De verslaggever heeft nog niet geluncht en begint bij het noemen alleen al te watertanden!

D-Groep Dag 6

Ronde 13

De laatste lootjes wegen dit toernooi ongeveer 2,5 gram per stuk. In tegenstelling tot vorig jaar, toen alleen de winnaars in de laatste twee ronden een lootje kregen, krijgt nu iedereen een kans om een prijs te winnen. Het enige wat je daarvoor moet doen is de prijsuitreiking afwachten en een beetje geluk hebben.

Ondanks dat het de laatste ronde is hebben de spelers er nog steeds zin in. Snelle remises zijn nauwelijks te bespeuren in deze groep. En waarom zou je ook, je moet toch wachten op de prijsuitreiking. Dus eerder klaar zijn heeft geen zin. Al scheelt het misschien wel dat je niet nog een zware partij hoeft te spelen.

Kevin Nguyen is kampioen geworden. Omdat zijn tegenstander Geert van Hoorn al snel een stuk weggaf werd het voor Kevin geen zware partij. Door deze overwinning eindigt hij op 11 punten. Daarmee scoort hij evenveel als Nicola Capone twee jaar terug. Vorig jaar deed Robin Lecomte iets beter met 11,5 punt.

Kevin verloor dit toernooi alleen van Jasper Beukema en speelde verder twee keer remise. Vanaf het begin van het toernooi nam hij de leiding en die heeft hij nooit meer afgestaan.

Jasper Beukema verliest in zijn partij tegen Sofie Hüttl een kwaliteit. De stelling is echter zo gesloten dat er voor Sofie niets meer in lijkt te zitten dan remise. Daarmee eindigen ze beiden op de tweede plaats, wat voor Sofie ook betekent dat ze de meisjestitel wint. Daar komt Pieter Verhoef nog bij. Hij weet Nathaniël Faybish in het eindspel te verschalken. De vijfde prijs is voor Geert van Hoorn.

Robin Reichardt en Dimitrios Loutragotis zijn als laatsten bezig dit toernooi maar dat komt waarschijnlijk omdat ze niet weten hoe ze in elkaars taal remise kunnen voorstellen. Robin is het Grieks nog niet machting en Dimitrios spreekt geen Nederlands. De stelling is wel zo dat er voor beiden geen doorkomen meer aan is.

 

D-Groep Dag 6

Ronde 12 - Op naar het einde

Na een lange week schaken is vandaag eindelijk de dag aangebroken waarop de prijzen echt verdeeld worden. Een soort van medal-race dus. Mooi om te zien is dat ook op de laatste dag iedereen op tijd is. In totaal zijn er maar 6 spelers te laat gekomen en meestal was dat niet meer dan een minuut. In voorgaande jaren is dat wel eens anders geweest en waren er veel meer spelers die op hun tegenstander moesten wachten. Een compliment aan de ouders en begeleiders is hier dus op zijn plaats.

De beruchte laatste ronde moet echter nog komen. Die begint niet zoals gebruikelijk was voor de tweede dagrondes om kwart over twaalf maar al om twaalf uur. Dit is luid en duidelijk gezegd door de hoofdwedstrijdleider en staat ook in het boekje vermeld. We zijn benieuwd welke spelers er niet goed opgelet hebben, maar daarover later wellicht meer.

Nog voor we goed en wel vertrokken zijn heeft Ruben Bourgonjen zijn kans op een topklassering al vergooid Zijn partij duurt niet langer dan 9 zetten. Geert van Hoorn kan het punt bijschrijven en straks nog fris en fruitig aan de laatste ronde beginnen.

Dat het een lang en zwaar toernooi is heeft soms gevolgen voor de krachtsverhoudingen tussen de spelers. Zo zien we een aantal die we vooraf als toppers of subtoppers bestempelden nu ergens in het achterveld verwoede pogingen doen om nog terrein goed te maken. Aan de andere kant zien we bovenin ook spelers die we daar niet zo snel zouden verwachten.

Het hangt er maar net vanaf hoe je lichaam het houdt in deze week. Slaap je goed of slecht? Blijf je lang op of ga je op tijd naar bed? Allemaal factoren die meespelen in de prestatie. Ook de spanning en nervositeit kunnen soms een woordje meespreken. Helemaal erg wordt het als je ziekjes begint te worden zoals Max Warmerdam gisteren ondervond. Vandaag voelt hij zich weer wat beter en gaat hij proberen om nog twee mooie partijen neer te zetten.

Dat de spelers vermoeid zijn blijkt ook wel uit de lengte van de partijen. Duurde het in de eerste ronde nog bijna een uur voordat de eerste partij klaar was, nu zijn er na een uur toch echt wel wat borden leeg. Er wordt over het algemeen iets sneller gespeeld en ook blunders zijn veel meer aanwezig.

In het klassement verandert er deze ronde best wel veel. Jasper Beukema verslaat namelijk Kevin Nguyen en staat nu nog slechts 1 punt achter. Ook Sofie Hüttl wint en zij komt gelijk te staan met Jasper. In de laatste ronde spelen Sofie en Jasper waarschijnlijk tegen elkaar. Wanneer twee spelers gelijk eindigen op de eerste plaats dan telt het onderling resultaat.

Kevin is dus bij winst of remise kampioen. Als Kevin verliest zijn er in de andere partij drie mogelijke uitkomsten. Spelen Jasper en Sofie remise dan is Kevin alsnog kampioen. Wint Jasper dan is hij kampioen en als Sofie wint gaan de weerstandspunten tellen (want Sofie en Kevin speelden remise). Een reuzespannende laatste ronde dus!

D-Groep Dag 5

Ronde 11

Nog geen kampioen

Aan het begin van de week had de wedstrijdleider enorm veel pennen op zijn tafel liggen. Nu heeft hij er nog maar eentje over, die hij gebruikt om de uitslagen te noteren. Schakers die een pen vergeten kunnen er nu dus geen meer “lenen”. De wedstrijdleider vraagt dan ook of iedereen die in de vorige ronden een pen heeft geleend deze alsnog terug wil brengen.

Nu we het toch over pennen hebben kunnen we ook eens kijken hoe de spelers schrijven. De meesten doen dat met hun blaadje aan de rechterkant en de pen in hun rechterhand. Enkelen schrijven met links en hebben hun blaadje dus ook links liggen. De schakers die hun richtingsgevoel kwijt zijn leggen het blaadje aan de linkerkant en schrijven met rechts. Of zou dat komen omdat de naambordjes aan de rechterkant in de weg staan?

Finn van Kolmeschate heeft er deze ronde niet al te veel vertrouwen in zo laat hij weten. Hij heeft namelijk al meerdere keren tegen Teun van der Klugt gespeeld en bijna altijd verloren. Een echte angstgegner dus voor Finn. Teun versterkt dit gevoel bij Finn nog eens door met een brede grijns aan te komen lopen. Gelukkig voor Finn eindigt de partij van vandaag in remise.

In het eindspel worden nog wel eens foutjes gemaakt. Marijn den Hartog kan daarover meepraten. Hij zette zijn stukken niet zo handig neer, waardoor Jorik Klein gratis een stuk kon meenemen. Terugslaan mag niet omdat dan de pion doorloopt.

Aan de top van het klassement is het mogelijk dat na deze ronde al een titel vergeven is. Voor de algemene titel is daarvoor een partij belangrijk. Als Kevin Nguyen wint van Sofie Hüttl is hij de kampioen van de D-groep. Sofie kan echter zelf ook al kampioen worden bij de meisjes. Daarvoor moet ze in ieder geval zelf een score neerzetten en dan nog even afwachten wat de andere meisjes presteren.

Esther ter Stal wint al vrij vlot haar partij, wat betekent dat Sofie alleen bij een overwinning zeker kan zijn van de titel. Daarvoor is ze dan nog wel afhankelijk van het resultaat aan bord 8 waar Fong Li Caljé zit te spelen tegen Olivier Verheyen. Kevin en Sofie komen echter in een eindspel terecht met ongelijke lopers, en zoals velen weten is dat geen ongelijke strijd. Door deze remise kan de verslaggever in ieder geval vanavond nog niet aan zijn winnaarsinterviews beginnen.

Wie wel al twee wedstrijden voor het einde kampioen was, is windsurfer Dorian van Rijsselberghe. Na negen van de elf races op het water van Weymouth (ver weg van London, maar wel Olympisch) had hij zoveel voorsprong op de rest van het veld dat hij niet meer in te halen was. Heel gek was dat ook niet want Dorian had in een veld van 38 windsurfers maarliefst zes keer gewonnen, twee keer een tweede plaats en één keer een derde plaats behaald. Hij was dus oppermachtig.

Kevin heeft dus na elf ronden tien punten behaald en dat is twee meer dan Sofie. Jasper Beukema heeft net als Sofie acht punten behaald. Zij zijn de enige twee die Kevin nog van de titel kunnen afhouden. Voor de tweede plaats lijkt het spannender te zijn want achter Jasper en Sofie volgen Pieter Verhoef, Geert van Hoorn en Robin Reichardt op een half puntje.

Sofie op haar beurt staat in de strijd om de meisjestitel precies twee punten voor op Esther ter Stal en Feline Waardenburg, die in deze ronde beiden gewonnen hebben. Fong Li Caljé haalde het deze ronde niet en heeft nu 5,5 punt, een halfje minder dan Esther en Feline.

D-Groep Dag 5

Ronde 10

Geen beeld

De lange schaakdagen en voor sommigen late avonden beginnen nu toch wel een beetje hun tol te eisen. Niet alleen bij de spelers is dit het geval. Ook de verslaggever kijkt een beetje slaperig voor zich uit en is als gevolg daarvan een beetje inspiratieloos. Hij kan beter wedstrijdleider worden, want die hebben toch nauwelijks iets te doen. Zo weinig zelfs dat ook zij af en toe bijna in slaap vallen, al is dat waarschijnlijk meer van verveling dan van moeheid.

Ook Alain van der Velden is niet helemaal wakker meer. Hij wil aan zijn bord gaan zitten maar doet dat aan de verkeerde kant. Gelukkig is zijn vader uitgeslapener en weet hij Alain naar de goede kant van het bord te dirigeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat Alain gewoon liever met zwart speelt en expres verkeerd is gaan zitten.

Vervelend voor de volgers is dat aan het begin van de ronde de live-borden niet goed werken. Een van de medewerkers moet nu handmatig de beginzetten van de partijen invoeren. Als dat gelukt is loopt de live-verbinding weer gewoon mee en kunnen, ouders, trainers, opa’s, oma’s, broers, zussen en de hele wereld de zetten volgen.

De partij tussen Sofie Hüttl en Max Warmerdam is dan al afgelopen. Max zet in de opening zijn stukken wat onvoorzichtig neer en komt er dan achter dat hij zijn paard niet meer kan blijven dekken. Verder spelen heeft voor hem geen zin en dus is het na negen zetten alweer gedaan.

Ook op de Olympische spelen komt het voor dat wedstrijden niet live uitgezonden worden. Als er meerdere wedstrijden van dezelfde sport tegelijk gehouden worden moet de regisseur kiezen welke hij wil uitzenden. Bij het zeilen was het soms gewoon te moeilijk om bepaalde races te filmen en konden dus de races niet uitgezonden worden.

Goed om te zien is dat het toernooi niet alleen in Borne gevolgd wordt maar ook in den lande, bijvoorbeeld in Nijkerk. Daar zit Richard Vedder achter zijn computer om de verrichtingen van zijn clubgenoten te volgen. Robin Reichardt speelt net als Richard bij En Passant. U weet wel, van die vis en geld en heel veel grootmeesters enzo. Hij voorspelt zware tijden voor Robin maar ziet tot zijn opluchting dat Simon Elgersma gretig de stukken afruilt en een toreneindspel ingaat. Als ook de torens afgeruild zijn vinden de beide heren dat er wel erg weinig stukken op het bord staan en vervangen ze een pion door een dame. Robin weet de dames op een gunstig moment te ruilen en wint daarna makkelijk het tweede pionneneindspel.

Kevin Nguyen gaat het toernooi niet met een 100% score afsluiten. Daar zorgde Dimitrios Loutragotis voor. De partij is nooit uit evenwicht geweest en nadat er wat stukken waren afgeruild werd de vrede getekend.

 

 

D-Groep Dag 5

Ronde 9

Ajakkes….

In de EFGH groep is vandaag iemand jarig. De verslaggever heeft alleen niet kunnen verstaan wie er weer een levensjaar voltooid heeft. Wel hoorde hij kinderen zingen. Als koor optreden moeten deze schakers maar niet samen gaan doen. Dat zou niet goed zijn voor het gehoor van de luisteraars. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat enkelen zelf een zangcarrière kunnen beginnen.

Daan van der Noordaa heeft vanochtend niet zijn mooiste shirt uit de kast getrokken. Wellicht hoopte hij met zijn shirtkeuze Rotterdammer Simon Groenendijk uit zijn evenwicht te brengen, maar Simon geeft aan dat hij ook deze lelijke shirts verkiest boven de in zijn stad gangbare shirts. Wel jammer is dat aan het shirt van Daan te zien is dat het een oud shirt betreft. Er staan namelijk geen drie maar twee sterren op. Bij navraag kwam Daan met de slappe smoes dat zijn FC Twente shirt in de was zit.

Overigens doen de meeste goede voetballers niet mee aan de Olympische spelen. Althans, bij de mannen. Bij de vrouwen is de opkomst wel zeer sterk. De finale was zelfs dezelfde als die op het afgelopen WK. De uitslag was wel anders. Dit keer won de USA wel van Japan. De mannen spelen morgen hun finale pas. De winnaar is in ieder geval een land dat nog nooit Olympisch kampioen is geweest. Mexico en Brazilië spelen in de finale tegen elkaar. Het gekke is wel dat er in een team maar drie spelers van boven de 23 jaar mogen meedoen. De rest moet 23 of jonger zijn. Er is geen enkele andere sport waar spelers te oud zijn om mee te mogen doen. Bij turnen kan je wel te jong zijn!

De nieuwe notatieformulieren zijn niet voor iedereen even handig. Weliswaar zijn de vakjes om de zetten te noteren groter dan bij de vorige formulieren. Er ontbreken soms wat lijntjes. Robin Reichardt zet daarom maar zelf de benodigde verticale lijnen op papier. Terwijl hij dat doet is een bord naast hem Samuel Vandeputte niet aan zijn bord bij de start van de ronde. Zijn notatieformulier heeft hij al wel ingevuld, dus hij is aanwezig. Hij is alleen niet in de zaal. Het vermoeden bestaat dat hij kort voor de partij nog even een sanitaire stop moest maken.

Twee keer kort na elkaar valt het licht in de zaal een halve seconde uit, en dat is maar goed ook want dat houdt de verslaggever weer eventjes wakker. De schakers hebben er gelukkig nauwelijks last van en spelen gewoon hun partij verder.

Esther ter Stal was gisteren haar voetbal vergeten mee naar huis te nemen. Vandaag heeft ze het ronde ding, dat gelukkig door de wedstrijdleiders goed bewaard was, weer terug. Ze hoefde er niet eens een formulier voor in te vullen, en dan de achterkant daarvan, en dan ook nog eens tot morgenochtend wachten. Gelukkig is een voetbal geen paarse krokodil. Wel is het zo dat de verslaggever gisteren een foutje heeft gemaakt door Esther niet te noemen bij de lijst van achtervolgsters, dus bij dezen.

GSIGGV is een van de favoriete onderwerpen van vele schaaktrainers, vooral omdat dit eigenlijk gewoon de mooiste afkorting is die gebruikt wordt in de stappenmethode. Waar de afkorting voor staat bewees Jasper Beukema, die Joris Kokje een paard aftroggelde.

Jasper kon hier gewoon het witte paard slaan. Dat daarbij zijn eigen dame geslagen wordt is geen probleem, want daardoor kan hi ook de witte dame slaan. Een gepend stuk (in dit geval de pion) is geen goede verdediger!

D-Groep Dag 4

Ronde 8

Tijdstraf!

Gisteren hadden we het over kwijtgeraakte notatieformulieren. Vandaag gaan we daar nog even mee door, want ook Simon Groenendijk heeft zijn briefje ergens laten slingeren. Een beetje jammer als je je eigen partijenverzameling compleet wilt maken natuurlijk. Fong Li Caljé, tegen wie hij die partij speelde, heeft haar versie vandaag niet mee. Als ze het niet vergeet kan Simon morgen de partij overschrijven.

De vloer in de sporthal is dit jaar nieuw, maar zo ziet hij er na een aantal dagen schaken niet meer uit. Overal liggen propjes, lege zakjes, flesjes en ander vuil en ook de korrels van het kunstgrasveld zijn niet op de vingers van 1 hand te tellen. Voortaan dus voeten vegen voor je naar binnen gaat (waar ligt de mat eigenlijk?) en je eigen vuil in de prullenbak gooien.

En natuurlijk op tijd komen! Ook dat blijkt voor sommige spelers een van de moeilijke dingen tijdens dit toernooi. Luuk Weidema verdient vandaag een moreel strafpunt door pas na de opening de zaal binnen te lopen. Kim-Luca Wasielewski presteert het zelfs om voor de tweede keer niet op tijd te zijn. Onduidelijk is nog of zijn klok misschien verkeerd staat of dat hij of zijn begeleider niet op tijd uit bed kan komen.

Nathaniël Faybish neemt het opruimen wel heel serieus. Hij vindt op de grond een stukje hout, maar weet niet zo goed waar hij het naartoe moet brengen. Na grondig bestuderen blijkt het stukje hout een witte pion te zijn, behorend bij een van de borden in de EFGH groep. Gelukkig leidt het Nathaniël verder nauwelijks af van zijn eigen partij.

Jasper van der Noordaa heeft vandaag zijn dag niet helemaal, want hij doet twee keer een onreglementaire zet. Dit stelt een van de wedstrijdleiders wel voor een probleem want hij weet niet hoe hij de twee minuten die Bas van Doren er nu bijkrijgt er op de klok bij kan toveren. Gelukkig komt zijn jongere collega aangestrompeld. Voor hem is het veranderen van de kloktijden geen enkel probleem.

Tijdstraf kreeg ook de Britse triatleet Jonathan Brownlee. Hij was na het zwemmen op de fiets gestapt in een zone waar dat nog niet mocht. Daarom kreeg hij een straf van vijftien seconden. Uiteindelijk maakte die straf niet zoveel uit want hij won de bronzen medaille. De man op de tweede plaats was 20 seconden voor hem. De gouden medaille ging naar Jonathans oudere broer, Alistair Brownlee, dus het was best wel een beetje een familiefeestje.

Ook Bas van Doren had de extra tijd niet echt nodig, want hij eindigde zijn partij met nog ongeveer veertig minuten op de klok. Omdat Jasper van der Noordaa zoals al eerder gezegd niet helemaal bij de les was mocht Bas het punt bijschrijven.

Je loper op een veld zetten waar hij geslagen kan worden door een pion is meestal niet handig. Toch is het de zet die Cas Koeman speelde. Met de combinatie won hij een kwaliteit en zag Fong Li Caljé zich genoodzaakt de strijd te staken.

Aan het eind van de achtste ronde is het weer eens tijd om de stand op te maken en te kijken wie er nog kans maakt op de hoofdprijs en de andere prijzen. Kevin Nguyen heeft nog steeds al zijn partijen gewonnen en staat nu anderhalf punt voor op Max Warmerdam, die eenzaam op de tweede plaats staat. Ook eenzaam is het op de derde plaats, en wel voor Marijn den Hartog die zes punten heeft. Daaronder is het wel dringen want de vierde plaats wordt gedeeld door zeven spelers die 5,5 punt hebben: Jasper Beukema, Dimitrios Loutragotis, Geert van Hoorn, Joris Kokje, Ruben Bourgonjen, Cas Koeman en Sofie Hüttl zullen er alles aan doen om nog op het podium te komen.

kevin nguyn
Kevin Nguyen, niet te kloppen!?

Met Sofie hebben we dus ook de koploopster bij de meisjes al genoemd. Zij heeft net als Kevin een ruime voorsprong van anderhalf punt op haar concurrenten. Fong Li Caljé en Feline Waardenburg hebben dus een score van 50% en zullen nog heel wat werk hebben als ze Sofie willen kloppen.

D-Groep Dag 3

Ronde 7

Kent u de Chinese minister van sport?

Kent u het verhaal van de drie lege tafeltjes? Welnu, vanaf deze ronde zijn die er niet meer. Kennelijk waren de wedstrijdleiders tijdens de pauze in een wat overijverige bui en hebben ze besloten om dit overtollige materiaal netjes op te bergen. Zo ontstond er wat meer ruimte in de overigens toch al zeer ruim opgezette zaal.

Op de Olympische spelen, of in aanloop daar naartoe, worden atleten soms gediskwalificeerd vanwege het gebruik van verboden middelen. Wij kregen een telefoontje van de Chinees Do Ping dat er ook op het ONJK in de D-groep verdachte drankjes op tafel zouden staan. Onzin natuurlijk al ziet het blauwe drankje wat Teun van der Klugt bij zich heeft er wel heel eng uit en ook het gele spul dat naast Pieter Verhoef staat is nou niet bepaald een alledaags drankje. Bij het onderzoeken van de flesjes zien we gelukkig dat het gewoon om een sportdrank gaat.

Ook anderen hebben een sportdrank bij zich, maar de favoriete drank in deze groep is toch wel een drankje dat wel iets weg heeft van de thee die de verslaggever elke avond drinkt. Hoe de deelnemers die thee dan zo lang warm houden is weer een andere vraag. Of zouden ze het koud ook lekker vinden?

Huis-, tuin-, en keukenwater staat ook naast veel schakers op de toch wel krappe tafel. Dit simpele drankje is overal verkrijgbaar en heeft in ieder geval geen nadelige gevolgen voor je prestatie. Het schijnt enorm gezond te zijn en bovendien voorkomt het dat je uitdroogt. Misschien is water eigenlijk wel het beste prestatiebevorderende drankje.

Naast alle vreemde exotische drankjes is er nog iemand die een verdachte voedingsbron bij zich heeft. Piet Hein Droogh zit namelijk de hele tijd op een houtje te bijten. Laten we hopen dat het hem in ieder geval goed smaakt!

Partijen noteren is verplicht in deze groep. De organisatie kan dan als de ronde klaar is alle partijen invoeren, als er tenminste leesbaar is genoteerd, en ze na het toernooi op de website zetten. Toch is het niet handig om je eigen blaadje te verliezen want dan kan je na de partij niet meer met je tegenstander of je trainer de partij bekijken. Gelukkig werd een zoekgeraakte partij door Lorena Kalkman op de gang gevonden. Ze vond het niet zo slim dat iemand het blaadje zomaar liet slingeren… totdat ze erachter kwam dat het haar eigen blaadje was. Oeps!

Adrian Kuiper speelt een wat ongebruikelijke opening tegen Kevin Nguyen. Het resultaat is dat zijn stukken wat in de verdrukking komen te staan. Als compensatie hiervoor heeft Adrian wel een witte pion weten te bemachtigen. Kevin profiteert wel van Adrians inactiviteit. Dit doet hij door een kwaliteit te offeren. Hiermee krijgt hij wel twee vrijpionnen op de zesde rij. Deze zijn nog wel af te stoppen door Adrian, maar alleen door een verloren eindspel in te gaan. Kevin blijft dus op 100%.

Marijn den Hartog geeft in zijn partij tegen Max Warmerdam een kwaliteit om daar nog enkele pionnen, waaronder een sterke vrijpion op e3, voor terug te krijgen. Ondanks de ongelijke materiaalverhouding lijkt de stelling perfect in evenwicht. Toch krijgt Max kansen wanneer Marijn vergeet zijn belangrijke pion gedekt te houden. Zonder dit boertje krijgen de koning en toren van Max vrij spel. Max raapt wat pionnen op om uit te komen in een eindspel waarin hij een toren plus randpion heeft tegen de loper van Marijn. Dit eindspel voert Max vakkundig naar winst.

Voor het dagelijkse diagram gaan we naar de partij van Esther ter Stal. Zij toonde aan dat het vaak niet handig is om de koning in het midden te laten staan. De koning van Zowie Zijdemans werd zwaar onder vuur genomen, wat uiteindelijk tot mat leidde.

D-Groep Dag 3

Ronde 6

Zware tijden

Jarno Witkamp

Een van de zwaarste wedstrijden op de Olympische spelen is de tienkamp in de atletiek. 31 mannen, waaronder twee Nederlanders gaan het daarin achtereenvolgens tegen elkaar opnemen in de volgende onderdelen: 100 meter sprint, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 400 meter, 110 meter horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter. Wie al deze onderdelen gemiddeld het beste beheerst mag na twee dagen zware strijd de gouden medaille in ontvangst nemen.

Alexander Janse kreeg ooit gymles van een van de deelnemers aan de tienkamp, Ingmar Vos. Deze Nederlandse atleet geldt niet meteen als kanshebber voor de medailles maar een plaats bij de eerste tien lijkt zeer goed mogelijk. De andere Nederlander, Eelco Sintnicolaas, wordt op ongeveer hetzelfde resultaat als Ingmar Vos ingeschaald.

Alexander zelf doet niet aan atletiek maar aan zwemmen. Daar traint hij 4x in de week voor en dan per sessie 1,5 uur. Dat lijkt best veel, maar om de Olympische spelen te halen is het waarschijnlijk niet genoeg. Topzwemmers als Ranomi Kromowidjojo trainden ook toen ze nog jong waren al ongeveer 20 uur in de week.

Robin Reichardt denkt af en toe na terwijl hij achter zijn bord staat, leunend op zijn stoel. Op zich niet zo erg natuurlijk, maar het ziet er wel een beetje gek uit. Hij speelt tegen Zowie Zijdemans die deze ronde zijn vinger in het verband heeft. Ondanks dit verband lukt het hem toch om zijn zetten netjes te noteren. Het resultaat van de partij is echter niet zo goed voor Zowie, omdat hij overziet dat Jasper hem mat kan zetten.

Finn van Kolmeschate is deze ronde niet helemaal bij de les. Hij presteert het om klaar te zijn voordat er ook maar één partij in de EFGH categorie is afgelopen. Tim Schuttevaar profiteert optimaal en heeft behalve een punt ook nog eens heel wat vrije tijd te pakken.

Na zes ronden is trouwens iedereen van de nul af. Dit gebeurt doordat Jasper van der Noordaa het volle punt pakt tegen Nicolien Boekhoudt. Nog niet iedereen is van de honderd procent af, want Kevin Nguyen weet te winnen. Daarbij kreeg hij wel enige hulp van Max Warmerdam, die een aantal van zijn witte stukken offerde om mat te geven. Dat mat zat er echter nooit in dus was zijn houtvoorraad uiteindelijk gewoon kleiner dan die van Kevin.

Marijn den Hartog maakte het eindspel voor zichzelf wel heel erg makkelijk. Nadat hij al twee pionnen voorstond wist hij ook nog een paard in te sluiten. Toen was er voor Joris Kokje geen houden meer aan natuurlijk.

Geert van Hoorn weet in zijn partij tegen Shamil Mamedov uit Azerbaijan een toren in te sluiten. Het slaan ervan kost hem wel een stuk dus houdt hij uiteindelijk een kwaliteit over. Met dit materiële voordeel speelt hij rustig naar de winst toe. Waarschijnlijk heeft Geert nu een 100% score tegen mensen uit Azië.

 

D-Groep Dag 3

Ronde 5

De herstart

Gisteren speelden broer en zus Schelleman tegen elkaar. Vandaag vechten ze een ander soort familieduel uit. De familie Schelleman neemt het in deze ronde namelijk op tegen de familie Noordaa. De jongste van de ene familie neemt het op tegen de oudste van de andere familie. Aan bord 18 vinden we daarom Iris Schelleman tegen Daan van der Noordaa. Bord 25 wordt bezet door Jasper van der Noordaa en Niels Schelleman. Aan beide borden spelen de jonkies met wit. De familie Schelleman wint deze confrontatie met 1,5-0,5 door met wit remise te spelen en met zwart te winnen!

Nog een interessant feit dat uit de indeling te halen valt is dat aan bord 15 beide spelers een rating van 1302 hebben. Dat zal dus ongetwijfeld een spannend duel zijn, tenzij Nathaniël Faybish of Teun van der Klugt niet goed uitgeslapen is. Na een toch wel lange partij worden de krachtsverhoudingen gerespecteerd en kunnen beide spelers een half punt aan hun totaal toevoegen.

De Belgen vinden het vandaag nodig om elkaar een beetje op te peppen voor de wedstrijd. Vooral Samuel Vandeputte spreekt zijn landgenoten moed in. Bij Olivier Verheyen doet hij dit zo hardhandig dat het in ieder geval zeker is dat Olivier niet meer slaapt. Zowel Samuel als Olivier spelen uiteindelijk en lange partij.

Na de speech uit de andere zaal hadden de meeste spelers enorm zin om te beginnen, alleen had de hoofdwedstrijdleider gezegd dat hij ook in deze zaal apart nog wat zou komen vertellen. Toen hij de A,B,C categorieën het startsein gaf begonnen de meeste D spelers vrolijk aan hun partij. Om na een paar zetten te horen te krijgen dat ze echt weer terug moesten naar de beginstelling.

Zo bezorgde de hoofdwedstrijdleider zijn onderdanen een hoop werk, want in een mum van tijd moesten ook alle klokken weer teruggezet worden naar de beginstand. Ook het tropisch regenwoud is niet blij met deze actie, want al die extra notatieformulieren die nu gebruikt worden kosten toch wel een hele boom het leven.

Om tien over negen, nadat de ouders en begeleiders verbaal de zaal uit zijn gejaagd en ook aan de spelers is duidelijk gemaakt dat zij na de partij de zaal moeten verlaten kunnen de partijen dan echt beginnen. Ivo Warmerdam scoort wel een moreel strafpunt voor het te laat zijn maar mag dankzij de herstart toch met 40 minuten op de klok aan de partij beginnen.

Ook op de Olympische spelen wordt af en toe een herstart gemaakt. Zo was er bij het roeien een Brits team waarbij het stoeltje in de boot afbrak. Omdat dit binnen honderd meter na de start gebeurde werd de hele wedstrijd opnieuw gereden. Een andere Britse ploeg mocht ook opnieuw starten. De baanwielrenners maakten vlak na de start van de teamsprint ongewenst kennis met de houten baan. In de herkansing fietsten zij zichzelf naar de gouden medaille.

Misschien is het toeval dat het hier om twee Britse teams gaat, maar een beetje wrang is het wel voor de Spanjaard Luis Léon Sanchez. Hij mocht bij de tijdrit op de weg niet opnieuw starten toen bij zijn eerste trap de ketting brak.

De strijd aan de topborden duurt deze ronde niet overal even lang. De borden 1 en 3 zijn zelfs als eersten klaar. Marijn den Hartog offerde zijn loper op h7. Meestal moet je bij een dergelijk offer goed uitrekenen of er echt wel iets te halen valt. In deze partij stond de koning van Jasper Beukema echter zo op de tocht dat Marijn direct materiaal won.

Aan bord 1 wint Joris Kokje in het middenspel een pion van Kevin Nguyen (waarvan de verslaggever niet goed weet hoe hij die naam moet uitspreken, maar dat geeft ook eigenlijk niet want het verslag is op papier) en stuurt dan op remise aan. Kevin weet echter door slim afruilen de druk op Joris te verhogen en de pion terug te winnen. Wanneer Joris er daarna nog eentje cadeau geeft wikkelt Kevin af naar een eindspel dat hij makkelijk wint.

Zo blijft Kevin dus zijn honderdprocentscore vasthouden. Ook Max Warmerdam komt op vijf punten. Hij profiteert van een iets te optimistische actie van Pieter Verhoef.

D-Groep dag 2

Ronde 4

Nog drie koplopers!

Aan het begin van deze ronde zien we dat Niels Schelleman het mag opnemen tegen Iris Schelleman. Tja, dan kom je dus helemaal uit Zeeland om tegen je kleine zusje te schaken. Qua rating staat Iris echter hoger dan Niels, al scheelt het niet veel. Het zou dus voor beiden een zware middag worden, tenzij er een salonremise zou worden overeengekomen.

Op de Olympische spelen zijn er maar weinig onderdelen waarbij een broer en zus tegen elkaar kunnen strijden en voor zover de verslaggever weet is het ook nog nooit gebeurd. De grootste kans om een broer-zus duel te vinden is waarschijnlijk de paardensport. Onwaarschijnlijker, maar wel mogelijk is bij het tennis of het badminton, waar het gemengd dubbelspel bestaat. Maar als broer en zus beiden goed zijn gaan ze het denk ik liever samen tegen de wereld opnemen.

Uiteindelijk was de stelling lange tijd gespiegeld, maar door onvoorzichtig afruilen creëerde Niels een zwakte in zijn eigen stelling. Iris profiteerde door in het centrum een pion te winnen. Deze pion was meteen een vrijpion en levensgevaarlijk. Het stoppen van de pion lukte Niels dan ook niet zonder materiaal, en daarmee de partij, te verliezen.

Jasper van der Noordaa heeft als eerste jongen plaatsgenomen aan het meisjesbord (25). Misschien dat hij graag een meisje wil zijn? Nee, dat lijkt onwaarschijnlijk. Logischer is dat hij een meisje probeert te versieren of dat hij gewoon toevallig aan bord 25 is terechtgekomen. De verslaggever houdt het op het laatste en verdenkt de computer ervan een foutje te hebben gemaakt.

Olivier Verheyen was op een gegeven moment niet helemaal zeker of zijn notatie nog klopte. Gelukkig had hij in Luuk Weidema een behlupzame tegenstander en kon alles goed op het formuliertje gezet worden. Ook Cas Koeman had deze ronde wat problemen met het op het juiste lijntje opschrijven van de gespeelde zetten, maar ook hij had, in de persoon van Simon Elgersma, een tegenstander die hem de gevraagde hulp bood.

Aan het eind van de vierde ronde is het natuurlijk voor de verslaggever tijd om eens te gaan kijken hoe de zaken in het klassement er voorstaan. Joris Kokje heeft nog altijd een honderdprocentscore en gaat dus vanavond slapen in de wetenschap dat hij leider in het klassement is. Hetzelfde geldt voor Max Warmerdam, en Kevin Nguyen. Geen van alle spelers volgt op een half puntje, maar een vol punt achter de drie koplopers vinden we Marijn den Hartog, Jasper Beukema, Simon Groenendijk, Geert van Hoorn, Pieter Verhoef, Adrian Kuiper en Sofie Hüttl terug.

Sofie is daarmee ook leidster bij de meisjes. Op een halfje gevolgd door Feline Waardenburg, die op haar beurt weer een halfje voor staat op Esther ter Stal en Fong Li Caljé.

D-Groep dag 2

Ronde 3

Topsport

Als we tussen de ronden door de zaal lopen blijkt dat een aantal spelers wat veel energie heeft vandaag. Zo zijn Joris Kokje en Piet Hein Droogh bezig met een nieuw Olympisch onderdeel, namelijk het zigzaggend hardlopen. Overigens bestaat er al een ander hardlooponderdeel met hindernissen, namelijk het hordenlopen.

Vroeger werd op de Olympische spelen ook gezwommen met hindernissen. Mensen moesten dan onder matten doorduiken of er juist overheen klimmen. Net zoals bij de huidige zwemnummers won dan de deelnemer met de snelste tijd. In 1900, de enige keer dat deze sport Olympisch was, werd dit onderdeel gewonnen door de Australiër Frederick Lane.

Bord 25 is voorlopig een meisjesbord want ook in de derde ronde zitten hier twee meisjes tegenover elkaar. Sowieso is het aantal meisjes in deze groep relatief hoog. In de groep met vijftig deelnemers zijn maarliefst tien meisjes aan het meestrijden. Sofie Hüttl is de enige die deze ronde met twee punten begint. De Belgische is in het kampioenschap van haar land op de tweede plaats bij de meisjes geëindigd. Anders dan bij ons spelen daar de meisjes in dezelfde groep als de jongens.

Van de top van dat kampioenschap zijn naast Sofie alleen Jasper Beukema en Olivier Verheyen aanwezig in Borne. Het lijkt dus waarschijnlijk dat een van hen de beste Belg gaat worden op dit toernooi.

Of we Jasper als Belg kunnen aanmerken is wel nog een beetje de vraag want hij deed ook aan het Nederlands kampioenschap mee. Daar eindigde hij ongeveer in het midden van het veld. Van de mensen die er in Borne bij zijn deden Cas Koeman, Max Warmerdam, Marijn den Hartog, Geert van Hoorn, Pieter Verhoef en Adrian Kuiper het toen even goed of beter. Meisjes die het toen goed deden en hier ook meedoen zijn Feline Waardenburg en Iris Schelleman.

Stijn Klapwijk en Sterre Mestrom hebben een wel heel gezellige partij. Voortdurend zijn ze met elkaar in gesprek. Niet over koetjes en kalfjes maar over zetten die eventueel gespeeld zouden kunnen worden. Analyseren na de partij lijkt dus niet meer nodig. Gelukkig vindt het gesprek wel plaats in fluistertaal, zodat andere deelnemers er geen last van hebben.

Begeleiders hebben soms een best zware taak. Niet alleen moeten ze zorgen dat iedereen ’s avonds op tijd naar bed gaat en dat de partijen geanalyseerd worden. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de deelnemers voldoende voeding binnenkrijgen voor het spelen van al die zware partijen. Bij Spijkenisse was de timing vandaag niet optimaal aangezien halverwege de ronde de begeleidster nog boterhammen moest brengen naar enkele speelsters. Gelukkig geen yoghurt want rellen zoals in de WK match tussen Korchnoi en Karpov hebben we uiteraard op dit toernooi geen zin in.

Aan het derde bord spelen deze ronde Joris Kokje en Adrian Kuiper tegen elkaar. Joris wint met een kleine truc een pionnetje en wikkelt af naar een eindspel waarin hij een loper heeft tegen het paard van Adrian. Het is niet meteen duidelijk welk van deze twee stukken nou sterker is in dit eindspel maar gaandeweg wordt het zonneklaar dat de loper met behulp van de extra pion superieur is aan het edele dier.

 

 

D-Groep dag 2

Ronde 2

De recordboeken:

 Vandaag laat de hoofdwedstrijdleider vanuit de andere zaal weten dat we kunnen beginnen aan de tweede ronde. Gelukkig voor hem werkt de geluidverbinding beter dan de internetverbinding, want anders was hij totaal niet te horen geweest. Twee spelers ontbraken echter aan het bord. Dit levert hen, behalve wat morele strafpunten, ook een tijdsachterstand op in deze partij. Alexander Janse komt gelukkig na 10 seconden al de zaal binnen en zal nauwelijks gemerkt hebben dat hij wat tijd kwijt was. Kim-Luca Wasilewski begon zijn partij met nog maar dertig minuten op de klok. Hij ziet er overigens wel uitgeslapen uit.

Dat kunnen we niet zeggen van enkele spelers uit Gent en omstreken. Deze grote groep bevat zowel Nederlanders (Zeeuwen) en Vlamingen. Kennelijk was het erg gezellig in het kamp gisteravond en is er niet al te veel geslapen. Vooral aan Olivier Verheyen is dit goed te zien. Zouden enkelen in het Gentse kamp al de Olympische gedachte “meedoen is belangrijker dan winnen” hebben omarmd?

De verslaggever in ieder geval wel. Hij is er dit jaar voor de achtste keer bij (13 als je ook zijn vier deelnames en zijn jaar als inklopper meetelt). Waarschijnlijk geen record maar wel genoeg om in deze ronde zijn 100ste verslag te mogen schrijven. Onze link naar de Olympische spelen gaat dan ook uit naar mensen die recordhouder zijn in het aantal deelnames.

Een andere optie was, om naar aanleiding van het feit dat Max Warmerdam en Ivo Warmerdam aan de borden één en twee spelen de link te leggen naar de Belgische broers Borlee die gisteren samen in de finale van de 400 meter liepen. Dit gaat echter om twee redenen niet door. De broers Borlee behaalden helaas beiden geen medaille, maar belangrijker nog is dat Max en Ivo geen broers zijn. Wel lijkt het zo te zijn dat zij verre familie van elkaar zijn. Misschien leuk om een keer uit te zoeken?

Maar goed, de recordhouder dus. Statistieken laten zien dat we vooral bij de schutters, paardrijders en zeilers moeten gaan zoeken. Twee mensen hebben maarliefst negen keer meegedaan aan de spelen. Dat zijn Afanasijs Kuzmins, die in 1988 goud won bij het schieten en in 1992 de zilveren medaille mee naar huis mocht nemen en Hubert Raudaschl, die twee keer zilver won bij het zeilen (in 1968 en 1980). Maar er is natuurlijk altijd baas boven baas. De Canadese springruiter Ian Millar is er dit jaar voor de tiende keer bij. Vier jaar geleden won hij voor het eerst een medaille, een zilveren. Hij had gehoopt om ooit nog een keer samen met zijn zoon en dochter mee te doen aan de spelen, maar die hebben zich dit jaar niet gekwalificeerd. Misschien in Rio?

Recordhouder bij de Nederlanders is Anky van Grunsven die voor de zesde keer meedoet, en al heel wat medailles verzameld heeft. Ook schutter Eric Swinkels deed zes keer mee. Hij won een zilveren medaille. Jos Lansink is er dit jaar ook voor de zesde keer bij, maar hij is intussen Belg geworden.

In de partij tussen Feline Waardenburg en Dimitrios Loutragotis gebeurde eigenlijk niet zo veel. Aan het eind werd wel de zwarte dame onder vuur genomen maar dit gebeurde steeds vanaf dezelfde velden en steeds met dezelfde loper. Remise was dus een logisch resultaat.

Ook de wedstrijdleider is overigens niet helemaal wakker vanochtend. Een van de spelers voldoet niet aan zijn notatieplicht, maar het duurt tot na de partij voordat de wedstrijdleider er iets van zegt. De speler in kwestie dacht namelijk dat hij mocht stoppen met noteren wanneer hij onder de vijf minuten bedenktijd kwam. In veel toernooien is dat ook zo maar in dit toernooi moet je gewoon blijven doornoteren.

Sofie Hüttl scoort deze ronde al snel een punt. Tegenstander Vlad Omota was kennelijk ook nog niet helemaal wakker want hij raakt al binnen tien zetten een stuk kwijt.

Sofie dreigt met d4 gevolgd door d5 een stuk te winnen. Er zijn wel zetten die dit tegenhouden, bijvoorbeeld Lb6 of Ld7 maar Vlad ziet het gevaar niet en speelt Pe7. De partij duurde daarna niet lang meer.

 

 

 

 

 

 

D-groep Dag 1

Openingsceremonie!

 Rond half drie maandagmiddag namen precies 50 D-spelers plaats achter de borden in sportcentrum ’t Wooldrik. Tenminste, nadat de verslaggever de naambordjes bij de juiste borden had gezet. Als de wedstrijdleider dit zou moeten doen zou het te lang duren. Hij kan door een ongelukje niet zo goed meer lopen. Gelukkig heeft hij wel krukken om hem hierbij te ondersteunen, maar dan is hij niet zo snel.

Goed, iedereen zat dus achter de borden en het was nog even wachten op de toespraak van hoofdwedstrijdleider Aart Strik voordat de wethouder de eerste zet mocht spelen (dit deed hij in de EFGH groep). De toespraak duurde gelukkig niet al te lang zodat iedereen kon beginnen met waarvoor ze toch gekomen zijn. Schaken!

Bij de Olympische spelen was de openingsceremonie heel wat spectaculairder dan hier, maar het minpunt daarvan is natuurlijk dat het veel langer duurt. Voor de toeschouwers is dat leuker, zeker als mister Bean meedoet, maar de schakers beginnen liever aan hun partij.

Pas om vijf voor half vier, wanneer er in de EFGH groep nog maar zeven borden over zijn wordt de eerste uitslag in de D-groep bij de wedstrijdleiding binnengebracht. Dit geeft wel aan dat iedereen goed over zijn zetten aan het nadenken is en serieus met het spelletje bezig is. Ook het feit dat de meesten af en toe de tijd nemen om ontspannen door de zaal te lopen en zo weer nieuwe ideeën op te doen als men opnieuw naar de stelling kijkt geeft wel aan dat er fel om de punten gestreden wordt. De eerste koploper heet trouwens Simon Elgersma. Met wit versloeg hij Piet Hein Droogh.

Geluidsoverlast is er in deze zaal, waarin overigens een nieuwe vloer is gelegd, nauwelijks. Hooguit hoor je af een toe een schreeuw komen uit de analyseruimte of voetstappen van een van de spelers die ineens door de zaal rent. Ook vanaf de tribune komt soms wat geluid, maar echt veel hinder lijken de D-spelers daar nog niet van te ondervinden.

Noteren is verplicht, maar vooral voor de spelers aan de borden 5 en 8 is dat soms best lastig, zij hebben geen cijfers en letters langs hun bord staan. Deze ronde hebben we echter zeer goede noteerders aan die borden zitten, want het levert hen nauwelijks problemen op.

Sommige spelers vragen zich af waarom er in de EFGH groep zoveel live-borden zijn en in de D groep niet en spreken zelfs van discriminatie. Op zich wel te begrijpen want op een livebord spelen is natuurlijk altijd leuk om te doen (al moet je ook als je aan een livebord speelt nog noteren).

Giselle Fransen heeft op school Engels geleerd en begreep eigenlijk nooit waar dat nou weer goed voor was. Als je een schaaktoernooi speelt is het wel handig. Dat ondervond ze vandaag toen ze in Dimitrios Loutragotis een tegenstander trof die geen Nederlands spreekt. Of hij het Engels beheerst is voor de verslaggever niet helemaal duidelijk.

Overigens spelen er in deze groep sowieso veel buitenlandse schakers mee. De meesten van hen zijn Belgen, die nog wel redelijk te verstaan zijn. Ook zijn er Duitsers en Franstalige Belgen aanwezig en uiteraard ook Nederlanders met voorouders van verder weg.

Een van de Franstalige Belgen is Nathaniël Faybisch. Een speler die al jarenlang meedoet met het ONJK en in voorgaande jaren ook vaak om de prijzen meedeed. Dit jaar moet hij wel nog even wennen aan het speeltempo want al vrij vroeg komt hij in zijn partij tegen Feline Waardenburg in tijdnood. Feline heeft dan al een tijdje een goede stelling maar geeft plotseling een kans weg met 24…, Te8.

De kans op materiaalwinst werd dus gegrepen door Nathaniël, maar niet veel later ging hij rustig nadenkend door zijn vlag.