Groep B - ronde 6: een gortdroog verslag

Na het doorwrochte betoog van Sake Jan over de relatie tussen schaken en voetbal, wat jullie natuurlijk allemaal helemaal gelezen hebben, behalve degenen die aan het ONJK-voetbaltoernooi meededen, en dat betrof toch ruim 100 van de 250 deelnemers, al zag je dat er op het grote voetbalveld niet aan af, én behalve degenen die vanmiddag een nat zwembad verkozen - zal ik ook eens iets proberen te bedenken wat slechts in de verste verte op een verslag van een schaaktoernooi lijkt. Dat geeft onze volgers op het Utrechtschaakforum misschien een reden om het draadje Euro Chess Tournament weer eens omhoog te halen (overigens hebben wij als organisatie besloten die naam te laten uitsterven sinds de Young Masters hebben afgehaakt).

Het V-toernooi - de foto's zijn nog niet droog - werd gewonnen door de Köller Boys, een gezelschap dat zijn naam ontleent aan Minicamping de Köller, fraai gelegen even ten noorden van het idyllische buurtschap Hertme, 5 kilometer verwijderd van de speelzaal. Meneer Aart en zijn vrouw staan er ook, met een klein tentje en twee fietsen, op een waarvan onze hoofdwedstrijdleider elke dag naar en van Borne peddelt. "Om mijn hoofd leeg te maken", zo verklaarde Aart desgevraagd. Ook als het regent.


Minicamping de Köller - Meneer Aart staat op plaats 22, de Köller Boys onder meer op de plaatsen 17 en 18

Maar vandaag was het droog. Het prachtige zomerweer is na één dagje weg geweest te zijn weer terug in onze contreien. Het is overigens bijna altijd mooi en vooral droog weer tijdens het ONJK - gisteren was een grote uitzondering. In de vijf jaar dat ik nu bij dit mooie toernooi betrokken ben kan IK mij slechts een of twee regendagen herinneren.

En het was vandaag Voetbaldag. Veel spelers zijn dan ’s ochtends al met hun gedachten bij de vele meters die ze ’s middags op het kurkdroge kunstgrasveld van BVV Borne mogen gaan afleggen, en houden hun kruit dus droog.

Het scorebeeld van gisteren herhaalde zich: Maarten (we hoeven zijn achternaam al niet meer te noemen) stond een half punt af, dit keer aan ratinghoogste Mollema (geen familie van Bauke) maar zijn vier achtervolgers wonnen ook niet. Hij lijkt deze groep dus gortdroog te gaan winnen, al wordt het pelotonnetje achtervolgers op deze manier wel steeds groter. Maarten kreeg wel bijna een waterval over zich heen.

In de perskamer werd Mollema's pionoffer 22...f4 met gejuich ontvangen, maar het vervolg 23...Te7 met evenzoveel boegeroep. Want waarom niet de ingeslagen weg vervolgd met 23...f3(!), waarna de wit nog een lastige verdediging tegemoet gaat? Thomas bevestigde dat dit  veel met de droog wegtikkende minuten te maken had: hij had er nog maar 18. Hij vergat daarbij even de increment, dus eigenlijk had hij er zelfs nog 25 en een half.

Wie het gisteren trouwens ook verre van droog hield was de onvermoeibare beheerder van sporthalcomplex 't Wooldrik. Echter, om een nogal plastische reden: hij had tot aan zijn oksel met zijn arm in een wc-pot gezeten om een complete rol pleepapier eruit te vissen. En dat was niet voor het eerst. Er gaan nu stemmen op om het wc-papier nog slechts op afhaalbasis, bij het Infopunt, ter beschikking te stellen.

Louise Beukema nam de leiding in het Meisjesklassement. Ze won van Quirine Naber, een van haar concurrenten, terwijl ook haar andere concurrenten punten verspeelden. Overigens is dit een nogal geijkte manier om ergens aan de leiding te komen - een andere manier is er namelijk niet. Minder droog dan dit kan ik het niet omschrijven.


De gezellige kantine van 't Wooldrik, met uitzicht op de ABC-zaal. Hier vloeit dagelijks veel vocht door vele droge kelen.

Zo, dit was dus een gortdroog verslag. Maar morgen zal er weer veel water naar de zee stromen.