EF/GH-Groep Dag 2

Ronde 2

Regobert Eijkelkamp

 Voor de start van de tweede ronde zijn er twee dingen veranderd. Vanaf vandaag gaan we proberen 22 draadloze borden live uit te zenden via onze website www.onjk.nl. In de rechterkolom zie je onderaan een kopje ‘live draadloos’. Leuk voor de ouders op de tribune of voor mensen thuis!

Gisteren hebben we ook gemerkt dat een aantal kinderen graag de partij wil noteren, ook al is dat niet verplicht. Het is dan best onhandig dat er geen cijfers en letters langs de randen van het bord staan. Daarom hebben we een creatieve oplossing bedacht met veel knip en plakwerk, zodat het nu voor iedereen die wil noteren in elk geval iets gemakkelijker is gemaakt.

Dan de start van de tweede ronde. De hoofdscheidsrechter vraagt nog een keer vriendelijk of niemand hele rollen WC-papier in de WC wil gooien, want dan raakt die verstopt. Best wel gek eigenlijk, want ik gooi thuis altijd hele WC rollen in het toilet en dat gaat best goed ;-)

Terwijl Lucas Nguyen verveeld rondloopt omdat zijn tegenstander nog niet is komen opdagen, komen de eerste kinderen hun wedstrijdbriefjes al inleveren. Tim Grutter is er als eerste bij, hij verslaat Santos Bril in een miniatuurtje. Op bord 19 verslaat de Duitse Lars ter Stal in 17 zetten Romke de Boer. Lars is het broertje van Sven, die gisteren in 12 zetten wist te winnen. Gelukkig kan Lucas Nguyen beginnen met schaken, want zijn tegenstander Arjuna Bertholee is aangeschoven.

Rond half tien staat er warempel een file bij de scheidsrechterstafel. De ene na de andere partij is afgelopen. De zaal ziet er ook al een stuk leger uit. Gelukkig voor de schakers blijft het wel rustig in de zaal, dat is eigenlijk wel een groot compliment voor iedereen waard!

En dan hebben we zowaar de eerste remise! Op het tweede bord spelen Sebastiaan Janse en Liam Vrolijk een afruilvariant van de Caro Kann en na 38 zetten besluiten beide spelers om de punten te delen. Noud van der Togt speelt een goede partij tegen Hugo Eijkelkamp en weet na 58 zetten te winnen.

Ondanks dat de spelers niet hoeven te noteren, zijn er toch spelers die het wel belangrijk vinden om dat toch te doen. Als de partij op bord 18 alweer enige tijd is afgelopen, komt een van beide spelers zijn notatieformulier inleveren bij de wedstrijdleider. Weliswaar stopt de notatie bij de derde zet, maar toch bedankt!

Intussen is het bijna tien uur en heeft Lucas Nguyen (zwart) zijn partij tegen Arjuna Bertholee (wit) op een haar na gewonnen. Na de 22e zet van wit is de volgende stelling ontstaan:

De zwartspeler speelt nu het verrassende 22…Te3!?. Op het eerste zicht lijkt het alsof de toren gewoon geslagen kan worden, maar dan loopt het slecht af voor wit. Bijvoorbeeld 23…fxe3 24.Dxe3!+ Dxe3 25.Tf1#. Misschien was de witspeler zo verbaasd over zwarts laatste zet, dat ze pardoes haar dame weggaf en de partij verloor.