EF/GH-Groep Dag 2

Ronde 3

EF/GH-groep, dag 2, ronde 3

Regobert Eijkelkamp

Bij het ingaan van de derde ronden zijn alle borden in deze groep live te volgen op internet. Omdat het om een test van DGT gaat wil het wel eens voorkomen dat een bord (of meerdere) uitvalt. Tijdens deze ronde zal ook blijken dat het systeem niet altijd in staat is om de snelheid te volgen waarmee de spelers hun zetten doen. Toch is het leuk dat je vanaf de tribune of zelfs thuis partijen kunt volgen.

De eerste partij wordt na 8 zetten beslist als Alisha Warnaar mat wordt gezet door Quinten Salamons. Dat is jammer, want ze begon uitstekend aan de partij. Niet lang daarna druppelen meer uitslagen binnen: Sven ter Stal wint in een korte partij van Levi Niels en Romke de Boer verliest van Hugo Eijkelkamp. Zij hebben zo snel gespeeld, dat ze aan het eind van hun partij allebei 53 minuten op hun klok hebben staan, 13 minuten meer dan waar ze mee begonnen!

Waar Tim Grutter vanochtend als eerste zijn partij won, was hij met de zwarte stukken tegen Eva van Harten minder succesvol. Beide spelers spelen de opening voortreffelijk en lange tijd staat het gelijk.

Na 16… De7 had Eva de partij kunnen beslissen met een mat in 3 zetten. Kun jij zien hoe? Het antwoord staat helemaal onderaan dit verslag. Eva speelt een andere zet en met degelijk spel weet ze probleemloos te winnen. Overigens complimenten voor de keurige notatie van Eva, op de 25e zet van zwart geeft ze op haar formulier zelfs nog een betere zet voor zwart (25…g6).

Als we een uur onderweg zijn, wordt er nog op 7 van de 27 borden geschaakt. Op bord 21 spelen Pascalle Monteny en Arjuna Bertholee tegen elkaar. Pascalle staat een dame voor en het ziet er naar uit dat zij deze ronde goede zaken gaat doen voor het klassement van meisjeskampioen tot en met 10 jaar. Ondertussen wordt op het eerste bord een pittige strijd gevoerd tussen Oele Dijkhuis en Jonas Hilwerda om de eerste plek in deze groep.

EFGH-D2-R3-1

Er zijn nog maar 16 zetten gespeeld en het bord staat behoorlijk vol. De zwartspeler is begonnen met een opmars van zijn g- en h-pion, maar wits stelling staat als een fort. Hetzelfde kan ook gezegd worden van de zwarte stelling. Ondertussen wordt er ook nog geschaakt op bord 5 tussen Siem van Dael en Colin Wouters. Het lukt Siem om de zwarte dame op te sluiten op f8 en voor Colin zit er niets anders op dan de dame af te ruilen tegen een toren. Niet veel later heeft Siem gewonnen.

Het is kwart over twee en de zaal is helemaal leeg. Of nee, toch niet, op bord 1 vechten Oele en Jonas nog steeds hun strijd uit. Ze geven elkaar helemaal niets cadeau en we zijn alweer bij de 59e zet aanbeland. Beide spelers hebben nog maar een paar minuten op de klok en de stelling is best ingewikkeld:

De witspeler heeft zojuist 59.Pc6 gespeeld en lijkt een pion te gaan winnen. Zwart weet zich echter op voortreffelijke wijze uit deze situatie te redden en met 59...d4 60.cxd4 Nxd4+ 61.Nxd4 cxd4 62.Kd1 d3 63.Ke1 d2+ 64.Kd1 Kd3!

De witte koning kan geen kant meer op en wit is gedwongen om een pionzet te doen. Met het vooruitzicht dat hij dan snel mat staat geeft Oele het op. Toch is het een hele goede prestatie van beide spelers!

Eva van Harten had snel kunnen winnen met 17.Bf7+ Rxf7 18.Qxh7+ Kf8 19.Qh8#.a