Dagverslagen groep A

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende partijen, interessante stellingen en leuke momenten. Dit jaar bestaat het redactieteam uit: Robin Bos (A-groep), Fons van Hamond (B-groep), Sake Jan de Boer (C-groep), Nadia Bloemendaal (D-groep) en Regobert Eijkelkamp (EF/GH-groep en de rubriek Bord 13).

Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom op Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Open Nederlands Jeugdkampioen 2013 t/m 20 jaar: Zyon Kollen

Zyon Kollen wist met een score van 7 uit 9 zijn titel Open Nederlands Jeugd Kampioen tot 20 jaar te prolongeren. Zijn concurrenten Adriaan de Jongh en Ricardo Klepke bleef hij een half punt voor. In de laatste ronde volstond remise aangezien Adriaan en Ricardo ook gelijkspeelden.

Vorig jaar had ik ook al de eer om Zyon te interviewen. Vooraf aan het toernooi had Zyon zelf niet zulke hoge verwachtingen, hij had een jaar wat minder geschaakt en in Dieren niet goed gespresteerd. Toch komt zijn titel niet als een verrassing, dit is de 5e keer dat Zyon het ONJK wint van de 10 keer dat hij mee heeft gespeeld. Zyon heeft het nooit makkelijk gehad om kampioen te worden, vandaag kwam hij goed weg met remise, maar ook vorig jaar toen hij de laatste ronde nog remise aanbood tegen Nick Maatman. Nick weigerde dit en verloor, waardoor Zyon alsnog kampioen werd.

Over zijn toernooi was hij in het begin erg tevreden. Zijn favorietenrol heeft hij weinig over nagedacht, je weet nooit hoe het toernooi gaat. De cruciale partij tegen Adriaan verloor hij, maar was zich er van bewust dat het kon gebeuren.

In de laatste ronde stond hij slecht tegen Daniël Zevenhuizen en hij moest remise aanbieden.

Zyon heeft het afgelopen jaar minder aan schaken besteed in verband met zijn examens. Nu de examens achter de rug zijn en hij geslaagd is traint hij 1 uur per dag. Tot vorig jaar was Frank Kroeze zijn trainer, maar dit is gestopt tijdens zijn examenjaar. Volgend jaar gaat Zyon alleen zelfstudie doen, behoefte aan en geld voor een trainer is er niet meer.

Komend jaar gaat Zyon Europese talen en culturen studeren in Groningen. Hij kiest hierbij om Frans te gaan studeren en eventueel een andere taal als Minor. Enkele weken terug is hij verhuisd naar Groningen en hij woont daar nu op kamers. Op de vraag wat hij met zijn prijzengeld gaat doen: “2 maand huur, haha.”

Zyon luistert in zijn vrije tijd graag naar klassieke muziek, een instrument spelen doet hij niet.

Het toernooi vond hij vorig jaar leuker, er zijn minder bekende gezichten en het toernooi is zwakker bezet. Dat laatste maakte het voor hem absoluut niet makkelijker, dat valt ook wel te zien aan zijn score. Vorig jaar werd hij nog kampioen met 7,5 uit 9. Om het toernooi leuker te maken zouden bijvoorbeeld de Mr. en Mrs. ONJK en de Wist-je-datjes weer ingevoerd kunnen worden. Hij heeft het idee dat het toernooi wat kleiner wordt, ook met de concurrentie van het toernooi in Vlissingen, waar veel jonge spelers meespelen om ervaring op de doen tegen sterke spelers. De keuze om aan het ONJK mee te doen en niet aan Vlissingen heeft er vooral mee te maken dat dit een thuiswedstrijd is. Zijn ouders wonen in Boekelo, een plaatsje in de buurt van Enschede.

Van de jonge jongens in de A-groep vindt hij het erg knap van dat deze mee kunnen komen. Bijvoorbeeld Kevin Nguyen, vorig jaar nog kampioen in de D, werdf nu 4e. In de hoofdgroep hebben ze meer concurrentie dan ze in hun eigen groep zouden hebben, ze kunnen hier veel leren.

Afgelopen jaar is Zyon met ESG Dr. Max Euwe kampioen geworden in de 1e klasse, volgend jaar speelt hij dus Meesterklasse.

De schaakambitie van Zyon is om ooit grootmeester te worden. Ondanks dat hij in Dieren en hier wat rating heeft verloren, wil hij volgend jaar Fidemeester worden. Met het schaken in Duitsland voor SK Nordhorn-Blanke stopt hij. De studie heeft in eerste instantie voorrang, mocht hij meer tijd hebben dan wil hij dit wel weer oppakken.

Volgend jaar is het nog niet zeker of Zyon zijn titel gaat verdedigen. Mocht hij niet meespelen dan gaat hij eventueel Vlissingen spelen of bij het ONJK wedstrijdleider worden of iets dergelijks.

Groep A - ronde 9

Het leek even erg spannend te worden om het kampioenschap, Zyon had een slechte stelling tegen Daniël Zevenhuizen. Ricardo kwam goed uit de opening tegen Kevin Nguyen en kwam in een beter eindspel.

Adriaan had een gelijke stelling tegen Casper Schoppen, hij was ook als eerste klaar; remise. Het was een beetje apart dat hij remise aannam, als Adriaan naar het bord van Zyon zou kijken, zou hij zien dat die minder stond en hij nog (gedeeld) eerste kon worden.

Van de topborden was Zyon als 2e klaar. Daniël had een betere stelling, deze werd wat minder en Zyon kwam goed weg met remise.

Ricardo was bij een overwinning gedeeld eerste, Kevin verdedigde sterk in het eindspel en ook dit werd remise.

Zyon is dus kampioen! Hij wist zijn titel te prolongeren en voor de 5e keer kampioen te worden bij het ONJK. Tevens was dit ook zijn 10e deelname voor de Tukker.

Persoonlijk had ik gehoopt op een spannender slot in de A groep, maar hier zullen we het mee moeten doen.

Gelukkig werden er onder de topborden nog leuke partijen gespeeld, anders wordt mijn verslag ook zo saai.

Op bord 4 won Tobias Dreisler van zijn medebuitenlander Patrick Wenninger. Met een combinatie won Tobias de dame van Patrick. Met deze overwinning eindigt Tobias verdienstelijk gedeeld 5e.

Bent Schleipfenbauer had in de versnelde draak een mooi torenoffer.

Jouke Bakker zal verrast zijn geweest na 16. … Tc3! 17. Tc1 bxc3 gaat niet vanwege 17. … Dxa3 en wit gaat mat 17. … Tfc8 18. Thd1 Txa3! 19. bxa3 Lc3 op de volgende zet komt Dxa3 en wit gaat mat.

Een goede manier om het toernooi af te sluiten voor Bent, die ook gedeeld 5e werd,  met een overscore van 1,49.

Joris Genee en Filip Boe Olsen speelden 73 zetten, Joris miste de winst in het eindspel.

62. Pe7+? Pxh6+! is winnend, 62. … Kf8 63. Pf5 Pc5 64. h6 en wit promoveert met mat.

Wouter Lardinois speelde een mooie aanvalspartij tegen de ongelukkig spelende Yme Brantjes.

20. Pxd5! Lxd5 21. Pg5 h6 22. Lxd5 en wit heeft zijn stuk met rente terug.

Wouter eindigt hiermee op een minscore van -1,55 en Yme zelfs op -2,89.

Maarten Smit beëindigde zijn toernooi met een leuke combinatie.

18. Lh6 Kf8 g6 gaat niet vanwege 19. f4 Pc6 20. fxg6 fxg6 21. Txg6! en zwart gaat mat over de witte velden. 19. Lxg7+! Lxg7 20. Txg7 Kxg7 21. Dh6+ Kg8 22. f6 met ontdekbaar mat.

De beste prestaties dit toernooi waren van Michael van der Voorden en Filip Boe Olsen. Ze scoorden respectieve 2,42 en 2,33. Vooral voor Filip is dit erg knap, hij is nog maar 10!

Filip Boe Olsen

Opvallend was dat Zyon en Adriaan, nummer 1 en gedeeld 2e, allebei een minscore hadden.

 

Zyon prolongeert zijn titel dus, voor Adriaan en Ricardo. Adriaan wist wel ongeslagen te blijven, hij wist van Zyon te winnen maar speelde 5 remises, wat hem de kop kostte. Zyon speelde slechts 2 remises en verloor dus van Adriaan. Ricardo heeft het goed gedaan, hij wist zowel Zyon als Adriaan een halfje af te snoepen en verloor alleen van Igor Damen.

We hebben dit toernooi, ondanks een minder sterk deelnemersveld dan de afgelopen jaren, veel mooie combinaties gezien. Dat maakt het leven van een verslaggever toch een stuk makkelijker.

Ik hoop jullie volgend jaar weer te zien!

 

Robin Bos

Groep A - ronde 8

Zyon gaat de laatste dag in als koploper, met 6,5 uit 8 gaat hij alleen aan de leiding. Hij wist zich goed te herstellen van zijn nederlaag vanmorgen.

Zyon speelde op bord 2 tegen de sterk spelende Jouke Bakker. Zyon stond na de opening al beter en won toen Jouke blunderde.

23. h4 Dxd5?? 24. Tc8! Jouke verliest zijn dame of toren en geeft op.

 

Ricardo en Adriaan, voor deze ronde medekoploper met Zyon, deelden de punten op het eerste bord. Ricardo speelde het dame-eindspel met een pion meer waarna Adriaan eeuwig schaak moest houden.

Patrick Wenninger won met wat geluk van Maarten Smit. In een dame-eindspel met een pion minder wist Patrick een vrijpion te creëren, door een misrekening van Maarten wist deze te promoveren.

Daniël Zevenhuizen won, net als vanmorgen, met een mooie combinatie.

Daniël heeft zijn stukken hier goed staan en de zwarte stelling is een bende. 25. Ph5! Dg6 26. Txe5 Dxh5 27. f4 Ph3+ de enige manier om geen stuk te verliezen 28. Lxh3 Dxh3 29. Tg5 en zwart wordt mat gezet.

Daniël Zevenhuizen

Een andere Daniel, Daniel Borkent, liet zich trucen door Joris Geene.

25. … Txc3! 26. Txc3 Pxe2+ 27. Dxe2 Dd4+ en wit blijft een stuk achter.

Bent Schleipfenbauer en Tobias Dreisler, beide een Duitse naam; het zijn een Nederlander en een Deen, speelden tot half 7 voordat ze de punten deelden. In de eindstelling kan Bent er nog voor kiezen om een eindspel te spelen met een kwaliteit meer, maar vond dit naar eigen zeggen te link.

Casper Schoppen ging tegen beter weten in remise uit de weg, wat resulteerde in een verliezend eindspel, wat Kevin Nguyen knap uittikte.

Filip Boe Olsen won knap van Kasper Wiegers, net als Yannic Husers van Wolf Mestrom.

Zyon gaat de laatste ronde in als koploper, met een half punt voorsprong op Adriaan en Ricardo. Gaat Zyon zijn titel verdedigen of komt er nog een verrassing?

Groep A - ronde 7

Het was een ronde met veel spektakel, de meeste mensen waren fris en fruitig na de vrije middag van gisteren. In de A groep zijn er geen gewonden gevallen bij het voetbaltoernooi, wel verliet Igor het toernooi; dit betekende een bye voor Dion Smink.

Winnaar van het voetbaltoernooi waren de Schaaknerds, in de finale wisten zij Spijkenisse te verslaan. Bij deze schakers, die blijkbaar nog een beetje konden voetballen, zaten Casper Schoppen, Joris Geene, Maarten Smit en Mathijs Jansen.

De schaaknerds

De partij waar het vandaag allemaal om ging was Adriaan de Jongh tegen Zyon Kollen, de nummer 1 en 2 geplaatst. Zyon stond voor de ronde een punt voor op Adriaan.

Adriaan speelde de opening sterk, kreeg voordeel na de opening en wist dit uit te bouwen.

29. Dc7! Adriaan brengt Zyon verder in de problemen 29. … Pf8 op Txc7 volgt 30. dxc7 Tc8 31. Txd7 en de dreiging Td8+ is niet meer te dekken. 30. Tdc1 d7! was meteen uit, begrijpelijk dat een mens dit kan missen 30. … Txc7 31. dxc7 Td2 32. Tf1 Zyon probeerde het nog even maar moest een paar zetten later opgeven.

 

Adriaan de Jongh

Met deze uitslag staan Adriaan en Zyon gelijk, 2 andere achtervolgers op Zyon waren Jouke Bakker en Ricardo Klepke, zij mochten uitvechten wie zich bij de koplopers kon melden.

Ricardo greep Jouke in een Franse opening direct bij de keel, de koning van Jouke lag onder vuur; Ricardo wist op zet 31 de klus te klaren.

Op het 3e bord speelde Tobias Dreisler en Casper Schoppen, 2 jonge jongens, een interessante siciliaan. Opvallend was dat Tobias op zet 18 bijna een uur minder had en slechts 10 minuten.

Tobias is iets te ambitieus en speelt 18. g6? Pd5! was een beetje voortzetten voor de Deen. Na bijvoorbeeld 18. … Pxd5 19. exd5 Ld7 is het wel het goede moment om g6 te spelen. 18. … d5! Casper kiest voor de thematische tegenstoot door het centrum. 19. h6 fxg6 20. hxg7 d4 de witte aanval is weg en zwart wint een stuk. Tobias probeerde het nog tot zet 36 alvorens hij opgaf.

Casper speelt een goed toernooi, met een 4e klassering en een overscore van 1,37 maakt hij het de top lastig.

Patrick Wenninger moet zich verrekend hebben tegen Kevin Nguyen, hij gaf een stuk om een toren in de penning te zetten. Deze penning werkte niet en Kevin kon het punt bijschrijven.

Wouter Lardinois speelt tot nu toe een matig toernooi met een TPR van 1650, vandaag had hij dit goed kunnen maken op het 4e bord.

19. Pxe7! is hier winnend 19. … Dxe7 20. Lxb7 Dxb7 21. Dxf6 wit wint materiaal en de zwarte koning blijft zwak. Na 19. Lxb7 Dxb7 20. Pxe7 Dxe7 21. Dxf6 staat wit een pion voor, maar het werd later helaas remise. Bent komt hier goed weg.

Daniël Zevenhuizen speelt geen goed toernooi, met een kleine minscore wist hij vandaag wel Filip Boe Olsen te verslaan. Met een fraaie combinatie over de zwarte velden staat Daniël weer in de top 10.

Yme Brantjes speelt niet het toernooi van zijn leven, als nummer 4 geplaatst had hij vast verwacht meer punten te halen dan 3 uit 7, dit betekend een minscore van 2,35 voor hem. Vandaag kwam hij niet verder dan remise tegen Steven de Wilde.

Na 7 ronden zijn er 3 koplopers en is de spanning weer terug! Adriaan, Zyon en Ricardo, ook de nummer 1, 2 en 3 geplaatst, strijden om de titel Open Nederlands Jeugd Kampioen tot 20 jaar. Vanmiddag heeft Ricardo wit tegen Adriaan en Zyon wit tegen Jouke; ik ben benieuwd!

Groep A - ronde 6

Vandaag de 6e ronde, slechts één ronde, vanmiddag is het voetbaltoernooi. De meeste partijen waren al vrij vroeg klaar, na 2,5 uur spelen waren er nog maar 5 partijen bezig. De meesten zullen hun krachten gespaard hebben voor het voetbaltoernooi.

Het werd een ronde met veel offers op de topborden, vooral de torens waren populaire slachtoffers.

Het eerste torenoffer kwam van een Deen.

17. … Txb2! de witte stelling stort helemaal in 18. Kxb2 Tb8+ 19. Kc1 Dxa3+ 20. Kd1 Da1+ 21. Dc1 Dxc3 zwart heeft voor zijn toren nu een stuk en flinke compensatie, 4 zetten later gaf wit op.

 

Ricardo moet op hebben gelet bij dit bord, hij eerst offerde eerst een stuk tegen Casper Schoppen.

Casper lijkt hier zijn stelling weer op orde te hebben, maar niets is minder waar na 22. Txe6! het 2e offer en de koning wordt in het midden mat gezet 22. … Kxe6 23. Te1+ Kd6 24. Dxf7 Tge8 Ricardo ging nog een keer heen en weer met Dg6+ - Df7+, dacht nog een kwartier na maar vond de winst. 25. c5+! bxc6 weerhoud de zwarte dame van meeverdedigen. 26. Df4+ Pe5 27. Txe5 Kd7 28. Lf5+ en zwart loopt mat.  

Ricardo Klepke

 

Zyon behield zijn koppositie met een overwinning op Patrick Wenninger. In een Caro-Kann won Zyon een pion en won het eindspel gemakkelijk.

Igor Damen heeft zijn laatste partij gespeeld, hij gaat morgen op vakantie. 6 ronden speelde hij mee zodat er een even aantal over bleef. Vandaag wist hij weer te winnen, nu van Kasper Wiegers, en eindigt op 4 uit 6 en een flinke overscore.

Pieter Verhoef had geen prettige morgen tegen Adriaan de Jongh. Adriaan zette zijn stukken beter neer en wist de dame in te sluiten van Pieter.

30. ... f5 31. Dg5 Th5 de dame is ingesloten en de stukken kunnen in het doosje.

Jouke Bakker speelt ook mee in de top, hij won na een fout van Kevin Nguyen en kwaliteit en een pion. Na 40 zetten moest Kevin opgeven.

Enkele opvallende uitslagen waren de overwinning van Bent Schleipfenbauer op Yme Brantjes, Filip Boe Olsen won van Daniel Borkent en Yannic Husers won van Zhi Yang Fan.

Zyon heeft nu een vol punt voorsprong op 3 belagers, Adriaan, Ricardo en Jouke. Morgen een cruciale ronde; Adriaan heeft wit tegen Zyon. Loopt Zyon uit of wordt het nog spannend? We gaan het morgen meemaken!

Groep A - ronde 5

We zijn over de helft, de ranglijst begint vorm te krijgen en er is een goed beeld van de titelkandidaten. Zyon Kollen en de jonge Casper Schoppen zijn nu de te kloppen mannen, of man en jongetje.

Adriaan herstelde zich sterk van zijn 3 eerdere remises, Daniël Zevenhuizen was het slachtoffer.

20. Tad1! wit komt nu binnen op de 7e rij. 20. … Lc6 21. Lxc6 Dxc6 22. Dd7 Lb4 23. Dxc6 bxc6 24. Pe4 er lijkt nog niet zoveel aan de hand, maar wit dreigt bijvoorbeeld 25. c3 Le7 26. Td7. Zwart koos er voor om gelijk de stukken in het doosje te doen.

Casper Schoppen wist na zijn verliespartij vanmorgen vrij gemakkelijk te winnen van Igor Damen. In de opening verslikte Igor zich waardoor Casper een sterke aanval kreeg via de a-lijn. Casper won een pion en Igor gaf op.

Zyon wist weer te winnen en komt hiermee op 4,5 uit 5. Kasper Wiegers hield lang stand, in het eindspel won Zyon met een kleine kwaliteit meer. Zyon was zelf nog even bang voor remise, als hij de toren had gewonnen ten koste van zijn laatste pionnen had hij misschien een probleem; Zyon kan namelijk niet mat zetten met paard en loper.

Ricardo Klepke offerde in de opening een pion voor compensatie, dat kreeg hij ook.

17. Txd7! de penning is dodelijk 17. … Txd7 18. Td1 Ld6 19. Lxd7+ Dxd7 na Kxd7 komt 20. Dxf7+ en heeft wit een beter eindspel vanwege de pionnenstructuur en de betere loper 20. Da8+ Dd8 21. Dxd8+ en wit blijft een stuk voor.

Jouke Bakker won na 20 zetten van Maarten Smit, laatstgenoemde zette zijn stukken niet zo handig neer wat hem 2 pionnen kostte.

 

 

De pion op d5 staat gepend, Steyn de Lange heeft hier een leuke oplossing voor met 15. … Pd4! 16. Lxd4 exd4 17. Lxd5 Dxd5 18. Pf6+ Lxf6 19. Dxe8+ zwart heeft een kleine kwaliteit meer en een fantastisch loperpaar, waar Yang Zhi Fan even later mat mee werd gezet.

Kevin Nguyen speelde een sterke partij tegen Yme Brantjes, in het toreneindspel had Kevin 2 verbonden vrijpionnen die te sterk bleken voor Yme.

Patrick Wenninger, de enige Duitser in deze groep, won van Joris Geene, het ratingverschil was hier 160 punten en Patrick heeft een overscore van 1,55.

Opvallend was dat Filip Boe Olsen ondanks zijn 10 jaar wéér tegen een leeftijdsgenoot speelde. Eerder moest hij al tegen Casper en nu tegen Wolf Mestrom. Deze keer wist Filip wel te winnen. Er spelen maarliefst 6 talenten onder de 13 mee in de A groep.

Vermeldenswaardig blijft het presteren van Michael van der Voorden, vanmiddag won hij weer van een sterkere speler en heeft nu een overscore van 1,95!

 

Michael van der Voorden

Zyon dus nog de koploper, met achter zich Casper op een half punt achterstand. Op de gedeeld 3e plek staan nog 5 mensen. Morgen de duels Zyon - Patrick en Ricardo - Casper, spanning alom!

Groep A - ronde 4

Casper Schoppen, koploper na 3 ronden, speelde met zwart tegen de regerend kampioen, Zyon Kollen. In een Scheveninger koos Casper er voor om niet te rokeren, dit kwam hem duur te staan.

 

De laatste zet van Casper was 15. … Pb6?! Zyon toont lef en pakt de pion 16. Dxb4 Ped7 na 16. … d5 komt 17. Pxe6! fxe6 18. Dxb6 Dxb6 19. Lxb6 en wit blijft een pion voor. 17. g6 d5 18. gxf7+ Kxf7 19. Da5 de zwarte koning is niet veilig, wit heeft een pion meer en de witte stukken staan beter. Casper verdedigde zich taai en Zyon maakte het met een mooie matje af.

 

Na 39. … Kxa5 40. b4+ Kb5 41. Ld3+ Ka4 42. b3# 1-0

Opvallend zijn de prestaties van Igor Damen, hij besloot op het laatste moment nog om mee te spelen in Borne, zodat er geen bye zou zijn. Inmiddels heeft hij 3 uit 4 met onder andere remise tegen Adriaan en een overwinning op Ricardo Klepke, nummer 3 geplaatst.

De zwarte aanval stelt hier eigenlijk niet veel voor, terwijl de witte aanval erg kansrijk is. Igor heeft de controle over de meeste zwarte velden 29. h6! g6 30. h7+ Pxh7 31. Th1 en wit dreigt mat met 32. Txh7 Kxh7 33. Lf6 met ontdekbaar mat. Na 31. … Pxg5 32. Dxg5 en zwart gaat ook mat over de zwarte velden.

Igor Damen

Adriaan de Jongh kwam voor de 3e keer niet tot winnen. Tegen Jouke Bakker gaf hij een kwaliteit voor uiteindelijk 2 pionnen. Het werd een eindspel loperpaar en 2 pionnen tegen toren en paard. Adriaan kreeg nog goede winstkansen met 3 vrijpionnen maar het werd remise.

Kasper Wiegers won van Joris Geene en mengt zich ook bij de top.

Patrick Wenninger, een jongen uit Duitsland, en Maarten Smit wisten op de liveborden knap remise tegen spelen respectieve Daniel Borkent en Yme Brantjes, ondanks de ratingverschillen van meer dan 200 punten.

Op bord 7 speelden de 2 Deense talenten tegen elkaar; Filip Boe Olsen tegen Tobias Dreisler.

Tobias eindigt de partij hier met een leuke slotzet; 43. … Pe3 het paard pakken was natuurlijk te makkelijk geweest. 44. Txe3 enige zet Dxe3+ 45. Kh2 Dxd2 0-1

Michael van der Voorden heeft momenteel de hoogste overscore, één van +1,34. Dit behaalde hij door een overwinning en 2 remises tegen spelers met hogere ratings.

Met ingang van de 5e ronde hebben we een nieuwe koploper; Zyon Kollen. Casper Schoppen, Igor Damen en Kasper Wiegers zijn de verrassende achtervolgers. 

Groep A - ronde 3

Na de middagronde hebben we nog 1 speler aan kop; Casper Schoppen. Zyon en Adriaan kwamen beide niet tot winnen, Adriaan kwam zelfs nog flink in de problemen tegen Igor Damen, maar laatstgenoemde koos voor eeuwig schaak.

Igor heeft zojuist zijn pion geofferd op c4, en kiest hier voor eeuwig schaak met 26. … Pf4+ na 27. gxf4 gaat wit mat of verliest hij zijn dame na 27. … Lxf3+ 28. Kxf3 (of 28. Pxf3 Dxc4) Dg4#.

Igor heeft in plaats van eeuwig schaak een sterke voortzetten met 26. … Lxf3!+. Weer kan er niet genomen worden met het paard; 27. Kxf3 Dg4+ 28. Kg2 h4! zwart heeft een pion minder maar een sterke aanval, bijvoorbeeld na 29. f3? Pf4+ 30. Kh1 hxg3! en wit gaat mat. Een gemiste kans voor Igor.

Ricardo en Zyon hielden elkaar in evenwicht in een gecompliceerde partij.

De manier waarop Casper de leiding pakte was erg professioneel. Na de opening wist hij licht voordeel te krijgen tegen Daniel Zevenhuizen en drukte hem langzaam van het bord. Een partij die zeker de moeite waard is om na te spelen!

Yme Brantjes wist al snel Robin Wooter te verschalken.

 

De laatste zet van wit was 13. Pd4? Pg4! wint een stuk, wit gaf gelijk op.

Yme Brantjes

Kasper Wiegers en Jouke Bakker hielden elkaar in evenwicht. Kasper had de hele partij voordeel, maar Jouke verdedigde taai.

Morgen staat het duel Zyon tegen Casper op het programma.

Groep A - ronde 2

In de 2e ronde viel er vrij weinig te beleven; veel partijen waren snel klaar en nauwelijks mooie combinaties. Gelukkig was er nog genoeg om over te schrijven.

Tijdens de partijen was er veel kabaal van een soort ventilatiesysteem wat zorgde voor wat onrust.

Na 2 ronden zijn er nog 3 spelers met 100%, Zyon Kollen, Ricardo Klepke en Casper Schoppen.

Adriaan de Jongh moest zijn eerste halfje afstaan. Daniel Borkent speelde een sterke partij en Adriaan wist niks te forceren in het gelijke eindspel.

Zyon speelde een goede partij tegen de nog jonge Kevin Nguyen.

 

De stukken van Zyon staan hier beter dan die van Kevin en hij maakt hier gebruik van; 22. Dxe7 Txe7 23. Td8! Lh6+ 24. Kb1 Kg7? 25. Lc5! 1-0

Zyon Kollen

Ricardo Klepke won ook zijn 2e partij, in een op het oog lastig dame-eindspel, wist hij Pieter Verhoef snel een pion af te snoepen en dames te ruilen, om het resterende eindspel te winnen.

Jouke Bakker wist al snel Wolf Mestrom, die gisteren verraste, over de knie te leggen. In een gelijkwaardige stelling overzag Wolf dat veld e2 gedekt stond, wat hem een toren kostte.

Joris Geene won na 15 zetten van Rick Kompaan, de dame van Rick kwam in de problemen in het midden van het bord, wat hem de partij kostte.

Op bord 9 speelden de nummer 4 en 5 geplaatst tegen elkaar, een beetje apart voor een 2e ronde, maar ze lieten beiden punten liggen in de eerste ronde.

Michael van der Voorden wist lang stand te houden tegen Casper Schoppen.

In deze stelling lijkt wit alles onder controle te hebben. Casper weet hier creatief toch voordeel te krijgen met 42. … Txb4! Met dit kwaliteitsoffer komen de zwarte vrijpionnen tot hun recht. 43. cxb4 Tb8 44. Td4 Rxb4 45. b3? lijkt sterk, maar Casper rekent het goed uit. 45. … Txb3 46. Txb3 cxb3 47. Tb4 e3 48. Kg3 d4! de pointe 49. Txd4 b2 50. Tb4 Pe4+ en de koning kan niet naar f3 vanwege 51. … b1=D 52. Txb1 Pd2+. Zwart promoveert en houdt een winnende stelling over.

 

Op zet 15 heeft Yme al flink wat activiteit gecreëerd. Na 14. … Lf5? maakt Yme het fraai af. 15. Pe3! en het gepende paard wordt een probleem. Na bijvoorbeeld 15. … Le6 16. Td3 en de zwarte stukken kunnen niks terwijl wit rustig de druk opvoert op d7.

Opvallend was de remise op bord 12, ondanks het ratingverschil van meer dan 400 punten tekende Yannic Husers en Bent Schleipfenbauer op zet 25 de vrede.

Een ronde met weinig verrassingen en één verliezer; Adriaan de Jongh. Hij moest in de 2e ronde al een halfje toegeven op zijn grote concurrent. Vanmiddag de mogelijkheid om zich te herstellen.

Groep A - ronde 1

We zijn van start! In de A groep zijn er van te voren 2 topfavorieten aan te wijzen, Adriaan de Jongh (2251) en Zyon Kollen (2225). Het gat met de nummer 3 geplaatst, Ricardo Klepke (2007), is meer dan 200 punten, we zullen zien hoe deze spelers met hun favorietenrol omgaan. Zyon heeft wel ervaring met het winnen van het ONJK. 2 maal werd hij kampioen in de C, eenmaal in de B en afgelopen jaar wist hij ook de A te winnen. Adriaan wist deze titel nog niet eerder op zijn naam te schrijven.

Er spelen helaas geen dames mee dit jaar, waar het er vorig jaar nog 1 was kan er nu geen damesprijs uitgereikt worden.

Wolf Mestrom (11 jaar) wist op bord 4 te verrassen tegen Yme Brantjes. Na de opening leek Yme de betere stelling te hebben, maar Wolf had een mooie truc.

 

22. Th7+ Kf6 23. Te5! De zwarte koning staat nu gevangen op f6 en zwart kan Pe4 niet meer voorkomen. Na 23. … Tad8 24. Ke2.

Op bord 10 was een aparte partij, wit heeft 2 pionnen meer maar zwart weet alsnog compensatie te creëren.

De laatste zet van Rick was 13.f3? Igor is scherp met 13. … Tb8! 14. fxg4 Wit accepteert het stukoffer 14. … Tb4 15. Dd3 Txd4! 16. Db5 Na 16. Dxd4 Lg3+ en de witte dame gaat verloren. Zwart staat opeens gewonnen, de witte koning staat in het midden en kan niet meer in veiligheid komen.

Daniël Zevenhuizen speelde met zwart een strakke partij tegen Patrick Wenninger. Na de Koningsindische opening zette Daniël een goede aanval op en won met een truc.

  18. … Pxe4 19. Dxe4 Lf5 20. De3 Txc3! Met opgave.

Op bord 7 was de partij tussen de 2 jongste deelnemers in de A groep. Casper Schoppen (11) tegen Filip Boe Olsen (10), deze partij had ook gespeeld kunnen worden in de D groep! In een Caro-Kann kreeg Casper een licht betere stelling en wist met een combinatie te winnen. Op zet 28 had Casper de winst al naar zich toe kunnen trekken.

28. Kc2! Hiermee is de zwarte toren ingesloten en moet Filip een kwaliteit geven.

Casper en Filip

Tobias Dreisler offerde een stuk voor aanval, maar kreeg hier slechts eeuwig schaak voor. De winst werd hier nog wel gemist.

23. Lxf5! cxd4 24. Df4 Dc6 25. Lxh7 genoeg voor eeuwig schaak, 25. Dg4+! of 25. e6! zijn winnend. e6 is misschien wel de mooiste, het onderbreekt de 6e rij voor de dame om te verdedigen. Bijvoorbeeld na 25. … dxe6 26. Lxh7+ Kxh7 27. Dxf7+ Kh6 28. Tf6+! Lxf6 29. Dxf6+ Kh7 30. Pg5+ en zwart loopt mat. Een gemiste kans voor onze Deense vriend van 13.

Beide topfavorieten maakte geen fout, zowel Adriaan als Zyon wisten te winnen. Joris en Bent wisten lang stand te houden maar moesten beiden capituleren. Eens kijken hoe ze het morgen doen.