Dagverslagen groep B

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende partijen, interessante stellingen en leuke momenten. Dit jaar bestaat het redactieteam uit: Robin Bos (A-groep), Fons van Hamond (B-groep), Sake Jan de Boer (C-groep), Nadia Bloemendaal (D-groep) en Regobert Eijkelkamp (EF/GH-groep en de rubriek Bord 13).

Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom op Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

De B-kampioenen

(Tekst en foto's: Fons van Hamond)

Louise Beukema


Vier van de vijf Beukema's: Chris, Jasper, Louise en Constantijn (Stephan deed niet aan dit ONJK mee)

Zo op het oog zou je het niet zeggen, maar Louise Beukema is een heuse Belgische. Althans, ze heeft een dubbele nationaliteit. Ze is in Nederland geboren en op zeer jonge leeftijd verhuisd naar België. Louise spreekt dan ook met een duidelijk Vlaamse tongval.
Dat is even wennen als je haar mag interviewen in een soms rumoerige perskamer tijdens een schaaktoernooi in Twente, waar je verder uitsluitend Nederlands hoort - op hier en daar een flard Azerbeidjaans na. Dat, gecombineerd met het gegeven dat ze ook nog wat aarzeland en niet erg luid spreekt, maakt dat haar eerste zinnen, waarin ze de ins en outs van die nationaliteitskwestie uit de doeken deed, niet 100% betrouwbaar in mijn geheugen zijn opgeslagen. Dus als u haar tegenkomt moet u het haar nog maar eens vragen, want ze is een vriendelijk en welopgevoed genoeg mens om het nog een keer uit te leggen.

Louise Beukema is 16 jaar en tweedejaars B-speelster. Ze is geboren in Nederland en heeft de eerste jaren van haar leven in Amstelveen gewoond, daarna verhuisde het gezin naar België. Ze woont nu in Schoten, een middelgrote gemeente in de provincie Antwerpen. Ze is in Brasschaat begonnen met schaken maar speelt bij Nuvema STB (voorheen D4) in Oosterhout. Training krijgt ze van Petra Schuurman, en van Frank Erwich.

Op haar erelijst prijken diverse deelnames aan het Belgisch Jeugdkampioenschap. Daar is ze een paar keer 2e en 3e geworden; één keer eindigde ze als 1e maar de titel was niet voor haar weggelegd omdat ze toen nog niet de Belgische nationaliteit had. In 2011 mocht ze meedoen aan het WK Jeugd t/m 14 jaar in Brazilië.

Louise leerde het spelletje van haar opa en vader. Ze schaakt eigenlijk nooit met haar broers, die vind ze te goed en misschien ook wel te fanatiek. En daarmee zijn we bij de bottom line van Louise Beukema: ze heeft zoveel andere interesses, hobby's en ambities dat het schaken duidelijk op het tweede plan komt. Ze speelt toneel, zit op acrogym en, daar doet ze niet geheimzinnig over, ze staat ook nog ingeschreven bij een modellenbureau (als je haar Googelt zie je haar naam onder het kopje modellennet.be). Ze zit in de zesde klas van het Koninklijk Techniek Atheneum in Brasschaat. Wat ze na het eindexamen wil gaan doen weet ze nog niet.

Drie van haar vier broers speelden ook mee in Borne. Chris scoorde 4,5 uit 9 in de C-groep, Jasper won de D-groep met 13 uit 13(!) en Constantijn haalde 7 uit 13 bij de GH-tjes. Met z'n allen en moeder logeerden ze tijdens het ONJK in het Natuurvriendenhuis in Bornerbroek.


Maarten van Harten

Maarten van Harten anno 2012
Maarten van Harten anno 2013

Aan deze twee foto’s te oordelen is er weinig aan Maarten veranderd. Maar zodra we van wal steken merk ik dat er toch een ander mens tegenover mij zit. Blijkbaar is er in dat levensjaar het nodige met Maarten, of in ieder geval met zijn table presence gebeurd. Maakte hij vorig jaar tijdens het interview nog een wat schuchtere indruk, nu zat er een zelfverzekerde jongeman tegenover mij; beperkte hij zich vorig jaar tot het op zachte toon en niet uitvoeriger dan nodig beantwoorden van mijn vragen, nu werden al mijn vragen vlot en uitgebreid beantwoord, soms bijna voordat ik ze gesteld had.

Maarten gaat komend schooljaar naar 6 VWO, hij heeft “een paar klassen overgeslagen”. Na dat jaar wil hij een ‘tussenjaar’ gaan doen, hij weet nog niet of en wat hij wil gaan studeren.
Hij heeft inmiddels definitief het judo verruild voor het roeien, bij Die Leythe. Niemand minder dan oud Olympisch kampioen Ronald Florijn, ook een ex-judoër, heeft Maarten tot het roeien overgehaald. Roeien is misschien nog wel belangrijker voor Maarten dan schaken, althans hij is fanatiek en traint meerdere keren per week. En dan is er natuurlijk nog de school, die gaat voor alles.

Training krijgt hij nog steeds van Frank Erwich (individueel) en hij volgt KNSB-stertraining in de groep van Jop Delemarre, zes intensieve bijeenkomsten per jaar. Maarten speelt in de Promotieklasse van de Leidse schaakbond bij Op Eigen Wieken, hoofdzakelijk omdat hij de zaterdagen vrij wil houden voor roeiwedstrijden. Komend seizoen gaat hij in Philidor Leiden 2(~) spelen.

Hij kreeg al vrij vroeg in het toernooi het gevoel dat hij ook het B-kampioenschap weleens zou kunnen winnen. Niet zo’n heel rare gedachte als je de op een na hoogste rating van de groep hebt en een aantal sterke leeftijdgenoten niet in Borne van de partij blijken te zijn. Maarten heeft wel een idee hoe dat komt: “Je ziet dat veel sterke jongere spelers zich ingeschreven hebben voor de A-groep. Casper Schoppen bijvoorbeeld, Kevin Nguyen, Joris Geene. Eigenlijk is dat niet goed voor het toernooi. Niet alleen worden de lagere groepen daardoor zwakker, maar de A-groep zelf wordt dat ook, want het schrikt potentiele deelname van toppers aan de A-groep af omdat die geen zin hebben ratingpuntjes in te leveren bij de vaak underrated jongeren in de A-groep.”
En Maarten wil nog wel een gratis advies kwijt aan de organisatoren van het ONJK: “Daarnaast loopt volgens mij de laatste jaren de deelname aan de hogere groepen terug omdat de oudere jeugd de locatie niet meer zo chill vindt.”

Toch ging het op het schaakbord allemaal niet zo soepel en overtuigend, bevestigt Maarten de indruk van de verslaggever. Zie bijvoorbeeld de partij tegen Jaspers Zwirs uit de derde ronde. “Ik heb gewoon hier en daar geluk gehad”. En over het bizarre kadootje van Veron Roesink in de voorlaatste ronde, een waar helpmat in 2, zullen we het maar niet meer hebben.

Een van zijn betere partijen vond Maarten die tegen Tibo Maes (ronde 2). “Na een voorbereide Najdorf kwam ik slecht te staan, ik was niet helemaal scherp, maar ik vocht goed terug. In het algemeen win ik de laatste tijd meer partijen op mentaliteit. Je hoeft niet altijd zelf goed te spelen, je kunt je tegenstanders ook fouten laten maken. Ik win ook niet vaak in de opening.”
“De laatste ronde tegen Wessel (Braggaar - red), een clubgenoot van mij, was ook niet makkelijk. Wessel wilde winnen, dan zou hij gedeeld eerste zijn. Ik had genoeg aan remise, maar op remise spelen werkt meestal niet.”

Broertje Lucas en zusje Eva doen ook weer mee aan het ONJK. Samen met moeder logeren de Van Hartens in een appartement in park Bad Boekelo, waar ook 12 clubgenoten bivakkeren.

In 2012 won Maarten de C-groep, ik heb het al vaak gememoreerd. Dat was precies op de dag dat hij 14 jaar werd. In 2012 versloeg ik de C-groep en mocht ik hem dus voor het eerst interviewen.

In 2013 won Maarten de B-groep, precies één dag voor hij 15 werd. Curieus overigens: in één levensjaar 2x Open Nederlands Jeugdkampioen worden.

In 2014 valt de laatste dag van het ONJK precies 2 dagen voor Maartens 16e verjaardag. Zie ik hem dan als winnaar van de A-groep tegenover mij?

Groep B - ronde 9

Het ONJK-persbericht na de laatste ronde begon met de volgende alinea:
“De strijd om het Open Nederlandse Kampioenschap schaken voor de Jeugd (ONJK) bleef tot in de allerlaatste ronde spannend. In de Bornse sporthal ’t Wooldrik schaakten zaterdag ruim 250 jeugdschakers verdeeld over acht nationaliteiten nog één keer tegen elkaar. Er waren dan ook niet alleen Nederlandse winnaars, maar ook buitenlandse kampioenen te huldigen. De huldiging werd verricht door de heer P. ten Hoor [foto rechts] van de Bestuurscommissie voor Lichamelijke Opvoeding en Sport (BLOS) in de gemeente Borne.”

Welnu, dat het toernooi in het gastvrije Borne plaatsvond valt niet te ontkennen. Sterker nog, nu al staat vast dat wij jullie en hopelijk nog vele anderen volgend jaar weer in ’t Wooldrik te Borne terugzien. De mededeling daarvan tijdens de prijsuitreiking werd beantwoord met een spontaan applaus en gejuich van de deelnemers; blijkbaar heeft iedereen zich toch weer prima vermaakt. Zet 4 t/m 9 augustus 2014 dus maar vast in je agenda!

En dat van die 8 nationaliteiten klopt ook wel. Even snel opgeteld (Meneer Aart, die hopelijk ook een goede thuisreis vanuit Hertme heeft gehad - zal mij wel corrigeren als ik hier iets over het hoofd zie) waren dat 1 Rus, 1 Spaanse, 2 Denen, 2 Hongkong-ers (wie weet hoe je die lui wel noemt mag het zeggen), 9 Azerbeidzjani, 12 Duitsers, 19 Belgen en... 248 Nederlanders.

Maar dat van die ‘spanning tot het allerlaatst’, dat was in de B-categorie toch wat minder het geval. Maarten van Harten stond bij het ingaan van de laatste ronde een vol punt en een sloot weerstandspunten voor op de enige twee die nog roet in het eten konden gooien, Thomas Mollema en Wessel Braggaar. Hij mocht zelf tegen Wessel en kwam in die partij niet in gevaar. Daarmee werd Maarten, na vorig jaar de C-categorie met overmacht te hebben gewonnen, met 7½ uit 9 Open Nederlands Jeugdkampioen 2013 categorie B - precies één dag voor zijn 15e verjaardag! Zijn W-We was niet zo hoog als je bij zo'n score zou verwachten (+1,02, TPR 2076), maar dat kon ook moeilijk anders bij het grote ratingverval in deze groep. De 250 euro zullen in Leiden goed worden besteed.


Maarten van Harten (rechts) wordt in de organisatieruimte gefeliciteerd door de hoofdwedstrijdleider

Thomas Mollema (nog steeds geen familie van) stelde met een zege op Veron Roesink de tweede plaats (en ook nog een leuk zakcentje van € 150) veilig.

We komen erin op zet 34. De e-lijn is volgebouwd met zware stukken ter belegering respectievelijk dekking van de zwakke witte e-pion. Uit machtsvertoon laat Thomas deze een nog hele tijd in leven, pas als er ook nog een wit paard geparkeerd staat op a1 gaat de pion eraf. Op de volgende zet verschijnt een zwarte toren als een Paard van Troje op e3, aldaar het hart van de witte stelling doorborend [en omdat dit zo'n mooi plaatje is vergroten wij het net als in ronde 2 weer even uit]. Geheel in stijl wijkt die toren niet voor een speldenprikje van een paard maar rolt Thomas vervolgens de witte vesting rechtstreeks op.


Roesink - Mollema, stelling na 43.Pc2

43...g4! 44.Pxb4 gxh3 45.Kg1 Dxg2+(!) 46.Txg2 Txe1+ 47.Dxe1 Txe1+ 48.Kf2 hxg2 0-1

Wessel Braggaar werd met 6½ punt ongedeeld derde en de vierde plaats werd met 6 uit 9 gedeeld door een kwartet spelers: David Jongste, Quinten Ramacker (Bel), Jasper Zwirs en Myron Roesink..


Jasper Zwirs (rechts) - Marcel Mikeler"]

In het Meisjesklassement hadden we na de voorlaatste ronde dezelfde uitgangssituatie als in het Algemeen klassement: Louise Beukema stond een punt voor op twee achtervolgsters, Lisanne Waardenburg en Xadya van Bruxvoort. Deze twee speelden remise onderling remise, waardoor Louise de titel Open Nederlands Meisjeskampioen 2012 categorie C aan haar palmares mocht toevoegen. Haar remise tegen Quinten was theoretisch niet oninteressant. De beginzetten van de Spaanse Rabinovich-variant kwamen op het bord, maar waar 9.Te1 de hoofdvariant is (9...Lc5 10.Txe5+ Kf8) zette Quinten minder pretentieus voort met 9.d6. Dat wint weliswaar een pion, maar zwart heeft voldoende compensatie en bereikt makkelijk gelijk spel. Zo ook hier, op zet 25 konden de stukken definitief voor dit jaar in de doos.

De tweede plaats in het Meisjesklassement werd zusterlijk gedeeld door 4 van de 7 andere dames in de B-groep.

De op rating rode-lantaarndrager Menno Muller presteerde boven veler verwachting: met 4½ uit 9 en een W-We van +2,41 eindigde hij keurig in de middenmoot. Dat was tevens de hoogste overscore in de B-categorie, Menno mag dus een flinke ratingwinst tegemoet zien.

Groep B - ronde 8

Het verslag van ronde houd ik even heel kort, want ronde 9 is inmiddels een goed eind op weg en er zijn hier nog vele andere zaken die 'even' moeten worden afgehandeld.

Koploper Maarten liep een half punt uit. Niet omdat Veron op zet 26 zijn pion op a6 niet dekte - wits pluspion speelde verder geen rol. Maar wat er op zet 40 gebeurde tart werkelijk iedere beschrijving. Zwart speelde in plaats van 40...Kg8, waarna de partij in eeuwig schaak zal eindigen, van alle goden verlaten 40...Kh6?? en het is mat in twee: 41.Df8+ Kg5 42.h4#. Het staat echt op het notatieformulier, en vliegende tijdnood was het ook niet. Desgevraagd verklaarde Maarten dat het hem in dit toernooi inderdaad "niet tegenzit".

Louise Beukema voert nog steeds het Meisjesklassement aan. Weliswaar verloor ze hoofdzakelijk ten gevolge van een mislukt openingsexperiment (6.cxd5?!) van Wessel Braggaar [zie foto], maar haar concurrentes verloren ook.

Groep B - ronde 7

Met 21...Lxe4 begint een grote kaalslag in het centrum. Net als die achter de rug is mist Quinten 29.Lxg7!, waarmee hij een gezonde pion zou winnen (29...Kxg7 30.b3). Na 29.Le5 is er nog niks verknoeid, maar 32.Pxf7 is te optimistisch, want na 32.Dc8 heeft wit opeens een probleem. Er is niets beters dan dameruil en wat overblijft is een verloren eindspel.


Maarten van Harten: gebrek aan tegenstand...

Veron Roesink bereikte de ongedeelde tweede plaats door een overwinning op de Duitser Mikeler. Marcel, zoals die van voren heet bouwde weliswaar lichte druk op over de g-lijn tegen de zwarte K, maar het hergroeperen van zijn lichte stukken duurde zo lang dat Veron inmiddels de f-lijn en daarmee de gehele stelling in een ijzeren greep had. Na 36.Lf5?? staan er twee pionnen gepend: de zwarte op g6 (36...gxf5 37.Dg7 mat), maar helaas de witte op e4 ook (36...T8xf5 37.exf5 LxKh1). 

 

De remise waarmee David Jongste en Jip Damen elkaar en zichzelf uitschakelden voor een topklassering was er wel een met veel spektakel. Speel de partij nog maar eens na! Vanuit de diagramstelling staat wit een twintigtal zetten gewonnen, maar zwart blijft goed terugvechten en bereikt met hulp van wits tijdnood nog net de remisehaven.

Louise Beukema liep uit in het Meisjesklassement. Ze heeft nu een vol punt voorsprong op Lisanne Waardenburg en 1½ op Dewi Vermeulen en Villa Siu.

Groep B - ronde 6: een gortdroog verslag

Na het doorwrochte betoog van Sake Jan over de relatie tussen schaken en voetbal, wat jullie natuurlijk allemaal helemaal gelezen hebben, behalve degenen die aan het ONJK-voetbaltoernooi meededen, en dat betrof toch ruim 100 van de 250 deelnemers, al zag je dat er op het grote voetbalveld niet aan af, én behalve degenen die vanmiddag een nat zwembad verkozen - zal ik ook eens iets proberen te bedenken wat slechts in de verste verte op een verslag van een schaaktoernooi lijkt. Dat geeft onze volgers op het Utrechtschaakforum misschien een reden om het draadje Euro Chess Tournament weer eens omhoog te halen (overigens hebben wij als organisatie besloten die naam te laten uitsterven sinds de Young Masters hebben afgehaakt).

Het V-toernooi - de foto's zijn nog niet droog - werd gewonnen door de Köller Boys, een gezelschap dat zijn naam ontleent aan Minicamping de Köller, fraai gelegen even ten noorden van het idyllische buurtschap Hertme, 5 kilometer verwijderd van de speelzaal. Meneer Aart en zijn vrouw staan er ook, met een klein tentje en twee fietsen, op een waarvan onze hoofdwedstrijdleider elke dag naar en van Borne peddelt. "Om mijn hoofd leeg te maken", zo verklaarde Aart desgevraagd. Ook als het regent.


Minicamping de Köller - Meneer Aart staat op plaats 22, de Köller Boys onder meer op de plaatsen 17 en 18

Maar vandaag was het droog. Het prachtige zomerweer is na één dagje weg geweest te zijn weer terug in onze contreien. Het is overigens bijna altijd mooi en vooral droog weer tijdens het ONJK - gisteren was een grote uitzondering. In de vijf jaar dat ik nu bij dit mooie toernooi betrokken ben kan IK mij slechts een of twee regendagen herinneren.

En het was vandaag Voetbaldag. Veel spelers zijn dan ’s ochtends al met hun gedachten bij de vele meters die ze ’s middags op het kurkdroge kunstgrasveld van BVV Borne mogen gaan afleggen, en houden hun kruit dus droog.

Het scorebeeld van gisteren herhaalde zich: Maarten (we hoeven zijn achternaam al niet meer te noemen) stond een half punt af, dit keer aan ratinghoogste Mollema (geen familie van Bauke) maar zijn vier achtervolgers wonnen ook niet. Hij lijkt deze groep dus gortdroog te gaan winnen, al wordt het pelotonnetje achtervolgers op deze manier wel steeds groter. Maarten kreeg wel bijna een waterval over zich heen.

In de perskamer werd Mollema's pionoffer 22...f4 met gejuich ontvangen, maar het vervolg 23...Te7 met evenzoveel boegeroep. Want waarom niet de ingeslagen weg vervolgd met 23...f3(!), waarna de wit nog een lastige verdediging tegemoet gaat? Thomas bevestigde dat dit  veel met de droog wegtikkende minuten te maken had: hij had er nog maar 18. Hij vergat daarbij even de increment, dus eigenlijk had hij er zelfs nog 25 en een half.

Wie het gisteren trouwens ook verre van droog hield was de onvermoeibare beheerder van sporthalcomplex 't Wooldrik. Echter, om een nogal plastische reden: hij had tot aan zijn oksel met zijn arm in een wc-pot gezeten om een complete rol pleepapier eruit te vissen. En dat was niet voor het eerst. Er gaan nu stemmen op om het wc-papier nog slechts op afhaalbasis, bij het Infopunt, ter beschikking te stellen.

Louise Beukema nam de leiding in het Meisjesklassement. Ze won van Quirine Naber, een van haar concurrenten, terwijl ook haar andere concurrenten punten verspeelden. Overigens is dit een nogal geijkte manier om ergens aan de leiding te komen - een andere manier is er namelijk niet. Minder droog dan dit kan ik het niet omschrijven.


De gezellige kantine van 't Wooldrik, met uitzicht op de ABC-zaal. Hier vloeit dagelijks veel vocht door vele droge kelen.

Zo, dit was dus een gortdroog verslag. Maar morgen zal er weer veel water naar de zee stromen.

Groep B - ronde 5

De woensdagmiddagronde. Na deze ronde is meer dan de helft van de partijen in het ONJK 2013 gespeeld en komt er tekening in de strijd. De mannen worden van de jongens gescheiden en de vrouwen van de meisjes.

Thomas M. bedacht een sterk kwaliteitsoffer tegen Jip Damen: 23.Lxc5. Behalve twee pionnen levert dit ook een reus van een paard op, dat op f6 een eind maakt aan alle zwarte hoop.

Maarten speelde een rustige remise maar gaat nog wel ongedeeld aan de leiding, achtervolgd door een viertal met 4 punten.

Over meisjes gesproken: op het ONJK wordt ook in iedere categorie om een Meisjeskampioenschap gespeeld. Hoeveel meisjes doen er eigenlijk mee? Een lijstje: in categorie A... euhh, geen een, nul (0) van de 30 deelnemers. Is dit een record? Een trend?
In B zijn het er 8 van de 35 (waaronder een Belgische), in C 10 van de 58, in D 12/51, in EF 9/46 en GH 10/31.

In B-groep hebben wij dus het één na hoogste percentage. Hoe ziet dit meisjesklassement er na ronde 5 uit?

 6 Vermeulen, Dewi   3.5 NED F 1406 1688 +1.79 14.5 9.5 0 1 1 1 ½ 
10 Naber, Quirine    3.0 NED F 1447 1653 +1.22 14.5 10.0 1 1 0 0 1 
13 Waardenburg, Lisanne 3.0 NED F 1580 1667 +0.66 12.5 8.5 0 1 1 ½ ½ 
15 Van Bruxvoort, Xadya 3.0 NED F 1597 1580 +0.04 12.0 9.0 1 ½ 0 ½ 1 
16 Beukema, Louise   3.0 BEL F 1591 1467 -0.54 11.5 8.0 0 1 1 0 1 (foto)
23 Siu, Villa      2.0 NED F 1494 1551 +0.28 13.0 7.0 0 1 1 0 0 
25 Kootstra, Anneke   2.0 NED F 1002 1209 +0.68 12.0 6.0 0 + 0 1 0 
31 Reichardt, Monica  1.0 NED F 1454 1217 -1.56 12.0 4.0 0 1 0 0 0

 

Groep B - ronde 4

De woensdagochtendronde. De hittegolf heeft ons land verlaten, buiten is het weer koud en de regendruppels staan op de ramen. De regen klettert op het dak van de sporthal, welk geluid nog net overstemd wordt door de airconditioning die dezelfde hittegolf ons noopte aan te zetten. Zo is ook dit cirkeltje weer rond.

Maarten van H. (zijn achternaam is voor wie mijn vorige verslagen heeft gelezen gesneden koek) verstevigde zijn koppositie in het toernooi. Hij deed dat dit middels een geijkte methode: zelf winnen terwijl 4 van zijn 6 achtervolgers een half of heel punt lieten liggen.

Er zijn veel verschillende manieren om dat laatste voor elkaar te krijgen. Omdat het weer en mijn stemming wat is omgeslagen, zal ik er hier een paar belichten.

Jasper Zwirs had natuurlijk de meeste kans op schade want hij mocht tegen de soevereine koploper. We komen erin na het stille zetje 25.Tf2.

Eerst verliest Jasper door een gevalletje overbelasting een pion: 25...Pd7!?, hoewel er nog niet veel aan de hand was. De slagenwisseling gaat verder: 26.Txd6 Txe3(!) (voor de jongere kijkers: 26...Lxd6 faalt op 27.Dxg7 mat) 27.Txd7 Dxd7. Hier gaat Maarten opeens in de fout met 28.Pxe3?, want Jasper kan hier met 28...Lc5 materiaal terugwinnen. 29.Lg4? lost de problemen niet op. Jasper trekt zijn dame echter terug naar het verkeerde veld: 29...De8 (29...Db5) om vervolgens verrast te worden door 30.d6!? En die verwarring was blijkbaar zo groot dat Jasper met 30...Dxe3? (30...Lxd4) in de fout gaat, want na 31...Lxe3 32.Lxc8 Lc5 33.Lg4 resteert er een verloren stelling.

Veron Roesink verslikte zich in een moeilijk dubbeltoreneindspel tegen Quinten Ramacker.

Maar je kunt ook beide tegelijk een half punt laten liggen: zo eindigde de partij tussen Erwin Kalle (foto) en Thomas M. in remise in een stelling waarin nog van alles mogelijk was.

Menno Muller, de enige 1000-minner van de B-groep, doet het tot nu toe heel aardig. Hij won voor de tweede keer, en staat nu op een keurige 50%.

Groep B - ronde 3

Na de derde ronde is er van de vijf 100%-ers nog maar één over. Maarten van Harten is de naam. Een vertrouwd beeld: vorig jaar stond ie ook al rond deze tijd bovenaan, zij het toen een groepje lager. Maarten won van de Duitser Marcel Mikeler. De Wolgagambietpion was al op zet 26 terugverdiend en 3 zetten later viel er een tweede witte pion af. Het resterende eenvoudig gewonnen toreneindspel werd omgezet in een nog eenvoudiger gewonnen pionneneindspel, exit Germany.

Een andere buitenlander, de Belg Quinten Ramacker, gooide wel roet in het Nederlandse eten. Hij hield ratingfavoriet Thomas Mollema op remise.

Zoals gezegd is er nu een koploper, achtervolgd door een zestal met 2½ uit 3. Aan het andere eind van de ranglijst zijn nog drie spelers puntloos.

Tot slot: wat ik gisteren schreef over het opnemen van een 'bye' raakte niet helemaal de kern van de zaak. De partij duurde weliswaar slechts 13 zetten, maar nam wel 2½ uur in beslag. Het was dus zeker geen salonremise.

Groep B - ronde 2

Er zijn niet veel schaaktoernooien die 's ochtends om 9 uur al met een ronde beginnen, maar het ONJK is er één van. Midden in de schoolvakantie betekent dat voor veel kinderen, zeker voor degenen die niet in de buurt van Borne logeren, dat ze toch weer de wekker moeten zetten.

Toch leidt dat bijna nooit tot echt te laat komen. Volgens Meneer Aart is er 3 jaar geleden bij het ONJK voor het laatst een nul uitgedeeld voor te laat komen.

Ook vandaag in de B-groep zat iedereen weer min of meer op tijd achter het bord. In de tweede ronde mogen de winnaars van de eerste ronde onder elkaar uitmaken wie tot de voorlopige kopgroep gaan behoren: de 100%-ers met twee punten. Aan het eind van de ronde bleken dat er nog maar 5 te zijn.

Het is een goede gewoonte om niet meerdere ronden achter elkaar dezelfde spelers te bewieroken, maar voor de Bosschenaar Thomas Mollema maken wij graag een uitzondering. Had hij in de openingsronde 21 zetten nodig om mat te geven, vanochtend deed hij het in 3 zetten meer (als dat zo doorgaat is het in de laatste ronde mat in 45). En in fraaie stijl: met 15...g5 zet zwart een koningsaanval in waar wit volstrekt niets tegenover weet te stellen. Uiteindelijk wordt de spartelende witspeler ge-h-lijnd en matgezet door dezelfde pion die wij op zet 15 al leerden kennen.

En omdat dit matbeeld zo origineel is vergroten wij het even uit:

Blijkbaar kun je in in dit ONJK ook een bye opnemen, althans Jasper Zwirs nam er een op en gaf zijn partij tegen de 350 punten lager gerate Xadya van Bruxvoort na 13 zetjes remise.

Quirine Naber zorgde voor een van de grote verrassingen van de ronde: ze knoopte met 300 punten minder Hawkie Chang op.

Daar laten wij het dan ook maar bij, ongetwijfeld is er over de middagronde meer te vertellen.

Groep B - ronde 1

Categorie B (geboren na 1996) van het Open Nederlands Jeugd Kampioenschap telt dit jaar 35 deelnemers. Net als in de A-groep is ook hier de trend zichbaar dat de ONJK-deelnemers gemiddeld (niet individueel, dat kan ook hier niet) jonger worden, want waar het totaal aantal deelnemers ten opzichte van vorig jaar iets is gestegen, zijn er in de B-groep 7 inschrijvingen minder.

Konden we vorig jaar de teruggang in de hogere groepen deels nog wijten aan de Olympische Spelen - daar worden we dit jaar niet door afgeleid. Wie weet waar het wel aan ligt mag het zeggen. Is de aantrekkingskracht van het Hogeschool Zeelandtoernooi door de aanhoudende bijna-hittegolf die ons landje overspoelt soms nog groter geworden?

Hoe dan ook, zij die er wel zijn begonnen een flink poosje na half drie (de indelingenprinter weigerde dienst, een minder triviale reden kunnen we niet aanvoeren) aan het 39e ONJK. De Bornse burgervader Rob Welten had zich bij de openingsceremonie nog prima aan het voorgeschreven scenario gehouden door bij de ludieke kleurloting slecht 3 keer mis te gooien alvorens de witte koning er toch aan moest geloven.

KNSB-afgevaardigde Eric van Breugel had het minder goed begrepen: ondanks zijn onberispelijke werptechniek slaagde hij er minutenlang niet in de zwarte koning van zijn pionnenvoetstuk te krijgen.

Het resultaat was dus dat de hoogst geplaatste speler in iedere groep wit in de eerste ronde wit kreeg. Aan de eerste foto kun je zien dat de door het nieuwe bestuur van de organiserende Stichting Caïssa bedachte openingsact bij de jongste kinderen wel in de smaak viel.

De B-groep kent een fors ratingverval: van 2063 (Thomas Mollema, vorig jaar werd hij in deze groep 11e) dalen we met doodsverachting en de kin op het stuur af naar een getal van slechts 3 cijfers (965, Menno Muller). Het Zwitsers systeem schrijft voor dat in de eerste ronde de hoogst gerate deelnemer wordt ingedeeld tegen ‘de helft plus één’. Dat leverde in deze groep op ieder bord een ratingverschil van ruim 400 punten op. Je zou dus 0-1, 1-0, 0-1, 1-0 enzovoort verwachten, maar de kids aan bord 5 en 7 trokken zich niets van deze wetmatigheid aan: de outsiders Quirine Naber en Mathijs Dubbeldam wonnen daar.

Ratinglijstaanvoerder Mollema liet er echter geen gras over groeien. Tegen Lisanne Waardenburg stampte hij met het opgelegde stukoffer 16.Lxg6 stevig door een verzwakte zwarte koningsveste heen. Vijf zetten later gaf een paard op h6 mat.

Een andere favoriet in deze groep is de onverstoorbare Leidenaar Maarten van Harten, die vorig jaar zeer overtuigend de C-groep won. Tristan Oosterbaan kwam een heel eind, maar diens roekeloze bevrijdingsactie van een ingesloten paard kostte prompt een loper, en dan blijf je dus per saldo een stuk achter.

Een wat frivool stukoffer (19.Pxf5) van Monica Reichardt tegen Jasper Zwirs resulteerde na nog wat verwikkelingen in een curieuze materiaalverhouding: een toren en 3 pionnen tegen 3 lichte stukken. Die pionnen liepen als dappere soldaten te hoop tegen de vijandelijke cavalerie, maar sneuvelden in het zicht van de overkant. Ik geef toe, dit is een wel heel omslachtige manier om een schaakpartij te beschrijven; ik had ook kunnen zeggen: Jasper won.

Het 'Zwitsers op rating' schrijft nog iets voor, namelijk dat ook in ronde 2 de hoogst gerate deelnemers nog zorgvuldig uit elkaar worden gehouden. Vermoedelijk is deze vergissing een gevolg van klakkeloos voortborduren op de eerder in dit verslag genoemde dwaling - hoewel Meneer Aart hier ongetwijfeld heel andere gedachten over heeft.

Ik voorspel dan ook dat we vandaag na ronde 2 vlot met de lunchpauze kunnen beginnen, waarna het toernooi in de middagronde pas echt losbarst. Komt allen, er zijn nog enkele zitplaatsen op de tribune vrij en de toegang is gratis.