Dagverslagen groep D

Tijdens ieder ONJK loopt er een team van redacteuren rond om verslag te doen van de meest opvallende partijen, interessante stellingen en leuke momenten. Dit jaar bestaat het redactieteam uit: Robin Bos (A-groep), Fons van Hamond (B-groep), Sake Jan de Boer (C-groep), Nadia Bloemendaal (D-groep) en Regobert Eijkelkamp (EF/GH-groep en de rubriek Bord 13).

Reacties, op- of aanmerkingen zijn welkom op Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Interview met de kampioenen! 

Iris Schelleman en Jasper Beukema

Jullie zijn de kampioenen! Een eerste reactie?

Jasper: “Blij“

Iris:”YES!”

Hoe vonden jullie het toernooi gaan?

Jasper: “Goed, een paar partijen gingen slecht maar verder goed.”

Iris: “Goed, maar bij een paar partijen had ik wel beter kunnen spelen. Ik ben wel trots op de meeste partijen.”

Welke partij vonden jullie de beste partij die jullie gespeeld hebben op dit toernooi?

Iris: “Ik vond de laatste partij tegen Joppe Visch wel mooi. Ik had een ondekbaar mat in de partij gekregen, de stelling was wel heel erg leuk, ik had een mooi centrum.”

Jasper: “Ik ben nog steeds aan het denken...geen idee, waarschijnlijk die tegen Sjoerd of Joppe.”

Wat gaan jullie na dit toernooi doen?

Jasper: “Naar huis.”

Iris: “Niks bijzonders, weer naar school en verder schaken.”

Zijn jullie wel eens zenuwachtig geweest voor een partij van dit toernooi?

Jasper: “Ik ben niet voor een partij zenuwachtig geweest, maar tijdens een partij wel. Ik dacht in de partij tegen Robin dat het remise zou worden, daar werd ik wel erg zenuwachtig van. Ik was zo blij toen hij d7 speelde!”

Iris: “Ja, ik ben voor allebei de partijen van vandaag zenuwachtig geweest. Ik was de eerste partij heel zenuwachtig, want als ik zou winnen was ik meteen eerste. En de tweede partij was wat minder want toen zou ik een minder goeie krijgen.”

Hoe gaan jullie dan om met die zenuwen?

Iris: “Gewoon niet aan denken, gewoon denken: ik kan het!”

Jasper: “Hetzelfde als Iris.”

Zijn jullie tevreden over jullie gespeelde partijen of zou je nog iets willen verbeteren?

Jasper: “De partij tegen Derk wil ik wel verbeteren, ik had de kwaliteit niet mogen weggeven. Lg4 was een foute zet want dan kon hij op f7 pakken met zijn loper maar dat heeft hij niet gezien.”

Iris:”Ik ben niet tevreden over de partij tegen Ivo en Olivier, die had ik gewoon moeten winnen. Olivier en ik zijn wel gewaagd aan elkaar, de ene keer wint hij en de andere keer win ik, maar ik had graag willen winnen deze keer!”

Krijgt de beker een mooie plek bij jullie thuis? En zo ja, waar ga je 'm neerzetten?

Jasper: “Hij komt gewoon in de familie-prijzenkast, maar misschien komt hij eerst nog op de kast in de woonkamer. In de prijzenkast staan de beste prijzen van iedereen.”

Iris: “Tussen de andere bekers, maar eerst mag hij op de schouw boven de kachel staan, maar daarna verhuist hij wel naar de kast toe hoor. Maar dan moet ik eerst het een en ander schoonmaken en verbouwen, want ik heb wel wat meer grote bekers maar dan moet ik even kijken of het allemaal past.”

Wat eten en drinken jullie nou eigenlijk tijdens een partij?

Jasper: “Ik drink water en ik heb dit toernooi aanmaaklimonade gedronken.”

Iris: “Normaal gesproken drink ik cola of ice-tea, maar omdat ik nu een beugel heb moet ik eerst mijn beugel uitdoen om iets te drinken dus meestal drink ik nu niks, tenzij ik heel erg dorst heb.”

Wat is jullie geheim om zo goed te worden en te spelen zoals jullie nu doen?

Jasper: “Ik heb geen geheim om goed te worden.”

Nadia: “Je bent gewoon goed?”

Jasper (haalt zijn schouders op): “Ik ben slim en heb een talent voor schaken.”

Iris: “Je moet het goed met je trainer kunnen vinden, anders dan kan je niet leren. Goed luisteren en oefeningen maken.”

Nadia: “En op tijd naar bed gaan?”

Iris: “Uuh..ja.., maar dat is niet echt een geheim.”

Welk ander toernooi zouden jullie nog graag eens willen winnen?

Jasper: “Het wereldkampioenschap.”

Iris: “Het gesloten NK meisjes.”

Werden jullie niet helemaal naar van al dat gepiep en gekraak van die stoelen? Of viel dat wel mee?

Jasper: “Helemaal niet gemerkt!”

Iris: “Nee want in België doe ik vaak mee met criteriums en dan zit je in grote zalen met E-tjes en F-jes en die komen dan om je bord heen staan en maken veel kabaal, dus ik kan wel tegen kabaal. Ik heb ook wel eens dat ik dan als laatste bezig ben en dan staan er zoveel mensen om het bord, maar dat heb ik dan niet door. Dus gewoon goed geconcentreerd blijven en je niet af laten leiden.”

Even later voegt Iris eraan toe: “Maar de stoelen zaten niet lekker! Ik zit vaak op mijn knieën maar de leuning zat zo ver naar achteren dat ik de leuning niet kon voelen.”

Hadden jullie van tevoren gedacht dat jullie kampioen zouden worden?

Jasper: “Ja”

Iris: “Ik wist het niet zeker, maar ik had mijn kansen wel hoog ingeschat.”

Wat is het volgende grote toernooi waar jullie gaan spelen?

Jasper: “Het toernooi in Brasschaat in België”

Iris: “Ik weet nog niet of ik daar aan mee ga doen, meestal hoor ik een week vantevoren welk toernooien er dat weekend zijn.”

Gaan jullie volgend jaar weer meespelen met het ONJK?

Jasper knikt 'ja'.

Iris: “Ik weet het niet zeker, want bij ons is het stom geregeld met de vakanties, we komen nu net terug van vakantie en moeten dan meteen door naar het ONJK. En omdat mijn broertje op de basisschool zit, moet hij meteen terug naar school na het ONJK.”

Groep D, ronde 13

De aller-aller-allerlaatste ronde van dit ONJK is van start gegaan! In het algemeen klassement weten we dus al de kampioen: Jasper Beukema. Maar wie de nummer 2 en nummer 3 wordt zal deze ronde moeten uitwijzen, want zowel Olivier Verheyen als Sjoerd van Roon maken nog aanspraak op die plekken. Bij de dames is de strijd losgebarsten tussen Giselle en Iris, waarbij Iris nog een half punt voorstaat op Giselle.

Op de onderste 11 borden zijn de resultaten binnen 5 kwartier al bekend. Op 15 t/m 18 wint wit, op bord 19 remise, op bord 20 t/m 23 wint zwart, op bord 24 remise … ik begin al bijna een partoon te herkennen.

De 10-jarige Sebastiaan Janse komt uit Rotterdam en vindt het leuk om, naast schaken, te tennissen en piano te spelen. Op de vraag wij hij het liefste nog eens wil verslaan antwoordt hij meteen “Jasper Beukema!”. Helaas heeft Sebastiaan vandaag niet zijn dag. Mocht hij vanochtend aantreden tegen Jasper, vanmiddag kreeg hij de sterkere Lars de Haas tegenover zich. Sebastiaan hield zich lang groot maar moest uiteindelijk toch buigen voor Lars. Tsja, de indeling wil soms niet echt meewerken. Gelukkig voor Sebastiaan houdt hij, ondanks deze twee nederlagen, toch een gezonde plusscore over, ofwel hij verdient flink wat ratingpunten door zijn goeie prestaties op dit toernooi.

De strijd tussen de dames is inmiddels afgelopen. Giselle kwam niet verder dan remise tegen Mark Honkoop en eindigt hiermee op 7.5 punt. Iris kwam nog even peilen wat Giselle gedaan had, maar nog geen vijf minuten later gaf Iris' tegenstander op en daarmee was Iris officieel kampioene geworden!

Jasper Beukema had zijn titel dus al veiliggesteld, maar vanmiddag zou het erom spannen of Jasper ook zou winnen met een 100%-score of dat het Robin Reichardt zou lukken, als enige dit toernooi, om niet te verliezen van Jasper. Robin komt uit Bunschoten-Spakenburg en heeft zich deze vakantie voorbereidt op het ONJK. Henk Vedder is zijn trainer, maar toch wilt Robin nog wel eens winnen van hem. Het is Robin ooit eens gelukt om te winnen van Friso Nijboer in een simultaan! Lange tijd leek het erop dat Robin remise zou gaan houden tegen Jasper, maar Robin koos helaas voor de verkeerde voortzetting en zo wist Jasper toch nog de partij te winnen. Zie ook de partij hieronder, in de gegeven zijvarianten had Robin een kans tot remise of zelfs winst. 

Robin Reichardt

 

De partij Robin - Jasper, met op de achtergrond de spelers zelf. 

En zo komt het toernooi tot een eind! Jasper is geëindigd met de perfecte score: 13 uit 13! de D-kampioene is Iris Schelleman, die een zeer sterk toernooi heeft gespeeld en met haar spel menig toeschouwer verrast heeft. Op wat kinderziektes na is het toernooi goed verlopen en in ieder geval ik kijk dan ook met een goed gevoel terug. Goeie terugreis iedereen en graag tot volgend jaar bij het ONJK 2014!

Groetjes, de arbiter en de bulletinmedewerkster :) 

 

Groep D, ronde 12

De allerlaatste dag is (eindelijk?) aangebroken. Gisteren was ik een beetje in de bonen, want ik dacht dat Jasper nog niet officieel kampioen was. Maar vanochtend werd ik even terecht gecorrigeerd met de opmerking dat onderling resultaat als eerste telt, dus mocht Sjoerd (die nu 9 uit 11 heeft) vandaag zijn partijen winnen en Jasper (die 11 uit 11 heeft) allebei de partijen verliezen, dan zou Jasper alsnog kampioen zijn omdat hij in de zevende ronde van Sjoerd gewonnen heeft. Dus Jasper: van harte gefeliciteerd met je kampioenschap, maak er vandaag nog even een mooie laatste dag van! Verder vandaag beginnen we niet met een jarige, want het verjaardagsfestijn is met de verjaardag van Harm Jan gisteren tot een einde gekomen. Het begon al bijna standaard prik te worden ;) Vandaag kunnen we nog wel een zinderende eindstrijd verwachten om de plaatsen 2 en 3 en het meisjeskampioenschap: deze ochtend spelen Iris Schelleman en Sjoerd van Roon op bord 2 tegen elkaar en op bord 3 Olivier Verheyen tegen Lars de Haas. Sjoerd heeft 9 punten en Olivier 8,5, maar achter hen staat Iris met 7.5 punt. 

Op bord 7 vandaag Joppe Kroon - Mick van Randtwijk. Mick komt uit Apeldoorn en is 11 jaar. Hij vindt het leuk om te schaken, te judoën en te mountainbiken. Later wil hij graag kok worden van een eigen restaurant, en daarbij wil hij een boerderij zodat hij zijn eigen groenten kan verbouwen voor zijn restaurant. Mick is een aantal jaar geleden kampioen geworden bij de F, hier is hij dan ook best trots op. Joppe is 10 en is het broertje van Dominique Kroon. Hij wil later profvoetballer worden, en dan het liefste net zo goed als Messi. Hij heeft deze vakantie meegedaan in Saint-Lô en is met vriendjes gaan zwemmen in Sportiom in Den Bosch. Joppe is er trots op dat hij, terwijl hij ziek was, op het NK E zijn partij toch 108 zetten volgehouden heeft! In de partij tussen de beide heren durft Mick het aan om de pion op h5 te pakken, waarna Joppe helemaal over de zwarte stelling heen walst. Joppe mag in de laatste ronde aantreden op bord 3 tegen de Belgische Olivier.

Mick van Randtwijk

Op het bord naast hen spelen Colin Wouters en Joppe Visch. Colin begon sterk aan het toernooi met 3.5 uit 4, maar toen verloor hij van de sterke spelers Jasper Beukema en Iris Schelleman en nu draait Colin goed mee in de subtop met 6.5 uit 11. Colin is op vakantie geweest naar Spanje en heeft daarnaast nog zoveel gedaan dat hij de interviewster wil sparen en het maar samenvat met 'teveel om op te noemen'. Later ziet Colin zichzelf wel als profvoetballer of schaakgrootmeester. Deze ronde won Joppe van Colin, dus we kunnen wel stellen dat het een goeie ronde was voor de Joppes in de groep.

Colin Wouters

Dan nog graag even jullie aandacht voor een leuke partij die plaatsvond op bord 12. Tomas Steenman achter de witte stukken joeg de koning van Annelies zijn kant op, en door vervolgens behendig met zijn stukken om te gaan wist Tomas de koning te vangen in een matnet. Kijk en huiver zelf:

 

Annelies Vitharana

 

In het algemeen klassement is Jasper Beukema dus al kampioen. Bij de meiden is het nu zeer spannend aan het worden, want Giselle Fransen zit Iris Schelleman inmiddels op de hielen; Giselle heeft 7 punten en Iris 7.5! Pas in de laatste ronde zal dus de ontknoping van deze spannende race volgen. 
 

 

Groep D, ronde 11

De alles-of-...iets minder dan alles-ronde! Als Jasper deze ronde zou winnen en Olivier of Sjoerd zou ergens een (half) punt laten liggen, dan was Jasper al voor de laatste speeldag Open Nederlands Kampioen van de D-categorie. Het deel waar Jasper zelf verantwoordelijk voor was gebeurde vrij snel: hij won in 22 zetten van Alex Maria Oproae. Nu was het wachten op de andere uitslagen. Jasper zat volgens mij niet nagelbijtend op deze uitslagen te wachten, want een enkele remise morgen zou hem ook al het kampioenschap opleveren. Olivier had deze ronde op bord 2 een flinke kluif aan Iris Schelleman. Over de eindstelling is flinke discussie ontstaan in de persruimte, want Iris heeft hier remise aangenomen, maar had wit niet beter door kunnen spelen? Bijkomend feit is wel dat wit in lichte tijdnood is, maar met 30 seconden per zet erbij kan je nooit in échte tijdnood komen (mits je wel zetten blijft doen). 

 

Thomas Kanger speelt zo'n beetje een thuiswedstrijd: hij woont in Hengelo. Hij is deze vakantie drie weken naar de Veluwe geweest, één week met zijn opa en oma en twee weken met zijn ouders. Verder is hij nog naar Walibi en het Dolfinarium geweest, en heeft hij een paar keer de hele stad doorgelopen op zoek naar bretels voor zijn zusje.  Hij wil op een dag zijn vader Ewout Kanger (arbiter bij EFGH) verslaan, maar mocht vanmiddag tegen Griffin Dharmoputro zijn tanden laten zien. En of hij dat deed! Na een lange partij mocht Thomas, die met wit speelde, dan toch zijn handtekening onder de 1-0 zetten. 

Deze ronde mocht de Enschedese Levi Nies tegen mevrouw blauwe-pet Ilse Geene. Levi is deze vakantie op kinderkerk-kamp geweest in Loon op Zand. Later wil hij graag zakenman of ondernemer worden, hij weet het verschil niet tussen de twee. Na een korte uitleg besluit hij toch dat het leuker is om eigen baas te spelen en wil hij ondernemer worden. Zijn beste prestatie is zijn tweede plek bij het NK-E. Tijdens zijn partij weet Ilse ineens heel handig met haar loper op b2 te slaan, waarna de toren van Levi in staat. Een tijdje later moet Ilse de toren ook weer inleveren, maar ze houdt een gevaarlijke vrijpion over. Met haar kennis over toreneindspelen in haar achterhoofd weet ze behendig de pion naar zijn promotieveld te krijgen en zo te winnen.

Levi Nies

In de wandelgangen tref ik Remy en Ming Dao, die net klaar zijn met hun partij. Nouja, eigenlijk trof ik alleen Remy, maar toen ik hem vroeg naar zijn partij stuiterde Ming Dao er ineens tussen want ik mocht niet weten hoe de partij ging: Remy had gewonnen namelijk. Even later vraagt hij aan mij of ik met hem een potje wil schaken, en natuurlijk wil ik dat. Tijdens ons vriendschappelijke potje vertelt Ming Dao dat hij de neef is van niemand minder dan de Tannetjes! De Tannetjes, wie zijn dat? Ik bedoel dus Matthew, Kevin en Jonathan Tan (zo heb ik  zo ongeveer wel de meest bekende opgenoemd) en of ik ook bekenden had in mijn familie...nee die heb ik niet .... 

Een uurtje later komt Tony Werten de persruimte voorzichtig ingelopen. Hij heeft een tip voor het verslag (uw reporter is meteen één en al oor): de partij tussen Sjoerd van Roon en Joppe Kroon. Niet zozeer omdat hij de vader is van Sjoerd, maar omdat het een prachtige partij was met een grappig maar enigszins ongelukkig einde voor één van twee. Nadat ik de partij bekeken heb, kan ik niets anders zeggen dan dat ik het er volledig mee eens ben. Maar goed, kijk en oordeel zelf: 

 

 

Op bord 5 vandaag de kraker Joppe Visch - Sebastiaan Janse. Degene die wint kan nog aansluiting vinden bij de top van het klassement, de verliezer kan zich nog bovenin de subtop plaatsen. Joppe woont in Amsterdam, heeft daar eens een GP gewonnen en speelt naast schaken graag een potje voetbal. Hij wil graag nog een keer van Gary Kasparov winnen, maar dan moet hij wel eerst Gary weer achter het bord zien te krijgen;) Voor zijn rating doet de jonge Sebastiaan Janse het dit toernooi behoorlijk goed: hij heeft 1090 maar heeft een TPR van 1410 en een W-We van + 4,41. Als hij die score weet vast te houden krijgt hij er in november een flinke sloot ratingpunten bij! Deze ronde wint Sebastiaan van Joppe, dus morgen zien we Sebastiaan terug op een livebord! 

Sebastiaan Janse

Als laatste nog even de stand in het meidenklassement. Iris heeft dus remise gespeeld vanmiddag, waardoor ze nu met 7.5 uit 11 op een gedeelde vierde plek staat. Ting Ting heeft tevens remise gespeeld tegen Tomas Steenman, dus het gat blijft 1.5 punt. Als Iris morgen nog één punt scoort is ze sowieso meisjeskampioene. We gaan het allemaal zien morgen! 

Groep D, ronde 10

Als uw reporter goed en wel doorheeft dat de volgende ronde begonnen is en eens even naar de livenborden gaat kijken, blijkt dat Joppe en Jasper er op bord 1 een snelschaakpartij van gemaakt hebben: Jasper staat inmiddels op 47 minuten en Joppe op 38 (de ronde is nu net een halfuur onderweg). Joppe staat een toren achter, die heeft Jasper met een vorkje weten op te halen nadat hij al een stuk voor stond. Vijf minuten later staat Joppe mat: er was ook al niet heel veel meer te redden aan de partij. Jasper heeft op het einde 54(!!) minuten en Joppe zit ook boven de 40 minuten. Tsja, die extra tijd erbij levert soms grappige scenario's op. Nu hebben beide jongens in ieder geval ruimschoots de tijd om even een duik te nemen in het naastgelegen zwembad :)

Op het derde bord spelen deze ronde Olivier Verheyen en Robin Rechardt. En terwijl de heren flink zitten te ploeteren en te zweten om het felbegeerde punt binnen te slepen, worden ondertussen hele analyses van hun partij op utrechtschaak.nl (doorklikken naar forum en euro chess tournament) gevoerd. Het eindspel is dan ook zeer interessant, zo was 42...g5! Ipv 42...g6 winnend, zwart houdt meer tempi over, en is 49...Kd6 verliezend, maar Robin kan met 49..h5 nog remise afdwingen. 

 
 
Ruben Bourgonjen is een schaker die uit het hoge noorden komt. Samen met zijn broertje Thijmen speelt hij hier mee met het ONJK. Ruben leest graag jeugdthrillers en vindt het ook leuk om muziek te luisteren. Ook speelt hij tennis. In de toekomst hoopt hij nog een keer Anand te kunnen verslaan. Ruben mocht deze ronde tegen Lars de Haas. Ruben heeft gedurende de hele partij een klein plusje, maar 'vergeet' om dit om te zetten in een grote plus. In de pgn-viewer hieronder de partij, alsmede een aantal variantjes hoe Ruben zijn stelling had kunnen verbeteren. Op het einde hapt Lars gretig toe als hij de kans krijgt om de witte stelling onder vuur te nemen, en sleept zo de winst uit het vuur. 

 

 

Ruben Bourgonjen 

Lars de Haas 

Jesper Post baalde aan het einde van zijn partij dat hij niet gisteren even naar het verslag gekeken had: hij werd namelijk op bijna dezelfde manier getruukt als Izzat Nasirov gisteren tegen Ivo Weidema, en die partij stond toen in het verslag! Maar Jesper gaat niet bij de pakken neerzitten en zal zo vol goede moed aan de volgende partij beginnen. Jesper is 12 jaar en vindt het leuk om te schaken, trompet te spelen, Engelse boeken te lezen, of met de Lego en LaQ (een soort K'nex maar dan op z'n Japans) te spelen. Later wil hij graag leraar voor een kleuterklas worden, want hij kan goed overweg met kinderen en vindt het leuk om met ze te werken. Mocht dit het toch niet worden, dan lijkt hem een baan in de dierenverzorging wel wat. Hij heeft zelf geen huisdieren, maar mocht hij een huisdier kiezen dan wil hij graag een schildpad of hagedis. 

Jesper Post

De 'damespartijen' deze ronde, Pascalle – Giselle en Ilse – Annelies eindigden allemaal in remise. Een eindje boven hen, op bord 6, verloor Ting Ting Lu van Alex Maria Oproae en weer twee borden hoger won Iris Schelleman van Mark Honkoop. Dit betekent dus dat Iris weer een gat van 1.5 punt heeft weten te slaan tussen haar en Ting Ting, en dat de eindstrijd voor het meisjeskampioenschap tussen Iris en Ting Ting zal gaan. Of zal één van de andere dames nog een flinke eindspurt gaan maken?

Pascalle Monteny

 

Groep D, ronde 9

Alweer een jarige! Het feest houdt niet op in de D-categorie, want Harm Jan Kootstra is vandaag 11 jaar geworden. Iedereen zong weer uit volle borst het verjaardagslied, maar snel daarna werd het weer stil in de zaal want iedereen begon aan de negende ronde.

Harm Jan Kootstra, vandaag 11 jaar geworden!

Het is lang rustig (terwijl bij de EFGH de uitslagen binnen stromen zo'n beetje), maar ongeveer een halfuur na het beginnen van de ronde komen de eerste uitslagen binnen. Eén van die uitslagen is die van Klaas Jan Koedijk tegen de NK-D kampioene Lorena Kalkman. Klaas Jan komt uit Hoorn en is deze vakantie met de familie van zijn moeder naar Moviepark Germany geweest. Hij wil later graag hoogleraar of professor aan de universiteit worden, hij weet nog niet precies welk vakgebied maar wiskunde spreekt hem wel aan. Hij hoopt op een dag nog revanche te kunnen nemen voor de verloren wedstrijd tegen Derk Kouwenhoven. De partij tegen Lorena was, zo vertellen beide spelers, een beetje saai: ze ruilden wat af en kwamen uiteindelijk niet verder dus toen hadden ze maar remise afgesproken.

Niet lang na mijn interview met Klaas Jan kom ik de jarige Harm Jan tegen. Harm Jan woont in het Friese Beetsterzwaag en vindt het naast schaken leuk om te turnen, te voetballen of aan atletiek te doen. Harm Jan is een aantal jaar geleden derde geworden op het NK, maar welk NK precies weet hij niet meer. Deze ronde mocht Harm Jan tegen de iets hoger geplaatste Piet-Hein Droogh, en Piet-Hein bleek toch de sterkere van de twee te zijn. Gelukkig voor Harm Jan zijn er vandaag nog twee rondes, dus dan kan hij alsnog wat verjaardagspuntjes pakken.

This round, both Izzat and Rashad from Azerbaijan won their game! Izzat and Rashad are cousins and they are making a trip through Europe: they have visited Spain, Germany and Turkey and are now in the Netherlands. They both like to play football and play on the Xbox or computer. They hope to become very good chess players and maybe one day to beat the world champion. For now they are very happy with the fact that they both scored this morning, and they have all reasons to be so :)

Rashad Gasimov (l) and Izzat Nasirov from Azerbaijan

Ting Ting Lu won deze ronde van de veel sterkere Justus van Klaveren. Hier is ze natuurlijk heel trots op (en ook op de ratingpunten die ze hiermee verdient), maar als ze erachter komt dat Iris Schelleman ook haar wedstrijd gewonnen heeft, zakt haar enthousiasme toch weer een beetje in. Als Iris haar wedstrijd had verloren stond Ting Ting nu namelijk eerste in het meisjesklassement, maar nu blijft het verschil tussen beide dames een half punt. Dit gaat nog een leuke eindstrijd worden!

Een andere speler die in de D-categorie te bewonderen valt, is Ming Dao Caljé. Ming Dao begon heel sterk aan het toernooi met 2.5 uit 4, maar heeft nu even een dipje. De moeder van Ming Dao (Cissy, een van de fotografen hier) komt uit Indonesië, maar de vader van Ming Dao komt 'gewoon' uit Zeeland. Waar de Franse achternaam van Ming Dao dan vandaan komt, weet hij ook niet. Hij vindt het leuk om te schaken, te zwemmen en tv te kijken. Zijn favoriete programma's zijn Gold Rush en Mythbusters, maar Mythbusters komt vaak laat op de avond dus dan kan hij het jammer genoeg niet kijken. Later wil Ming Dao graag piloot worden, en dan met voorkeur bij commerciële vluchten. Volgens zijn notatieblaadje hebben hij en zijn tegenstander Fardin een spannende partij gespeeld. De partij is zeker spannend, want beide spelers moeten goed opletten geen stukken kwijt te raken! Het lukt Fardin uiteindelijk om een stuk voor te komen, en Ming Dao krijgt nog een kans om dat stuk een paar zetten later weer terug te winnen want 23.c3 was geen goede zet van wit (zie diagram), maar helaas ziet hij dit niet. Nadat de toren van Ming Dao gepend wordt, houdt hij het voor gezien. 

 

Op bord 1 mocht vandaag Ruben Bourgonjen tegen de haast onverslaanbare Jasper Beukema. Door een foutje in de opening kwam Ruben vrij snel een stuk achter. Hij probeerde het nog wel, maar Ruben kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. Nadat hij ook een tweede stuk verloor hield hij het dan ook voor gezien. Gaat Jasper echt met 100% dit toernooi winnen, of zal er nog iemand zijn die een (half) puntje weet af te snoepen?

Op bord 2 is de andere Belg geklopt: Sjoerd van Roon wint van Olivier Verheyen! Door deze winst delen Sjoerd en Olivier de tweede plek met 7 uit 9. Het gat tussen Jasper en zijn concurrentie is nu dus vergroot naar 2 punten. Achter Sjoerd en Olivier heeft zich een groep van drie spelers gevormd met 6.5 punt: Joppe Kroon, Sebastiaan Janse en Robin Reichardt. De volgende ronde kan nog wel eens heel bepalend gaan worden voor het eindklassement! 

 

Groep D, ronde 8

De achtste ronde op de achtste dag van de achtste maand. Op deze dag in 1786 is een mijlpaal in Europa bereikt, want de top van de Mont Blanc is op deze dag 227 jaar geleden voor het eerst bereikt. Zou er vandaag in onze groep ook zo'n mijlpaal bereikt worden?

Voordat we met de ronde beginnen, wordt er eerst een verjaardag gevierd: Dominique Kroon is 12 geworden! Van harte gefeliciteerd Dominique en de taart smaakte heerlijk :)

Hiep hiep hoera Dominique 12 jaar!

Yumyum taart! 

Als uw reporter om 10 over 9 de zaal binnen komt en haarzelf naast arbiter Jan installeert, komt Ivo Weidema blij richting onze tafel rennen. Verbaasd kijken Jan en ik elkaar aan, het zal toch niet zo zijn dat de eerste partij in de D eerder klaar is dan die in de EF/GH?! Maar het is toch echt zo, want Ivo heeft in zeven zetten gewonnen! Mocht u niet geloven dat het echt zeven zetten zijn, hieronder de partij:

Niet snel na de winst van Ivo komen er nog een aantal resultaten binnen. Meri en Remy hebben het punt gedeeld, en op het bord naast hen heeft Anna Martinez van Max Plevier gewonnen. Anna en Max spelen allebei in de OSBO, en ze hebben elkaar daar wel eens bij wedstrijden gezien. Anna komt uit Wageningen en Max uit Twello, en ze zijn allebei 11 jaar. Max wil later graag profwielrenner, profschaker, profvoetballer, programmeur of zakenman worden, terwijl Anna zichzelf wel als opvolger van Mark Rutte als minister-president ziet. Daarnaast wil ze nog graag een baantje als politieagente, maar dan wel een agente te paard. Op de vraag wie ze nog wel eens willen verslaan, moet Max even zijn vader bellen want hij is de naam van die profschaker uit Surhuisterveen (red: Sipke Ernst?) vergeten. Jammer genoeg nam de vader van Max niet op, dus we zullen niet weten wie Max nou bedoelde. In de partij tussen Anna en Max wist Anna slim een stuk te winnen, maar Max had een aantal mogelijkheden om terug te komen in de partij. Jammer genoeg zag hij deze mogelijkheden niet, en Anna, die de trucjes uit de stappenboekjes onthouden had, wist met een aftrekschaak de dame van Max te winnen. Vanmiddag gaan ze allebei meedoen aan het voetbaltoernooi, dus Max zal daar revanche proberen te nemen. 

Anna Martinez

Max Plevier

De meeste schakers noteren met een blauwe of zwarte pen of met een potlood. Er is echter één iemand in de D die steevast met een roze pen schrijft, en dat is Gerbrich Kroon. Het is dan ook heel makkelijk om haar notatieblaadje eruit te halen :) Gerbrich woont in het Groningse Ten Boer maar logeert tijdens het ONJK bij de familie Waardenburg. Ze is deze vakantie naar Tsjechië geweest en heeft verder niet zo veel gedaan. Ze is er trots op dat ze in mei naar het NK D mocht, en wil graag nog een keer haar vader verslaan. Gerbrich is geen familie van Dominique en Joppe, ze hebben toevallig dezelfde achternaam. Deze ronde mocht Gerbrich tegen Robin de Rooij, die, net als Gerbrich, de vorige ronde gewonnen heeft. In deze ronde was Robin duidelijk een maatje te groot voor Gerbrich, maar ja, bijna 500 ratingpunten verschil is dan ook wel errug veel. 

In de schaduw van Jasper Beukema is er een grote groep spelers die vecht voor een podiumplaats. Olivier Verheyen bezet op dit moment de tweede plek met 6 uit 7, hij heeft alleen in de vierde ronde van Jasper verloren. Op bord vier spelen deze ronde Mark Honkoop en Ruben Bourgonjen. Ze wonnen allebei de vorige ronde en mogen nu op een livebord laten zien wat ze waard zijn. De partij wordt in het begin nogal gekenmerkt door veel stukken afruilen, waarna Ruben een actiever paard overhoudt dan Mark. Ruben snoept met zijn paard wat pionnen op, en na een aantal zetten (en het afruilen van de paarden) heeft zwart een vrijpion op de a-lijn. Ruben weet hier handig mee om te gaan en Mark geeft op op het moment dat Ruben dreigt te promoveren. 

Mark Honkoop vs. Ruben Bourgonjen, met op de achtergrond Jasper Beukema

Op bord 1 vandaag 'the clash of the titans', de nummer 1 van de meisjes versus de overall nummer 1: Iris Schelleman tegen Jasper Beukema. De partij ging hele lange tijd gelijk op, maar toen het lastig werd kwam Iris in tijdnood en ging even later door haar vlag. Tsja, dat hoort ook bij het schaken... Door het verlies van Iris wist Ting Ting Lu weer een beetje in te lopen op haar; ze won haar partij, ten koste van Annelies. Iris heeft nu dus nog steeds 5 punten, en Ting Ting heeft er 4.5 Dit zal nog een spannende eindstrijd worden! 

De dag is nu alweer voorbij, want er wordt maar één ronde gespeeld vandaag. Morgen mogen de spelers hun strijdbijl weer opgraven en vol goede moed beginnen aan een nieuwe ronde. Alles is immers nog mogelijk, en zeker bij schaken! De Belgische jongens Jasper en Olivier domineren nog steeds de top van de lijst en Iris staat nog eerste bij de meisjes. Voor nu: veel plezier bij het voetbaltoernooi of wat jullie anders gaan doen vanmiddag en tot morgenochtend 9:00 uur! 

Groep D, ronde 7

De zevende ronde: de we-zijn-op-de-helft!-ronde. Wie zal deze laatste ronde van vandaag zonder kleerscheuren doorstaan? Zal het Jasper lukken het gat met de concurrentie nog meer te vergroten? Lees verder en kom erachter!

Een kleine 20 minuten na het begin van de ronde stormt Remy Dinh helemaal enthousiast de kleedkamer in waar de ploeg uit Spijkernisse hun kamp heeft opgeslagen. Remy is met deze ploeg op schaakkamp in Hengelo, zoals wel meer deelnemers aan dit ONJK. De oplettende toeschouwer/speler kon deze groep de eerste dag herkennen aan hun rode shirtjes, maar ik heb vandaag niemand betrapt op het dragen van zo'n shirt. Remy is veelal achter het schaakbord en op het volleybalveld te vinden, en wil later graag iets met computers en techniek doen (Red: misschien moet je eens hier in de persruimte met Daan Stam gaan praten Remy ;)). Op een dag hoopt Remy Anish Giri te verslaan, maar deze ronde heeft hij Ivo Weidema verslagen op bord 25! Dan is het ook niet zo gek als je enthousiast naar je trainers rent ;)

Ondertussen zijn Giselle Fransen en Ilse Geene klaar met hun partij. Ze vertelden mij dat ze een hele grappige, spannende, enge partij gespeeld hadden, dus ik ging met ze mee analyseren, want zo'n partij wil ik graag zien! Uiteindelijk bleek het met het grappige, spannende en enge wel mee te vallen (toch dames? :p) maar in de analyse bleek dat als Ilse doorgespeeld had i.p.v. remise had aangenomen, er toch nog wel eens enge dingen konden gebeuren. Oordeelt u zelf. Ilse speelde 12...Lxc3 waarna het remise was. Maar dit had er ook kunnen gebeuren:

Nu heeft zwart zetten als 14..Ld7 of 14..Da5, waarna wit moet op gaan passen geen stukken te verliezen. Maar aan de andere kant heeft wit ook nog mogelijkheden op een koningsaanval, dus spannend wordt het dan zeker! 

Voor de oplettende lezer: De naam van Giselle kwam gisteren ook al voor in een verslag. Toen ging het erom dat Meri en Ting Ting trots zijn op hun winstpartij tegen Giselle. Deze reporter heeft nu een antwoord van Giselle: Giselle is er trots op dat ze op het Erasmustoernooi van Ting Ting gewonnen heeft. Ik denk dat we hieruit kunnen concluderen dat Ting Ting en Giselle wel aardig aan elkaar gewaagd zijn. Giselle is ook een van de deelnemers aan het Spijkernisse-schaakkamp in Hengelo, waar ze in één van de nachten ineens veertien spinnen op haar tent had! Als een echte meid gilde ze de longen uit haar lijf en toen moest supertrainer Werner komen om de spinnen weg te jagen.

Een andere groep schakers die prominent aanwezig is op dit ONJK, is de groep van De Drie Torens uit Gent (België). Onder andere Fardin Hematyar speelt bij deze vereniging. Fardin is 11 jaar en is naast schaken ook erg goed in judo. Ook skypet hij graag met Annelies, Niels en Lars (ook van de vereniging) en dan gaan ze samen Minecraft spelen. Later kunnen we Fardin misschien wel terugzien als advocaat, want dat lijkt hem een leuk beroep. Fardin moest deze ronde tegen Gerbrich Kroon, waartegen hij een goeie aanval opzette. Gerbrich vond echter net op tijd een goeie verdedigende zet, en wist zo de aanval af te slaan en zelfs de partij naar zich toe te trekken.

Een andere speler van De Drie Torens die op dit ONJK te bewonderen is, is Iris Schelleman. In het vorige verslag kwam haar naam al even ter sprake, want ze was een voor haar doen goed toernooi aan het spelen. Iris heeft deze vakantie nog niet zo veel gedaan, maar ze is wel twee weken op vakantie naar Frankrijk geweest. Ze leest graag dikke boeken, en dan het liefste oorlogsverhalen. Ze is het meest trots op haar deelname en scores op het NK-D en het Open Belgisch Kampioenschap. Deze ronde heeft ze op bord 3 tegen Robin Rechardt remise gespeeld. Toen ik bij haar analyse kwam kijken vertelde haar trainer mij haast in tranen hoe trots hij was dat Iris zo goed speelde. Nu ben ik zelf ook trainer, dus ik ken dat gevoel :) 

Een beetje zoals Joris en de Draak mocht Sjoerd van Roon vanmiddag op bord 1 aantreden tegen Jasper Beukema. Sjoerd komt uit Den Bosch en is op dit moment aan het leren hoe hij spellen moet programmeren op de computer. Wat voor een spellen precies weet hij nog niet, maar enthousiast is hij zeker. In 2011 is Sjoerd ONJK-kampioen geworden van de E-categorie, hier is hij dan ook erg trots op. In de partij tussen hem en Jasper ging de strijd lange tijd gelijk op, maar ook in deze ronde wist Jasper een beslissend voordeel te pakken en behield zo zijn perfecte score. Olivier Verheyen wist een bord lager te winnen van Sebastiaan Janse, wat dus betekent dat de top 2 volledig gedomineerd wordt door onze zuiderburen. Op de derde plaats staat nu Derk Kouwenhoven, die door zijn winst tegen Joppe Visch op 5.5 uit 7 staat. Iris' remise brengt haar nu op 5 uit 7. Maar omdat haar concurrenten Dominique en Pascalle het punt deelden en Ting Ting verloor, betekent dit dat Iris 1.5 punt voorstaat op het eerstvolgende meisje. 

 

Sjoerd van Roon

 

De dag zit er alweer op! In de top van het klassement is de grote vraag of iemand Jasper nog kan stoppen, en wie de strijd om de tweede en derde plek zal gaan winnen. Bij de meisjes heeft Iris zich vandaag losgewerkt van haar concurrenten, en de komende dagen zullen we zien of ze deze voorsprong kan behouden of dat Ting Ting, Pascalle of Dominique toch nog bij haar in de buurt kan komen. Voor nu een prettige avond iedereen, slaap lekker en tot morgen bij de achtste ronde! 

 

De rust is wedergekeerd in zaal 1

 

Groep D, ronde 6

Dingdingding, de zesde ronde is begonnen! Inmiddels is iedereen van de 0 af, da's altijd fijn om te weten. De Belgische Jasper Beukema domineert met 5 uit 5 het klassement, maar Derk Kouwenhoven zit hem op de hielen met 4.5 uit 5. Onder Derk staan zes spelers met 4 punten, te weten Mark Honkoop, Sebastiaan Janse, Olivier Verheyen (ook een Belg!), Ruben Bourgonjen, Sjoerd van Roon en Joppe Visch. De indeling vertelt ons dat dit groepje in deze ronde tegen elkaar mag, dus dit gaat een spannende ronde worden met hopelijk veel vuurwerk op het bord (figuurlijk dan heah, we mogen hier geen vuurwerk afsteken).

Derk Kouwenhoven

In deze ronde spelen Ilse Geene en Piet-Hein Droogh tegen elkaar. Ilse, is vorig jaar op het ONJK meisjeskampioene bij de E geworden. Eén van de hobby's van Ilse is roddelen, wat mij niet heel erg verbaast want ze staat vaak te roezemoezen met haar vriend(inn)en. Ilse wil graag nog een keer revanche nemen op haar verloren barrage (om een EK-plek) tegen Pascalle Monteny. In haar partij tegen Piet-Hein komt Ilse al snel een stuk achter te staan, ze was even vergeten dat haar loper ongedekt stond. Piet-Hein weet wel raad met een stuk voorsprong en buigt dit behendig om in de winst.

Tijdens het toernooi zie ik Ilse vooral veel optrekken met 'birthdayboy' Justus van Klaveren en met Tomas Steenman. Justus komt uit Den Haag, was gisteren nog 10 jaar en heeft als hobby's (komt-'ie): schaken, voetbal, piano, tennis, hockey, lezen en gamen. Waar hij de tijd vandaan haalt is mij ook een raadsel ;). Justus wil later psycholoog worden, maar als ik hem vraag waarom doet hij heel geheimzinnig (een echte psycholoog in de dop). De Maastrichtse Tomas is op vakantie geweest naar Mauritius en Dubai, want zijn ouders zijn op Mauritius getrouwd. Tomas weet ook al wat hij na de middelbare school wil gaan doen: hij wil aan een technische universiteit robotica gaan studeren. Omdat het buiten nu toch slecht weer is, hier een foto van Mauritius: 

Deze ronde hebben Justus en Tomas allebei goede zaken gedaan: ze winnen allebei!

Opvallend trouwens is dat de 'killersmentaliteit' echt heerst in de D-categorie. Er wordt weinig genoegen genomen met remise: deze ronde waren er slechts twee partijen die in remise eindigden! De spelers vechten door tot het bittere einde, want ja, misschien komt er dan toch een mogelijkheid dat je ineens mat kan zetten, het zal niet voor het eerst zijn dat dat gebeurt.

Jasper is bijna niet meer te stoppen! Directe concurrent Derk Kouwenhoven is in deze ronde afgeschud door Jasper, die nu eenzaam en alleen bovenaan staat met 6 uit 6. Welke dappere schaker of schaakster kan Jasper nog stoppen? Een bord lager, op bord 2, was Mark Honkoop, net als Ilse, ook even vergeten dat zijn loper ongedekt stond. Sebastiaan Janse geeft Mark vervolgens geen kans meer en zo komt Sebastiaan op 5 uit 6. Op bord 3 krijgt de Belgische Olivier Verheyen het voor elkaar om de zwarte koning van Ruben Bourgonjen het bord over te jagen en vervolgens op d2 mat te zetten. Iris Schelleman heeft haar partij tegen Colin Wouters gewonnen. Ze staat nu eerste bij de meisjes, want haar directe concurrente Pascalle Monteny heeft van Luuk Baselmans verloren.

Als afsluiter wil ik jullie het "mat door toegang"  van Ivo Warmerdam tegen Mick van Randtwijk niet onthouden. Mick zette, na het onschuldig lijkende 17. Lc4+, zijn koning naar h8. Maar Ivo had hier stiekem al op gehoopt... Dit offer kan zo in de stappenboekjes! 

 

 

 

Groep D, ronde 5

Volgens de weersvoorspelling zal het vandaag een aantal graden koeler zijn dan de afgelopen twee dagen. Fijn, want dan is het ook in het gebouw niet zo warm. Zou het koelere weer ook bevoordelijk zijn voor de kwaliteit van de wedstrijden?

Vandaag hebben we wederom een jarige: Justus van Klaveren is 11 geworden! Dit moest natuurlijk weer gevierd worden voordat we met de wedstrijd begonnen.

De jarige Justus van Klaveren

Deze ronde hebben we weer een meisje aan de topborden! Iris Schelleman mag het met zwart opnemen tegen Ruben Bourgonjen. Iris speelt tot nu toe een goed toernooi met 3 uit 4; alleen Ivo Warmerdam heeft tot nu toe van haar weten te winnen. In de partij tegen Ruben gaat het lange tijd gelijk op, Ruben probeert een aanval op te zetten maar Iris weet deze handig te pareren en snoept ondertussen ook nog even een pionnetje mee. In het eindspel, waarbij beide spelers nog twee lopers en een toren en Iris een pion meer heeft, ruilen ze af tot een ongelijk lopereindspel en er wordt remise afgesproken. De volgende ronde zien we Iris en Ruben terug aan de topborden!

Iris Schelleman

Op bord 23 spelen deze ronde Izzad Nasirov en Dominique Kroon. Dominique is morgen jarig (alweer een jarige! Wat een feest wat een feest) en wordt dan 12 jaar. Ze is deze zomer op schaakkamp naar Saint-Lô geweest en heeft met haar vriendinnen op een jacht in Friesland gevaren. Dominique is goed in cupcakes maken: ze heeft recentelijk een cupcakewedstrijd gewonnen! Later wil ze graag architect of modeontwerpster worden, maar eerst wil ze met haar vriendinnen als bijbaan in een bakkerij gaan werken. In deze ronde weet Dominique handig gebruik te maken van de zwakheden van de stelling van zwart, en na een paar foutjes van Izzad kan Dominique het punt bijschrijven.

Wederom was het deze ronde zo dat het meerendeel van de partijen door wit gewonnen werd. En wederom weet Jasper Beukema de perfecte score vast te houden: hij wint in 38 zetten van Colin Wouters. Tot de volgende ronde iedereen!

Voordat ik helemaal het bericht afrond, wil ik jullie nog even vragen of je, als je een mooie, spannende of opmerkelijke partij gespeeld hebt, dat even tegen mij (Nadia Bloemendaal) of Jan Hummel (de wedstrijdleider van de D) te zeggen, of op je notatieformulier te vermelden. Dan kan ik je partij misschien wel in het verslag verwerken! 

Groep D, ronde 4

De vierde ronde; de laatste ronde van vandaag! De top van het klassement begint zich te vormen, want er zijn nu nog maar vijf spelers met de volle 100%: Derk, Colin, Olivier, Jasper en Luuk. Eens kijken wie er na deze ronde nog steeds op 100% staat.

Dit keer geen missende klokken, dus iedereen begint na het startsignaal meteen met spelen. Het is een tijdje rustig bij de wedstrijdtafel, dus ik ga even verder om in de persruimte met mijn laptop te stoeien. 

Als ik terugloop naar de speelzaal, zijn Rens Stigter en Marlinde Waardenburg net klaar met hun partij. Rens vertelt vol enthousiasme dat het een hele spannende partij was en dat hij blij is dat hij remise heeft. Dit wil de reporter natuurlijk graag zien! Tijdens het analyseren (of eigenlijk, voor het analyseren) kom ik nog het een en ander te weten over Rens en Marlinde. Zo heeft Rens sinds kort Whatsapp en vindt hij het leuk om daarmee berichten te verzenden, maar daarnaast schaakt en sport hij graag en kan hij ook nog een mooi liedje op de gitaar spelen. Marlinde komt uit Coevorden en afgelopen jaar is ze vijfde geworden op het NK D voor meisjes, waar ze heel trots op is. Ook heeft ze een hamster Pukkie, en die krijgt de nodige liefde en aandacht van Marlinde. Ze wil graag nog een keer haar grote zus Lisanne verslaan, en Rens hoopt nog een keer Rob Bertholee, zijn trainer, mat te kunnen zetten. 

Marlinde Waardenburg

Terug naar de partij. Her en der zijn er wat leermomentjes voor beide spelers, maar ze hadden het allebei goed toen ze zeiden dat het een spannende partij was: de ene keer staat wit beter, en twee tellen later zwart weer! Na wat getouwtrek in het middenspel eindigen ze in een eindspel waarin wit (Marlinde) wat verbonden vrijpionnen heeft, maar Rens een kwaliteit voorstaat en met zijn a- en b-pion nog kan proberen naar de overkant te rennen. Zover komt het niet, na wat stukken ruilen neemt Rens genoegen met remise, maar beide spelers zijn er in de analyse toch van overtuigd dat zwart beter stond op dat moment.

Hierboven een fragment uit de partij Marlinde - Rens. Marlinde dreigt de zwarte loper te vangen, maar er is een mooie manier hoe Rens zijn loper toch nog kan redden. Zien jullie 'm? Met 16..a5 wordt de loper toch nog gered, want 17. bxa5 Txa5 en de loper staat gedekt. Na 17. Ta1 volgt 17..axb4 en na 17. b5 komt 17..a4. De loper is dus (voor even) veilig!

Na deze analyse loop ik nog even snel terug naar de speelzaal om wat uitslagen op te halen. Wat me meteen opvalt, is dat bijna alle spelers met drie punten het vierde punt niet wisten te bemachtigen: Colin en Derk spelen remise, en ook Sebastiaan deelde het punt met de enige Spanjaard in de groep: Alex Maria Oproae. Robin Reichardt wint van Luuk Baselmans, waarmee Robin op 3.5 komt. Alleen Jasper en Olivier zijn nog bezig, maar Jasper heeft op dat moment een paard en dame tegen twee torens en dreigt mat op b2. Tien minuten later hoor ik van wedstrijdleider Jan dat Jasper inderdaad gewonnen heeft. Dit betekent dus dat de enige die nu 4 uit 4 heeft, Jasper is. Wie zal Jasper morgen stoppen?

Opvallend vandaag is dat er twee meisjes zijn die hetzelfde leuke shirtje aanhebben: Meri Bahadoer en Ting Ting Lu. Na een kort interview blijkt dat ze met nog wel meer dingen 'hetzelfde' zijn: ze zijn allebei 12 jaar, hebben tot nu toe in de vakantie gezwommen, geshopt en gechilld en op de vraag 'op welke prestatie ben jij het meest trots' antwoordden ze alle twee dat ze trots zijn dat ze op een toernooi van Giselle Fransen gewonnen hebben. Maar gelukkig zijn er ook nog verschillen. Meri vindt het leuk om boeken te lezen, haar favoriete boek is 'Het leven van een loser of het dagboek van een muts', terwijl Ting Ting het toch leuker vindt om op de computer spelletjes te spelen. Meri hoopt op een dag Kevin Nguyen (speler uit de A) te verslaan, en Ting Ting wil graag nog eens van Magnus Carlsen winnen. Wie wil dat nou niet ;)

Meri (l) en Ting Ting

 

Groep D, ronde 3

Slechts één minuut nadat de derde ronde begonnen is, komen Meri en Wouter op de wedstrijdleiding afrennen. Er staat geen klok bij bord 25. Da's raar, want die stond er daarstraks nog wel. Wie heeft die klok weggehaald?! Gelukkig is er snel een nieuwe klok gevonden en zo kunnen ook zij beginnen aan hun partij.

Aan het begin van de derde ronde zijn er nog 12 spelers met 100%. De toeschouwers kunnen de hoogste borden niet helemaal live volgen, maar gelukkig staan de eerste vier borden aangesloten op het internet dus via http://www.onjk.nl/site/index.php/nl/live/live-defgh kunnen ze toch nog gevolgd worden. Maar jullie razende reporter Nadia zit op de eerste rij, dus ik kan jullie vanaf hier vertellen dat Jasper en Levi op bord 1 er een snelschaakpartij van maken, en dat de spelers op de andere borden er eigenlijk wel rustig en ontspannen bij zitten.

Op bord 11 spelen Annelies Vitharana en de Nederlandse Harm Jan Kootstra. Annelies woont in Gent in België en is 11 jaar. Tijdens de vakantie heeft ze geoefend voor het ONJK en is ze op sportkamp geweest. Later wil ze graag dierenarts worden, net als haar moeder. In België is ze derde geworden bij het kampioenschap voor meisjes t/m 12 jaar. Harm Jan, haar tegenstander, vertelde mij de ronde ervoor dat iemand hem geduwd had op het voetbalveld en hij daarom een wond op zijn gezicht had. Dus mocht iemand zich afvragen hoe die wond zo gekomen is, het kwam niet door een potje schaak ;) 

Een paar borden lager, op bord 20, zitten onze jarige Job en Lorena Kalkman. Ze hebben allebei een half punt, Lorena heeft deze in de eerste ronde gescoord en Job in de tweede ronde. Job en Lorena hebben allebei tot nu toe een chille vakantie: Job heeft veel gezwommen met dit lekkere weer en Lorena is naar Spanje op vakantie geweest. Job vindt het leuk om informatie-boeken over geschiedenis en astronomie te lezen, en hoopt later een geschiedkundige te worden. Lorena is meer van de social media: zij is vooral te vinden op Twitter en Facebook. De partij tussen Job en Lorena gaat lange tijd gelijk op, maar op een gegeven moment weet Job gebruik te maken van de zwakke onderste rij van Lorena en zo het punt veilig te stellen. Tot nu toe gaat het dus aardig goed voor Job op zijn verjaardag: 1.5 uit 2!

Een ander geinig iets om op te merken is dat 14 van de 25 partijen gewonnen zijn door wit deze ronde. Het is zelfs zo dat op bord 7 tot en met 13 wit gewonnen heeft! Benieuwd of dat de volgende ronde weer zo zal zijn. Op de bovenste borden gebeuren een aantal opmerkelijke dingen. Jasper en Luuk winnen, zoals verwacht, van hun tegenstanders Levi respectievelijk Ivo. Maar onder hen, op borden 3 en 4, wint Colin Wouters van Sjoerd van Roon en weet Derk Kouwenhoven een punt te pakken tegen Mick van Randtwijk. 

 

 

 

 

 

Groep D, ronde 2

Dinsdagochtend 9:21. Terwijl de EF/GH-spelers er een sport van maken om zo snel mogelijk klaar te zijn, zijn alle D-spelers nog aan het spelen. Tenminste, dat is als ik het uitslagenformulier mag geloven. We hebben vandaag een jarige in ons midden: Job Segers is 11 geworden! (Een jarige Job dus ;)) Dit wordt natuurlijk gevierd met slingers, ballonnen en een verjaardagslied. 

De Jarige Job!

En na het zingen mochten de handen worden geschud, de klok worden ingedrukt en mocht de witspeler zijn of haar eerste zet spelen. En terwijl ik aan het nadenken ben over een goeie vervolgzin, wordt de eerste uitslag al ingeleverd: meneer Wouters heeft gewonnen van Ivo Wiedema.

Aan de topborden wordt er flink gezwoegd en gezweet. Op bord 1 mag Robin de Rooij het opnemen tegen Jasper Beukema. Robin probeert zijn beste pokerface op te zetten en er kan zelfs een klein lachje vanaf als hij zijn zet uitvoert, maar Jasper reageert daar koeltjes op en noteert gewoon de zet. Benieuwd wat daar de uitslag zal zijn.

Op bord 3 spelen Joppe Kroon en de Spaanse Alex Maria Oproae. Joppe heeft zijn sweater maar aangedaan, zou hij zulke coole zetten spelen dat hij het er koud van krijgt? Alex krijgt het er in ieder geval niet zo koud van; hij loopt 'gewoon' in zijn Catalunya-shirt rond. Zou hij uit Catalonië komen of is hij fan van FC Barcelona, of misschien wel allebei?

Op bord 19 speelt Piet-Hein Droogh met zwart tegen Meri Bahadoer. Piet-Hein is 12 jaar en komt uit Baarn. Zijn hobby's zijn, naast schaken, voetballen en buiten spelen. Hij is het meest trots op de derde plek op het NK voor E-teams in Mierlo. Hij hoopt ooit een keer Daniël Dijkstra, ook een speler van SV Baarn, te verslaan. In ieder geval is het Piet-Hein gelukt om deze ronde van Meri te winnen: na wat pionnen en een kwaliteit opgesnoept te hebben, konden zijn pionnen ineens naar de overkant rennen. Grappige kanttekening bij deze partij is dat beide spelers met meer tijd eindigden dan waarmee ze begonnen: Meri had nog 45 minuten en Piet-Hein 49!

Om het verslag even mooi af te ronden wil ik jullie graag de partij tussen Sebastiaan Janse en Tomas Steenman laten zien. Een echte Wild Western-partij waarbij de zwarte koning het bord over gejaagd wordt door de witte stukken.

 

Groep D, ronde 1

Terwijl de zon schijnt en de thermometer aangeeft dat het buiten 28 graden is, zijn binnen in 't Wooldrik 51 D-spelers aan het vechten om de eerste plek in hun groep. Deze kinderen komen uit verschillende landen. Zo hebben we, naast de Nederlandse spelers, kinderen uit België, Duitsland, Spanje en zelfs Azerbeidzjan!

Wat meteen opvalt als je de speelruimte voor de D inloopt, is dat de stoelen zo kraken. Maar aan de geconcentreerde gezichten te zien merken de kinderen niet zo veel van al dat gekraak en gepiep.

Met dit warme, zonnige weer zijn er veel kinderen die een petje dragen. Maar sommige kinderen vergeten dat binnen de zon niet schijnt, en zij dragen dan ook binnen nog hun petje. Of is het mode om tegenwoordig binnen petjes te dragen? Bij Ilse Geene is de pet wel heel laag gezakt, zou ze de partij nog wel kunnen zien? Dominique Kroon heeft een handige oplossing gevonden zodat ze én haar pet kan dragen, én het bord goed kan zien: gewoon de pet opzij dragen!

  

Ilse Geene Dominique Kroon

De favoriet in deze groep is de Belgische Jasper Beukema met een rating van 1816. Jasper komt uit een schakersfamilie: zijn broertje Constantijn en broer Chris spelen ook mee hier in Borne, en zijn andere broer Stefan speelt op dit moment in Vlissingen. Op een dag hoopt Jasper beter te zijn dan Stefan, maar wat hij verder wil worden weet hij nog niet. Jasper begint niet bepaald onvoorbereid aan dit toernooi: hij heeft in de zomervakantie al het Belgisch Kampioenschap voor senioren gespeeld en het ONK in Dieren. Jasper denkt dat hij van Luuk en Robin de meeste concurrentie krijgt.

Vandaag mocht Jasper op bord 1 tegen Mark Honkoop. Beide heren begonnen goed aan de partij en ontwikkelden goed hun stukken. Maar Jasper kreeg op een gegeven moment de kans om een kwaliteit te winnen, en een paar zetten later stond hij zelfs twee torens tegen een loper voor! Mark vond het toen wel welletjes en zo won Jasper zijn eerste partij.

Op bord 15 mocht Colin Wouters aantreden tegen Wouter Kokje. Wouter begon vrij actief tegen meneer Wouters, maar nadat er wat stukken afgeruild werden, bleek dat de dame van meneer Wouters toch wat meer pionnetjes kon snoepen dan die van Wouter! Wouter kreeg het nog wel voor elkaar om de dame van meneer Wouters te ruilen tegen twee torens, maar hier wist meneer Wouters ook wel raad mee: als een malle begon de c-pion van meneer Wouters te rennen en deze wist Wouter niet meer te stoppen. Meneer Wouters won dus van Wouter.

Inmiddels (het is al bijna 5 uur) zijn er nog twee partijen bezig in de D-categorie. De EFGH, die in dezelfde zaal spelen als de D, zijn allemaal al klaar dus is het wat rustiger in de zaal. Op bord 13 speelt Tomas Steenman met wit tegen Griffin Dharmoputro. Tomas heeft een aantal pionnen weten door te schuiven, maar Griffin heeft zijn koning handig neergezet en houdt zo de pionnen tegen. Aan de andere kant van het bord heeft zwart nog wat pionnen, waarmee Griffin misschien nog kan doorbreken en zo kan winnen. Alleen kiest Griffin tijdens de doorbraak voor de verkeerde zet, en zo wint Tomas, na een lange partij, alsnog.

De andere twee spelers die nog bezig zijn, zijn Robin Reichardt en Lorena Kalkman. Lorena, die met zwart tegen de veel sterkere Robin speelt, heeft de hele partij lang haar rug recht weten te houden en nu zitten ze in het eindspel. Lorena moet proberen om met haar paard, toren en koning de drie vrijpionnen van wit tegen te houden. Na wat geploeter krijgt ze dit dan ook voor elkaar, en met een mooi torenoffer weet ze de remise veilig te stellen.

Ruben en Lorena zijn als enigen nog bezig. 

Naast deze remise waren er nog een paar andere opmerkelijke uitslagen. Zo wist Thomas Kanger knap te winnen van Justus van Klaveren, en won Fardin Hematyar van Daniel Wiemann.

Voor nu wens ik jullie allemaal een fijne avond toe, en graag tot morgen bij de tweede ronde!