Groep D, ronde 3

Slechts één minuut nadat de derde ronde begonnen is, komen Meri en Wouter op de wedstrijdleiding afrennen. Er staat geen klok bij bord 25. Da's raar, want die stond er daarstraks nog wel. Wie heeft die klok weggehaald?! Gelukkig is er snel een nieuwe klok gevonden en zo kunnen ook zij beginnen aan hun partij.

Aan het begin van de derde ronde zijn er nog 12 spelers met 100%. De toeschouwers kunnen de hoogste borden niet helemaal live volgen, maar gelukkig staan de eerste vier borden aangesloten op het internet dus via http://www.onjk.nl/site/index.php/nl/live/live-defgh kunnen ze toch nog gevolgd worden. Maar jullie razende reporter Nadia zit op de eerste rij, dus ik kan jullie vanaf hier vertellen dat Jasper en Levi op bord 1 er een snelschaakpartij van maken, en dat de spelers op de andere borden er eigenlijk wel rustig en ontspannen bij zitten.

Op bord 11 spelen Annelies Vitharana en de Nederlandse Harm Jan Kootstra. Annelies woont in Gent in België en is 11 jaar. Tijdens de vakantie heeft ze geoefend voor het ONJK en is ze op sportkamp geweest. Later wil ze graag dierenarts worden, net als haar moeder. In België is ze derde geworden bij het kampioenschap voor meisjes t/m 12 jaar. Harm Jan, haar tegenstander, vertelde mij de ronde ervoor dat iemand hem geduwd had op het voetbalveld en hij daarom een wond op zijn gezicht had. Dus mocht iemand zich afvragen hoe die wond zo gekomen is, het kwam niet door een potje schaak ;) 

Een paar borden lager, op bord 20, zitten onze jarige Job en Lorena Kalkman. Ze hebben allebei een half punt, Lorena heeft deze in de eerste ronde gescoord en Job in de tweede ronde. Job en Lorena hebben allebei tot nu toe een chille vakantie: Job heeft veel gezwommen met dit lekkere weer en Lorena is naar Spanje op vakantie geweest. Job vindt het leuk om informatie-boeken over geschiedenis en astronomie te lezen, en hoopt later een geschiedkundige te worden. Lorena is meer van de social media: zij is vooral te vinden op Twitter en Facebook. De partij tussen Job en Lorena gaat lange tijd gelijk op, maar op een gegeven moment weet Job gebruik te maken van de zwakke onderste rij van Lorena en zo het punt veilig te stellen. Tot nu toe gaat het dus aardig goed voor Job op zijn verjaardag: 1.5 uit 2!

Een ander geinig iets om op te merken is dat 14 van de 25 partijen gewonnen zijn door wit deze ronde. Het is zelfs zo dat op bord 7 tot en met 13 wit gewonnen heeft! Benieuwd of dat de volgende ronde weer zo zal zijn. Op de bovenste borden gebeuren een aantal opmerkelijke dingen. Jasper en Luuk winnen, zoals verwacht, van hun tegenstanders Levi respectievelijk Ivo. Maar onder hen, op borden 3 en 4, wint Colin Wouters van Sjoerd van Roon en weet Derk Kouwenhoven een punt te pakken tegen Mick van Randtwijk.