A-groep, ronde 1: Favorieten maken geen fout

Om 13:29 begon de eerste ronde bij het ONJK van dit jaar. Dat is toch opmerkelijk, een minuut te vroeg, iets wat niet vaak voorkomt bij een schaaktoernooi. Dit leidde ertoe dat nog niet alle spelers achter zijn of haar bord zaten toen de klokken werden aangezet, waaronder alle dames in de groep.

Titelverdediger is tukker Zyon Kollen (2234). De afgelopen twee jaar wist hij Open Nederlands Jeugd Kampioen te worden en bij het afgelopen NK Jeugd werd hij 3e. Max Warmerdam (2244) is eerste geplaatst en huidig Nederlands Jeugdkampioen tot 14 jaar. Op papier zijn Zyon en Max de spelers die de dienst uit gaan maken, outsider Thomas Mollema (2154) zal proberen het ze lastig te maken.

Ter voorbereiding op dit toernooi speelden Zyon en Max beide in Dieren. Zyon scoorde 3,5 uit 9 en een TPR van 2180 en Max scoorde 1,5 uit 7 en een TPR van 1934, de laatste twee ronden speelde hij niet. Beide spelers zijn eigenlijk niet in vorm, wat misschien kansen biedt voor de andere spelers.

Dan de partijen. Op het eerste bord ging Max er gelijk vol in tegen Maarten Smit uit Almelo. In de Draak speelde Max een schijnoffer waarmee hij de koning van Maarten in het midden hield.

11. Pxe7 Kxe7 12. g5 b4 12. … Lb7 was nog 'bekend' of in ieder geval vijf maal eerder gespeeld. 13. gxf6+ Pxf6 14. Pa4 Tb8 15. 0-0-0 Lb7 16. e5! de pion op d6 raakt overbelast 16…dxe5 17. Lc5+ Ke8 18. Ld6 met kwaliteitwinst en snel 1-0.

Beiden waren niet bekend met dit schijnoffer; Max was als eerste klaar; een gemakkelijk begin van het toernooi dus voor hem.

Zyon won in een Siciliaan na onnauwkeurig spel van Joris Geene de belangrijke e4-pion en met een combinatie later de partij.

Thomas Mollema had in de opening veel tijd nodig in de Caro-Kann tegen Daniel Borkent. Hij won een pion en Daniel verdedigde taai. In het eindspel speelde Daniel enkele onnauwkeurige zetten waarna Thomas nog een pion won en Daniel kon opgeven.

Zhi Yang Fan miste de winst tegen Rik Suurmond.

19. Txd5! Le2  Na exd5 20. Lxd5 Dg6 (anders kost het de dame of gaat het mat) 21. Lxf7!+ Dxf7 22. Dxa8 Kd7 23. Td1+ gaat zwart aan alle kanten mat. 20. Td3? 20.Td8+! wint materiaal Txd8 21. Dxe2 de toren op a8 gaat verloren en wit heeft een stuk meer. Helaas zag Zhi Yang deze combinatie niet en hij moest in het eindspel opgeven.

Steven de Wilde liet de winst glippen tegen Maarten van Harten. Steven had in het toreneindspel twee pionnen meer, Maarten verdedigde behendig en nadat beiden promoveerden werd remise overeen gekomen.

De vorige twee jaren was er geen spanning in het Meisjeskampioenschap, er deden respectievelijk één en nul meiden mee. Dit jaar zijn het er al twee: de strijd gaat tussen Xadya van Bruxvoort (1594) en Annelies Cuvelier (1624). Aangezien Annelies uit België komt is Xadya dus eigenlijk al Nederlands Kampioen, maar het wordt alsnog spannend wie beste meisje wordt in deze groep.

Annelies speelde remise tegen Renzo Finkelflugel. Renzo had lange tijd een pion meer maar kon de partij niet buit maken. Xadya verloor van clubgenoot Jasper Zwirs in een rustige partij, waarin Jasper langzaam pionnen snoepte.

Overige verrassingen waren overwinningen van de Griek Dimitrios Loutragotis op Kevin Nguyen, Yannic Husers op Frank van Hoorn en Mathijs Dubbeldam op Jasper Beukema. Opmerkelijk is dat Jasper op het laatste moment besloot dat hij in de A-groep mee ging spelen, in plaats van de C-groep. Erwin Kalle speelde remise tegen Joris Kokje.

De Griek Dimitrios Loutragotis, de enige verre buitenlander dit jaar

In de eerste ronde maakten de drie hoogstgeplaatsten geen fout gemaakt en waren er zes verrassingen. Wie is de echte favoriet, de ervaren Zyon of de jonge Max?