Groep B ronde 5

De Boer alleen aan kop

Halverwege het toernooi lijkt het alsof de C-kampioen van 2013 Eelke de Boer orde op zaken heeft gesteld. Hij won van degene die tot dan toe alles gewonnen had, Siem van Dael, en gaat nu alleen aan de leiding. Stevent Eelke nu af op de B-titel?
Het ging van 'dik hout zaagt men planken'. 4.d4 is al een uitnodiging tot levendig spel, met 10...f6 maakt zwart er Open Huis van en na 20...Df5? is de sprong van een wit paard in twee zetten naar e6 niet meer te verhinderen.

Ricky Quirine

Quirine Naber deed geen goede zaken in het Meisjesklassement door een nederlaag tegen Ricky Schaap. Ricky's 16.gxf3?! is een originele poging om het spel en de tegenstander uit het evenwicht te brengen (16...Dxh3 faalt op 17.dxc7). Nog geen 10 zetten later zijn de gecombineerde dreigingen langs de halfopen g-lijn en de diagonaal d4-h8 niet meer allemaal tegelijk te pareren.

Geert Lisanne

Gelukkig voor Quirine hield Geert van Hoorn haar concurrente Lisanne Waardenbrug ook op de nul. Geert verplaatste op zijn dooie gemak zijn 19 zware Euwepunten naar de g- en h-lijn, tegenover de zwarte koning. Na 28.Pg4 is er al geen kruid meer tegen het witte geweld gewassen.