Groep B ronde 8

Combineren

Goed kunnen schaken berust voor 10 procent op inzicht, voor 40% procent op openingskennis en voor de overige 50% op... rekenvaardigheid.
Zegt men wel eens.
Er zijn anderen die geheel andere percentages aanhangen, maar dat bespreken wij een andere keer misschien nog wel eens.

Van die rekenenvaardigheid zagen wij vanmiddag een fraai staaltje op bord 11. Of, eigenlijk meer bij de post-mortem van bord 11. Lars van Schooten had daar met gezond spel een zee van voordeel bereikt tegen Quirine Naber. Op zet 23 had hij dat voordeel eenvoudig maar saai kunnen omzetten in winst middels Dg5, waarna zwart het mat op g7 niet meer zonder materiaalverlies kan dekken. In plaats daarvan speelde Lars echter 23.Pd6(?!), waardoor Quirine de mogelijkheid kreeg om verwarring te zaaien met 23...Pe4! (zij speelde echter 23...Pd5 waarna de overblijvende zwarte toren geen partij meer was voor de drie witte stukken).
Het variantencomplex dat ontstaat na 23...Pe4 is bijzonder goed trainingsmateriaal. Wit is dan genoodzaakt om de dame in re ruilen voor drie stukken, of twee torens. Bij de post-mortem leek dat laatste het meest voor de hand liggend en daarom werd vooral 24.Pxe8 onderzocht. Daarna zijn er vele lange varianten, de een nog mooier dan de ander. En uiteraard veel te complex om hier allemaal te beschrijven, zie daarom de pgn-viewer, daar zijn de eerste paar varianten in verwerkt. Of nog beter: pak een bordje erbij en speel ze actief na.

Lars Quirine

In het Meisjeskampioenschap is na ronde 8 Dewi Vermeulen [zie foto in verslag 8] een punt los, sinds haar concurrenten Lisanne en Lydia verloren. Dewi prduceerde (uitgerekend een dag ná het verslag 'Girl Power') krachtig miniatuurtje met een optisch fraaie slotstelling. (Ja, ik weet het, de verslagen van de B-groep zijn dit jaar wat saaier dan voorheen, want met meer partijtjes en minder wist-u-datjes. Voor dat laatste kunt u beter bij de lagere groepen terecht.)

Foto's
Alle deelnemers van de B-categorie (van de A-groep ook trouwens en van de C een groot deel) zijn in de eerste dagen van dit toernooi vereeuwigd: kijk op de alternatieve ONJK-fotosite 2014.

Groet uit Tromsø vanaf de Olympiade

Heren en dames,

Ik weet niet of jullie aan het lezen van dit bericht toekomen, maar vandaag kan ik nog net de groeten doen!
Ik heb niet veel tijd gehad om het ONJK intensief te volgen. Niet alleen door mijn bezigheden maar vooral mede door beperkte verbindingen. 
In de ontbijtzaal werkt internet nu wel goed, dus dan maar op de manier die me van anderen zo vaak ergert....

Het zal vandaag bij jullie wel weer hectisch zijn. Hier ook maar heel anders.
Hoe dan ook een goede afloop gewenst! En ik hoop dat het weer mooie oorkondes worden.

Hartelijke groet van Aart (Strik, dé ONJK-hoofdwedstrijdleider)