Groep C ronde 3: Lange ochtend, korte middag?

Toen ik om half 4, een uurtje na de aanvang van de middagpartij, de zaal in kwam lopen, was ik in de veronderstelling dat ongeveer alle partijen nog wel bezig zouden zijn, net als met de ochtendpartij. De 1e partij van de dag had namelijk veel lange partijen waar enorm veel gebeurde, eigenlijk te veel om in 1 verslag te zetten.

In deze ronde was dat dus anders, want toen ik de zaal binnen kwam waren ongeveer de helft van de partijen al afgelopen, en van de overige helft die nog bezig was zat er al een groot gedeelte in het eindspel. Gelukkig worden (uiteraard) alle partijen keurig ingevoerd door de deelnemers zelf, dus kon ik even bij de computers in de analysezaal de partijen naspelen. Mijn dank als verslaggever is groot naar jullie als deelnemers, mijn verzoek is dan ook om zo door te gaan en als je het vandaag vergeten was, morgen weer je partijen in te kloppen!

Bij het bekijken van de partijen kwam ik er achter dat er een aantal deelnemers waren, zoals Jesper Post en Thomas Kanger een snelle remise hadden genomen. Niet vreemd of onverstandig na een lange ochtendpartij van meer dan 3 uur. Lorena Kalkman en Giselle Fransen hadden eveneens een (erg) lange ochtendpartij gehad, en besloten om zo lang mogelijk symetrisch te blijven spelen. Vlak nadat de symetrie verbroken werd, werd de vrede getekend (de tegenstander had immers óók een erg goede stelling).

Naast de snelle remises waren er ook partijen die snel beslist werden door fouten van een van beide partijen. Ook hier was te zien dat spelers die een lange ochtendpartij hadden gehad, wat minder presteerden (hoewel dat niet voor alle partijen opgaat).

Maar waren er dan ook nog lange partijen? Zeker wel! Feline Waardenburg en Eliza de Jong hadden een lange partij waarbij Eliza in een ongelijk-loper eindspel toch nog aan het langste eind trok, omdat ze 2 pionnen meer had dan Feline. Deze pionnen had Feline weggegeven voor een aanval, maar na iets gemist te hebben liep de aanval dood en stond ze 2 pionnen achter. Eliza schoof het daarna met geduld uit.

Verder mag Derk Kouwenhoven ook in de gaten gehouden worden. Sneaky kruipt hij van bord 6, naar bord 5, naar bord 4 deze middag. Op dit laagste livebord won hij ook redelijk geruisloos van Mark Honkoop. Morgen maakt hij een sprong naar bord 2!

De partijen die lang duurden, duurden dan ook echt lang. Sang Nguyen verloor langzaam in een toreneindspel met een pion minder van Bart Dubbeldam. William Boudry verzamelde een heel leger zwarte pionnen van zijn tegenstander Niels Schelleman naast het bord, terwijl hij zijn eigen leger witte pionnen gewoon op het bord hield en Oseb Merkon wist in het middenspel pionnen af te pakken van Sjoerd van Roon, die hij in een toreneindspel ook goed wist te verzilveren. Knap van Oseb, die hiermee ten koste van de nummer 3 geplaatst op 3 uit 3 komt.

Oseb Merkon

Als laatste waren Xander Pauwels, de nummer 2 geplaatst, en Iris Schelleman nog bezig. Iris gooide er even wat scherpe theorie tegenaan en kreeg daarna de kans van Xander om haar stelling erg te verbeteren. Rond zet 25 stond Iris zelfs zo goed, dat waarschijnlijk een winnende voorsprong kon krijgen. Deze miste ze, waarna Xander goed terug kwam in de partij. Uiteindelijk, na een erg lange strijd (qua tijd en qua zetten), trok Xander toch nog aan het langste eind. Er mag gezegd worden dat Iris en Xander een groot aantal computerzetten hebben gevonden in erg moeilijke stellingen, petje af voor beide spelers dus. De partij is met een beetje analyse bijgevoegd:

 

Xander Pauwels hard aan het nadenken tegenover een rustige Iris Schelleman

Voor de stand na 3 ronden betekent dit dat er nog 5 koplopers zijn met 3 uit 3, namelijk: Xander Pauwels, Derk Kouwenhoven, Oseb Merkon, William Boudry, Bart Dubbeldam. Bij de meisjes staat Iris Schelleman samen met Eliza de Jong bovenaan met 2 uit 3.