België neemt de leiding over!

In het kader van de schaakolympiade die momenteel gehouden wordt in Tromsø (Noorwegen) waar landenteams tegen elkaar strijden, en ook de strijd op bord 1 tussen Xander Pauwels (Belg) tegen Bart Dubbeldam (Nederlander), zoomen we vandaag even in op de match Nederland-België. In totaal doen er 7 Belgische deelnemers mee in groep C, en in de 6e ronde spelen alle Belgen tegen een Nederlander.

Het eerste punt kon al snel toegekend worden aan België: Giselle Fransen vergiste zich even door een eigen loper in de penning te zetten. Helaas is een gepend stuk geen goede verdediger, iets dat Thijs de Bock snel doorhad, want het paard van Giselle dat net nog gedekt werd door de loper stond al snel naast het bord. Na nog even tegenstribbelen gaf Giselle op. 1-0 voor België!

Al vrij snel scoorde Olivier Verheyen tegen Daan van der Noordaa de 2-0 voor België. Daan gaf een vol stuk weg, wat al snel einde partij betekende.

De partijen tussen Kamiel Ferson tegen Mark Honkoop en William Boudry en Lars de Haas eindigden in remise, waardoor de stand inmiddels al op 3-1 voor België kwam.

De genadeklap van de Belgen kwam van Xander Pauwels op bord 1 tegen Bart Dubbeldam. Bart bleef na de opening zitten met een onontwikkelde loper op c8 die tegen eigen pionnen aankeek. Xander wist deze loper goed op zijn plek te houden, waardoor Bart virtueel met een loper en toren minder speelde. Xander drong de zwarte stelling in en na een truuc won hij de dame van Bart. Reden tot opgave, stand 4-1 voor België…

De Nederlandse eer kon helaas ook niet gered worden in de partij tussen Samuel Vandeputte tegen Sarah van Rooden. In een middenspel dat gelijk leek, maar alle kanten nog op kon speelde Samuel het beter dan Sarah, waardoor de Belgen inmiddels op 5-1 staan.

Als laatste in de zaal speelden Derk Kouwenhoven en Thomas Moerman nog een spannende partij. Naast de eer om voor je land te spelen, spelen de spelers ook (voornamelijk) voor eigen belang. Derk staat op 4 uit 5, Thomas daar vlak achter met 3.5. Het was een erg spannende partij, waarbij Derk duidelijk lef toonde door zijn dame te offeren voor een toren en een licht stuk. In een veel te ingewikkelde stelling begon voor Thomas de tijdnood een rol te spelen, en de tijd van Derk begon langzaamaan ook al op te raken. De problemen voor Thomas verwijnen als hij zijn toren offert voor een paard en de vrijpion van Derk, waarna er een moeilijk maar waarschijnlijk prima eindspel voor Thomas op het bord komt. Net als er nog wat wordt afgeruild en zwart minimaal gelijk moet staan, gaat Thomas door zijn tijd. Erg jammer voor Thomas. Derk redt daarmee de eer van Nederland (stand 5-2, gefeliciteerd België), en ook zijn plek op de ranglijst.

 

29.Dxb6!? Zo kan het ook! Het rustige 29.Ta2 en dan verdubbelen op de a-lijn sprak Derk blijkbaar niet aan, na de tekstzet zal Thomas in ieder geval even geschokken zijn. Thomas en Derk spelen na het dameoffer beide vrij goed zonder grote fouten, maar zoals eerder aangegeven gaat Thomas plotseling door zijn tijd na zet 45 van Derk.

Derk(wit) tegen Thomas in een lege zaal

Naast de België-Nederland match maakten ook Nederlanders het elkaar moeilijk. Op bord 2 speelden SBO’ers Simon Elgersma en Oseb Merkon een snelle remise in een stelling waar Oseb misschien nog wel even door had kunnen spelen.

Iris Schelleman liet tegen Sjoerd van Roon zien dat ze niet alleen meisjeskampioen wil worden, maar ook gewoon algemeen kampioen. Na haar verlies tegen Xander heeft ze alweer 3 hele punten op rij gescoord. Vandaag was Sjoerd de ongelukkige tegenstander. In een al iets mindere stelling bludert Sjoerd een vol stuk weg, waarna het voor Iris een koud kunstje blijkt de zwarte koningsstelling binnen te dringen.

Na deze ronde staat Xander Pauwels met een perfecte score van 6 uit 6 bovenaan. Achter hem zitten 3 achtervolgers met 5 punten, namelijk Derk Kouwenhoven (Xanders volgende tegenstander), Bart Dubbeldam en Iris Schelleman (ook tegenstanders van elkaar in ronde 7). Simon Elgersma en Oseb Merkon staan nog in de buurt van de koploper met 4.5 uit 6. Morgen zijn er weer 2 ronden, wat betekent dat je dan goede zaken kan doen om in de top te komen of te blijven!