Groep D, ronde 11

Ergens in mijn hoofd had ik dat de volgende ronde om 15:40 uur zou beginnen en dat ik, als ik dan om 15:45 uur binnen zou komen, ik een hoop spanning en sensatie in de openingsfase al op de borden zou kunnen bewonderen. Nou, er is dus een duidelijke reden waarom ik blond ben want de 11e ronde begon om 15:00 uur en toen ik dus om 15:45 uur binnen kwam wandelen was meer dan de helft van de zaal al leeg!

De dames Lies Michielsen en Robin Duson spelen deze ronde op bord 20. Lies komt door een paardvorkje snel op een toren voor, maar Robin haalt met diezelfde snelheid een wit paard op en zo wordt de voorsprong van Lies teruggebracht tot een kwaliteit. Lies heeft vervolgens de kans om haar paard in veiligheid te brengen (zie ook hieronder) maar doet dit niet, waardoor Robin het paard op kan halen met haar koning en daarna met haar eigen paard via een paardvork het kwaliteit weer terug te winnen - Robin staat nu dus een stuk voor. Voor Robin is het daarna niet lastig meer om het uit te tikken:

Lies Michielsen

Waar een aantal heren al snel klaar zijn met hun partij, spelen Tim Grutter en Rembrandt Bruil op bord 2 tot het bittere eind door. In het begin van hun partij laat Tim expres zijn toren aangevallen staan door Rembrandt's loper, en Rembrandt laat expres die toren nog even aangevallen staan. Ik moet toegeven dat ik mijn twijfels had bij de manoeuvre die Tim aan het uithalen was (het paard expres door een pion laten slaan), maar de schaakengine zegt dat het niet eens zo slecht is dus ik geloof je actie Tim :-) Vervolgens wint Tim zijn stuk weer terug doordat Rembrandt even vergeten was dat een gepend stuk geen goede verdediger was...Tim had goed opgelet bij het maken van de stappenboekjes! Na een tijdje komen de heren in een ongelijk lopereindspel waar menig theoreticus van zal gaan smullen, maar hier in Borne wordt toch voor de vrede getekend. 

Jonas Hilwerda heeft wat schade om in te halen en degene daar mogelijk last van gaat krijgen is Jord Ypma. Jord speelt een zeer goed toernooi, met onder andere winst op Diego Kaersenhout en Colin Wouters en remise tegen Pascalle Monteny. Jonas laat er in de partij geen gras over groeien en gooit meteen met Th3 zijn toren in de strijd. Zwart probeert het nog, maar de witte pion op g6 is een doorn in het oog en Jord staakt daarom de strijd. Twee borden naast hen wint Mick van Randtwijk van Thijmen Bourgonjen waardoor Mick zijn voorsprong behoudt.

Nu dat Rembrandt remise heeft, Jonas wint en Mick ook wint, staat Mick nog eenzaam aan de top. Jonas volgt met een puntje achterstand en Rembrandt staat precies tussen Jonas en  Dries Wedda in met 8.5 punt. Bij de dames is het enorm spannend: Annelies en Pascalle hebben 6.5 punt, maar achter hen staan vijf dames met 6 punten. Morgenochtend vroeg kunnen we gaan smullen bij de spannende ontknoping bij de dames: Pascalle speelt tegen Annelies, Marlinde tegen Anna Martinez en Ilse tegen Eva. De dame(s) die dit win(nen) doen daarmee een enorm goeie gooi naar de titel!