Groep D, ronde 12

Letterlijk door weer en wind komen de spelers vanochtend allemaal weer aan in de speelzaal. Vannacht was denk ik een goeie test voor iedereen die in een tentje sliep of hij/zij het tentje wel goed had opgezet. Gelukkig is de speelzaal droog en de enige wervelwinden die we hier kunnen verwachten zijn op het bord te vinden. 

Vandaag hebben we een jarige in onze groep: Harm Jan Kootstra! Gefeliciteerd met je verjaardag Harm Jan en maak er een mooie dag van (hopelijk gaat het weer ook nog een beetje meewerken). Aan zijn partij zal het in ieder geval niet liggen want in de 12e ronde wint hij van Lies Michielsen.

Hiep hiep hoera!

Vandaag is ook laatste dag van het ONJK. De kinderen die dus nog even willen shinen moeten dat vandaag doen, want morgen is er geen kans meer! Gisteren kondigde ik ook al aan dat we vandaag drie battles of the ladies hebben, maar dit moet ik rectificeren want vandaag zijn in de DEFGH-zaal ook nog twee andere damesclashes te volgen. De eerste wedstrijd is die tussen Kim en Alisha. Nou ja, wedstrijd? Ze zijn vooral druk in discussie over dameszaken, en over dat witte sokken in sandalen niet zo mooi zijn...dat laatste ben ik wel met jullie eens hoor ;-) Alisha wint uiteindelijk met een dame meer van Kim. 

Alisha - Kim

De andere damespartij die ik gisteren vergeten ben te noemen, is die tussen Anna Vervaeck en Clara van Hille. Anna komt een kwaliteit voor te staan, maar omdat ze niet zeker weet of ze dan ook binnen de tijd zal gaan winnen besluiten de dames tot remise. Achteraf gezien voor Anna ook een prima resultaat, ze heeft bijna 800 ratingpunten minder dan Clara :-) De vriendin van Anna, Laura Tiggelman, speelt twee borden boven Anna tegen Tygo Tiemens. Laura wint van Tygo door een "soort penning maar dan andersom" (een röntgenaanval dus), waar ze een volle toren en later dus de partij uit sleept. Anna en Laura zijn met een heleboel andere Zeeuwse kinderen op schaakkamp in Rijssen. Ze logeren in een groot huis, waar Anna en Laura eerst bij elkaar op de kamer sliepen maar doordat ze meer aan het praten dan aan het slapen waren werden ze uit elkaar gehaald. Anna slaapt nu bij Nina op de kamer, en ze vertelde vol trots dat ze een keer wakker is geworden en toen kwam ze erachter dat ze haar voeten in het gezicht van Nina had geparkeerd! De dames hebben een heleboel roddels, zoals dat het wachtwoord voor toegang tot Laura's kamer "tomaat" is, en dat vooral Anna heel goed is in klieren tijdens het tandenpoetsen. Een aantal van hun medekampeerders hebben al bijzondere bijnamen gekregen, zoals Sinterklaas, Rudolf, Kerstman en Grasmaaier "EN JE BENT SMOKY VERGETEN!"..en iedereen die geen bijnaam heeft heet tomaat..De dames hebben trouwens ook een zeer creatieve oplossing voor als ze nog een keer van Magnus Carlsen training mogen krijgen: ze gebruiken Google Translate om hem toch te kunnen verstaan!

Tomaat!

Sam van Dongen en Kevin Franssen spelen op deze negende augustus op bord 9. De heren moeten al vroeg in de partij aan het rekenen slaan, maar het is Sam die, nadat de rookwolken zijn opgetrokken, met twee stukken meer uit het slagveld komt. Het probleem begon bij 5.g4, zodra Kevin die slaat móet hij wel door slaan, anders verliest hij sowieso stukken...dit heeft Sam goed gezien!

Er zijn al een aantal dames en heren die inmiddels de 50%-score gehaald hebben: Arman Akagunduz en Chantal van Schooten hebben met hun winstpartij in deze ronde de 6.5 gehaald, en Wouter Kokje kan met zijn overwinning tegen Diego Kaersenhout ook een 6.5 punt achter zijn naam vinden. 

Wouter Kokje

Ik had goeie voornemens de damespartijen vandaag te volgen om jullie zo up-to-date te houden, maar door wat onvoorziende omstandigheden is dit er niet helemaal van gekomen. Sorry sorry sorry! Ik kan jullie wel vertellen dat Pascalle en Annelies op een gegeven moment in een gelijk-lopereindspel terecht kwamen en hier remise in besloten, waardoor beide dames nu op 7 punten staan.  Anna kwam tegen Marlinde een kwaliteit voor na de opening, maar Marlinde kwam goed terug, won de kwaliteit en ze had zelfs nog meer kunnen winnen maar dit heeft ze niet gezien/niet gedaan. Vervolgens gingen ze naar een eindspel met een pluspion voor Anna, welke Anna goed uitspeelde. Eva en Ilse gingen lange tijd gelijk op in hun partij, maar uiteindelijk was het Ilse die door de stelling van Eva wist te walsen. Ilse; als je in plaats van je toren eerst je dame op d8 had gezet, had je een wel heel mooi matje te pakken :-) Maar dit is ook mooi!

Annelies - Pascalle

Marlinde - Anna

Ilse - Eva

 
In het damesklassement is het nu dus extreem spannend geworden. Anna, Annelies, Pascalle en Ilse hebben alle vier 7 punten, met vlak daarachter nog Chantal en Alisha. 
In het algemeen klassement heeft Mick op bord 1 het punt gedeeld met Gilian Honkoop en Jonas en Rembrandt hebben allebei gewonnen, waardoor het rugnummer van Mick weer in zicht aan het komen is. Als Mick de laatste ronde een misstap begaat kan hij misschien zelfs nog zijn eerste plaats kwijtraken aan Jonas, bij winst van Jonas!