Opa vertelt

Lekkage

Sommige mensen komen al heel lang elke zomer een week naar Twente om het ONJK bij te wonen. Een van hen, we noemen hem deze week “opa” is er al bij vanaf 2001. In deze rubriek beschrijft “opa” een aantal dingen die hij hier op en rond dit toernooi heeft meegemaakt.

In 2001 was opa 18 jaar oud en speelde hij mee in de a-categorie. Hij overnachtte met een aantal clubgenoten op een camping vlak naast een pretpark. Sommige clubgenoten hadden het hele gezin meegenomen. Terwijl wij aan het schaken waren zaten de broertjes en zusjes lekker in de achtbaan, botsauto’s of het reuzenrad. En na het schaken was het pretpark natuurlijk al dicht…. Balen!

In die week regende het nogal veel, en dat was niet echt handig. Vooral niet omdat de tent die opa had meegenomen lek bleek te zijn. Het luchtbed werd dus een soort van waterbed en spullen drooghouden was er niet echt bij. Gelukkig konden er nog wat dingen in de meegereisde koffer worden opgeborgen.

Elke dag gingen we op de fiets naar de speelzaal. In het stadhuis van Hengelo speelde de A groep op de trap. Nou ja… niet op de treden natuurlijk, maar op het platform ergens halverwege de trap. Af en toe klonk er luid applaus. Niet omdat de partijen van opa nou zo mooi waren, maar wel omdat er in tijdens de toernooiweek ook gewoon nog mensen trouwden en zo dwars door de speelzaal naar buiten liepen.

Op de camping waar opa overnachtte was ook een zwembad. Omdat er nogal weinig douches waren had opa het briljante idee om dan maar elke ochtend even het zwembad in te duiken en zich daarna af te spoelen onder de zwembaddouche. Dat ging een paar dagen goed, totdat op donderdag het hek ineens op slot zat. Kennelijk vonden de andere campinggasten het niet zo’n goed idee dat opa elke ochtend om kwart voor acht een plons nam.

Het toernooi ging niet echt goed voor opa, hij scoorde 3 punten uit 9 partijen. Dat kwam mede doordat hij de laatste dagen niet echt fit meer was (controleer altijd van tevoren of je tent niet lek is, dat slaapt toch een stuk lekkerder) en natuurlijk ook omdat opa eigenlijk gewoon niet kan schaken.

De volgende dagen zal opa vertellen over andere jaren dat hij in Hengelo, Enschede of Borne was…