B-Groep Dag 1

Favorieten

Als rookie in het bulletinteam zal ik me eerst aan de hand van een verhaaltje even voorstellen. Precies 11 jaar geleden deed ik als klein jongetje voor het eerst mee met dit toernooi. Met namen als Brandenburg, Tan, Pruijssers, Ris en Swinkels in het veld behoorde ik niet tot de favorieten, totdat ik opeens na een paar goede partijen met 4.5 uit 6 om te prijzen leek mee te doen. Mijn roem was van korte duur: de volgende ronde gaf ik de uiteindelijke winnaar een puntje mee, verloor ik vervolgens van Melissa Muhren (beter bekend als ‘zusje van’) om na een snelle remise in de laatste ronde met een enigszins teleurstellende 5 uit 9 in de middenmoot te eindigen. Tot mijn spijt moet ik bekennen dat het ook meteen de laatste keer was dat ik aan het toernooi meedeed. Gelukkig werd ik dit jaar uitgenodigd om de verslaglegging te doen van de B-groep, zodat ik het nog een beetje recht kon zetten.

Genoeg over mij. Ook dit jaar zit de B-groep vol favorieten, maar laat ik de eerste drie maar eens onder de loep nemen. Allereerst hebben we Thomas Mollema, die met een rating van 2068 als eerste is geplaatst, op de voet gevolgd door Tjark Vos met 2039. Tot slot is er nog Stijn Gieben, die de afgelopen twee jaar oppermachtig was in de C-groep en graag zijn winning streak voort wil zetten door ook de titel van de B-groep te veroveren.

Het is soms enorm handig om de favoriet te zijn. Zo kan je status je soms naar de winst bluffen of is een salonremise tegen een andere sterke tegenstander goed af te dwingen. Soms is het ook enorm vervelend om de favoriet te zijn, want eerlijk is eerlijk, je moet het wel kunnen waarmaken. Het was niet moeilijk te zien dat de top het vandaag erg zwaar had:

Op bord 1 speelde Mollema met zwart uitgerekend tegen mijn tegenstander van de eerste ronde in Gent, zo’n drie weken geleden. Uit ervaring kan ik zeggen dat deze tegenstander een zeer taaie is. Na 14 zetten is de volgende stelling ontstaan:

 

stelling1

Thienpondt - Mollema

foto 1

 

15. Txg7! Pxd4 16. Pxd4 De5+ 17. Pe4 en wit heeft goede compensatie. Later wist de witspeler eeuwig schaak te geven en daarmee het eerste halve puntje van de favorieten af te snoepen.

Op bord 2 was een waar schouwspel bezig. Na een scherpe Winawer is de volgende stelling op het bord gekomen:

stelling 2

Vos - van Donk

Het witte paard staat aangevallen, dusdaar moet iets aan gedaan worden, maar 24. Pd4?? verliest gelijk(beter was 24. Pg3 of 24. The1) Zwart zet goed voort met 24... Txc3!25. Dxc3 Txf4 26. Kg1 Dg5+ 27. Dg3 Tg4. Vos wist zijn torens actiefte houden, waardoor hij alsnog een half puntje binnen wist te halen. 

Ook Stijn Gieben had vandaag niet zijndag. Een foutief offer aan zijn kant werd niet bestraft. De gevreesdefavorieten zijn dus nog niet vorm. Misschien is dit de kans voor dekleintjes om uit te blinken in dit toernooi...

foto2 foto3