EF/GH-Groep Dag 3

Ronde 5

Regobert Eijkelkamp

De ronde begint met een woordje van de hoofdscheidsrechter, Aart Strik. Hij praat in de andere zaal, dus we kunnen hem niet zien. Omdat hij ook in onze zaal nog een woordje wil doen vraagt hij om nog niet met de partijen te beginnen als de ABC groepen beginnen. Maar dat gaat natuurlijk fout! Zodra hij voor de ABC groepen het startsein geeft, klinkt in onze zaal overal het geklik van klokken. Dat zorgt voor enige beroering in de zaal. Alle klokken moeten weer in de beginstand worden gezet en de stellingen ook. Gelukkig gaat het goed en met enige vertraging kan Aart alsnog iets vertellen voor deze groep.

Aart vertelt dat ouders en begeleiders alleen in het begin van de partij even in de zaal mogen komen. Bijvoorbeeld om foto’s te maken of voor de laatste knuffel. Kinderen die klaar zijn met schaken moeten ook naar de tribune of naar de analyseruimte. Dat is om te voorkomen dat kinderen in de speelzaal met elkaar gaan kletsen en dan andere kinderen storen die nog aan het schaken zijn.

efghr5foto1

Met 10 minuten vertraging beginnen dan eindelijk de partijen. Op bord 25 valt de eerste beslissing: Floris van Capelleveen wint van Wouter Kooman. Eva van Harten doet snel daarna goede zaken in het meisjesklassement met een winstpartij tegen Tijn de Jong. Kimmily Tran en Marlinde Waardenburg spelen op dat moment een Italiaanse partij en de strijd lijkt gelijk op te gaan. In de strijd op bord 18 tussen Mihnea Vlad en Ming Dao Calje is inmiddels een spannende stelling ontstaan:

Het lijkt er op alsof wit met zijn laatste zet een gevaarlijke dreiging heeft, want de toren op d8 staat aangevallen en niet verdedigd. Zwart kan de partij echter heel snel in zijn voordeel beslissen. Kun jij ook zien hoe? Het antwoord staat onderaan dit verslag. Overigens koos Ming Dao niet voor de snelle oplossing maar toch was de partij in een mum van tijd in zijn voordeel beslist. 

De vijfde ronde is drie kwartier onderweg als Kimmily Tran en Marlinde Waardenburg zich komen melden aan de wedstrijdleiderstafel. Hun partij verliep als volgt:

Tot nu toe hebben beide dames uitstekend gespeeld en de stand is iets beter voor zwart. Nu geeft Kimmily jammer genoeg veel materiaal weg, waarna de overwinning niet meer kan ontgaan aan Marlinde. Overigens complimenten voor Marlinde, niet alleen voor haar overwinning, maar ook voor haar keurige notatie van de partij.

efghr5foto2 efghr5foto3

De ronde loopt al op het einde als op bord 26 nog steeds wordt geschaakt tussen de Duitse Vanessa Wiemann met wit en Martijn Schelleman. Het is een hectische partij geweest en beide spelers hebben links en rechts stukken weggegeven. Na 33 zetten is de volgende stelling ontstaan:

Wit heeft zojuist 33. f4 gespeeld en zij wil natuurlijk een dame gaan halen. Martijn weet dat en hij moet proberen om remise te halen. Op meesterlijke wijze dringt hij de witte koning in een hokje en alhoewel de f-pion nog wel de 6e rij haalt kan Vanessa niet voorkomen dat het remise door zetherhaling wordt. Heel knap gespeeld, Martijn!

Antwoord: Ming Dao kan 23…Dd7# spelen.